Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!

Министрите притеснени от приетия в Украйна Закон за образованието
100
Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието да разговарят с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.
 
"Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", коментира министър-председателят, според стенограмата.
 
Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

По думите му това е един проблем, по който България не може да бъде безучастна, тъй като имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на роден език на малцинствата се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Екатерина Захариева казва, че се подготвя съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция.

"Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език", уточнява тя.

Премиерът Борисов нарежда Захариева да разговаря с външния министър на Украйна.

"Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва той, а Захариева отговаря, че той е в отпуск, но е разговаряла с него по телефона.

"Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко", нарежда Борисов от министрите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
Същото искаш и ти да правиш,с майчиния език на малцинствата,новините искаш да спираш,и т.н.,виж как,като човек си разбрал,че тези работи не са хубави.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не извика посланите на yкрите бре?! Къде е оня балтиев, батладжа или както там му е името и да му връчите една нота?Щял да говори
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стига, бе! Този се сети!
61
1
 
5
 
! Отговори
Огнянов преди 6 години
Василев, колко ти плащат, за да обиждаш хората по сайтовете? Бъди сигурен, че не са прости селяни.А в съда за клевети и обиди се произнасят по съответния ред, предвиден от закона!
60
7
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ СЕПАР преди 6 години
На каква земя живеят българите в югозападна Украйна между Дунава и Днестър - на чужда или може би на своя? От Урала и Памира до Алантики- земята е българска. България по-над всичко!! Българите са арийци-господари.Слава на българия!Хер оям слава!
59
1
 
14
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!"Хахахах!!! Те и руснаците много ги подкрепяха, пък гледай какво стана. Краинците се неблагодарно племе. Македонците на руснаците.
58
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Две мутри на едно място-бла,бла-после бегом да рапортуват пред американския посланик.Смрад.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещичко нема ли да продадем на урките?
56
1
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Отношението към правата на малцинствата в Урайна е илюстрация на западното лицемерие. Западните ни "приятели" си затваряха очите когато подкрепяните от тях майдановци забраниха руския език, който е родния език на поне една пета от населението на страната. Сега логично дойде и реда на българското малцинство.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама лоши материали.Не знам какво ще излезе.
54
1
 
12
 
! Отговори
ив преди 6 години
Абе,41 - през едни далечни години имах съученици,гръцки емигранти,които учеха гръцки в нашето 69-то училище,Гара Искър. Свободно и колкото им си ще (а те не се кефеха от това,защото беше за тях задължително,в допълнителни часове). В онези времена турците учеха,пак задължително,турски - забележете,в българските училища! И едните,и другите имаха квоти във всички висши училища,все едно колко по-слаби ученици от българчетата са били. Онова беше Демокрация!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На каква земя живеят българите в югозападна Украйна между Дунава и Днестър - на чужда или може би на своя?
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисоф говори на някакъвшопски диалект, щял да говориза българския език с президентана разпадаща се държава.Таятеритория там ще се казваМалорусия в бъдеще.
51
1
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ще им лъснат задниците на украинските маймуни, но ще е късно.... на всички им е ясно за какво става дума, но се правят на неразбрали. Важното е да се угоди на Големия брат.... Като разрешат други езици, как щезабранят руския???? Затова всички под ножа... така мисли Големия брат. А сега де????
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На банкянски ще плямпа! ХодимЕ, работимЕ...! Това да не е Станишев. Днес го чух мъничко - перфектен!
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисоф е босфорски слуга.Как е възможно да е ощепремиер? Явно трябва да бъде изхвърлен насила.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америгуанците така смятали,но Русия ще я разпарчетосатая държава преди да е станаласилна и насочена срещу нея.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62, кажи им на козяците, че това НЕМА да стане.
46
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се създаде единна държава с един език и самосъзнание насочена срещу Русия!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между устието на Дунав и устието на Днестър се намира Онгъла -земята,където е възникнала българската държава. Това нещо да ви говори?