Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.


165
Още от
Напиши коментар Коментари
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Относно равенството пред закона: в края на краищата, пред закона всички сме равни.

Само че не е евтино да си наемеш адвокат, на който да му пука особено много какво ти се случва (не че е особено трудно да излезеш невинен у нас, просто трябва някакво усилие, за да се приключат формалностите). Ромите получават финансиране от разни организации, а дядо Гошо от Гораново - не. И така ромите се оказват по-равни от останалите, без дори да го съзнават.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Роми и малки ромчета -- Каква е разликата? Защо трябва да винаги да има дискриминация?
100
1
 
10
 
! Отговори
Кина преди 2 месеца
Какви компромиси ?! За българите правят ли се подобни жестове ?! Срам и позор за псевдо-државата ни ... А тия в Страсбург да вземат да си ги приберат, да си ги социализират - така най-добре ще схванат ситуацияга .
99
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До beks1
Нещо явно не сте разбрал , не мисля , че някой е против ромите ,който спазват законите , плащат си данъците и имат законни постройки . Става въпрос за тези роми ,който са свикнали държавата всичко да им осигурява . Единственото което аз желая, е всички без значение на етноса да сме равни пред закона .
98
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До beks1
Извинявай , но не разбирам за каква завист и злоба говориш . Аз трябва да тегля кредит за да имам жилище и никой не го интересува, ще имам ли работа или не , за да върна този кредит . Ако ли не , отивам на улицата . Хайде сега , моля те , обясни ми , защо за ромите ,правилата трябва да са по различни ?
97
2
 
12
 
! Отговори
Е КАК ТАКА ? преди 2 месеца
Нали трябва първо да се мине през български съд и когато не си удовлетворен тогава в съда по правата на човека в Страсбург ? Какво става тук ? Защо за ромите не важат тези закони а бхк им съдейства ? Защо не ни се казва това и така както се казва на ромите и както се тълкува в тяхна изгода ? Нали съдене в Страсбург започва едва когато всички възможности тук са се изчерпали . Нали съдът там отхвърляше автоматично такива молби при които не е са минали през съд в съответната държава ? Незаконно е!
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
120 - Добре, но преди това, трябва да има ясна стратегия, над която всички са се съгласили, защото двете алтернативи (да се оставят намира, или да се изгонят по улиците)не са приемливи.
Впрочем, познавам хора, които искрено вярват, че ако ги изгонят по улици и гори, вдигнат армията и полицията да пази, за една зима, ще измрат от глад и студ и ще се реши проблема, което е меко казано, налудничево, но за съжаление, го чувам и от големи хора.
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 117
Не смятам , че някой иска точно да останат на улицата . Държавата може да направи компромис и да им узакони постойките , но те трябва да се научат да си плащат като всички останали ,преди да искат, да притежават собственно жилище.Иначе се губи смисъла на правовата държава .
94
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 116

Проблемът идва от това, че ако се срине всяка незаконна поистройка, следвайки закона, ще останем със стотина хиляди бездомни роми, което ще е истинска икономическа, екологична и криминална криза. Ако стане редовна практика, мнгоо хора си мислят, че ше с реши "*** проблем", но реално, само ще се задълбочи.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма ли кой да защити интересите на България в този съд и да обясни, че тези живеят в НЕЗАКОННИ постройки, а последните трябва да бъдат премахвани. А според тях дали на всеки който наруши законите и построи барака, държавата е длъжна да му осигурява жилище?
92
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами тогава всеки в БГ който е останал без жилище да вдига една барачка на общински парцел и после да претендира , че държавата трябва да му даде сносно жилище . Излиза , че ние сме балъци да си купуваме жилища , а то можело безплатно да се получават !
91
0
 
6
 
! Отговори
ЛАМБО до ИН и ЯН преди 2 месеца
ПРАВИ СТЕ, И АЗ ИМАМ НЕЩО НЕЗАКОННО ЗА СЪБАРЯНЕ

КУРНИКА НА КОКОШКИТЕ МИ Е БЕЗ АКТ 16
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За това вън от тая кллоака, Европа та Европа, голям зор. Яжте ГМО сега и плащайте тока на мангава тутьовците.
89
9
 
3
 
! Отговори
Ин и Ян преди 2 месеца
Ами по закон и остъклението на тераса се води незаконна ако е без съответните докоменти и прочие атрибути.Получава се ,че минимум 50% от коментирашите тук също имат нещо за събаряне....
88
1
 
20
 
! Отговори
ЛАМБО до БОКО преди 2 месеца
КОЙТО ОБИТАВА НЕЗАКОННИ КЪЩИ,

НЕ ПОЛУЧАВА ДЕТСКИ И ПОМОЩИ,

И НЕ УЧАСТВА В ИЗБОРИ

ЕЛЕМЕНТАРНО БОКО
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На всички от НПО пожелавам най бърза среща със Свети Петър.
86
1
 
15
 
! Отговори
ЛАМБО до БОКО преди 2 месеца
ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО *** ТАКА ОБИЧАТ ДА СТРОЯТ И ЖИВЕЯТ В НЕЗАКОННИ КЪЩИ ?

АМИ ТАКА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪК-СГРАДИ И ТАКСА-СМЕТ, ТОК И ВОДА

ОСВЕН ТОВА ПОЛУЧАВАТ ПРАВО НА ДЕСЕТКИ ВИДОВЕ ПОМОЩИ,

ЩОТО ПО ДОКУМЕНТИ ТЕ НЕ ПРИТЕЖАВАТ НИЩО

ЕЛЕМЕНТАРНО БОКО
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като съдят какво?
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Ердоган може ги научи на ред, ама пък той залита в другата крайност
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БХК трябва една сериозна проверчица да им спретват всеки месец, да видим колко им е прозрачна дейността и от къде са им приходите, с които защитават тези ***, както те тормозят и дискриминират българите