Синът на починалата Петя: Кола, айрян... така ли се лекува септичен шок?

Доктор Людмил Лазаров с писмо-отговор до колегите си от ВМА
4 окт 2017 09:00,
149
Синът на починалата Петя: Кола, айрян... така ли се лекува септичен шок?
Доктор Людмил Лазаров. Снимка: YouTube

В писмо до Dnes.bg д-р Доктор Людмил Лазаров, син на починалата Петя Илиева, отговори на приключилата проверка във ВМА, която не откри пропуски в работата на медиците при случая с издъхналата преди месец от септичен шок 67-годишна жена.

Още по темата

"Колеги, пиша в отговор на безобразното ви изявление относно смъртта на майка ми Петя Илиева. Още при първия си досег с така наречената здравеопазна система, в "Пирогов" около полунощ на 31 август, тя беше в явен шок, състояние, което както добре знаете изисква незабавни мерки за да бъде овладяно. За съжаление тя беше пратена навън да пие кола и айрян (лечение, за което никога не бях чувал) от дежурната лекарка и в последствие препратена (без линейка) към ВМА.

Там безобразието продължи. Дежурнят "интернист" също не разпозна очевидното критично състояние и лиши майка ми от всякакъв шанс да оцелее! Този "специалист" не пожела да говори с мен, когато аз знаех каква е диагнозата и продължи протакането. Чак на сутринта, което вие трагично си признавате, сте започнали необходимото лечение, може би между 6-8 часа сутринта (когато пристига лекар, който е чувал за септичен шок).

"Оскъдната анамнеза", за която говорите е пълна лъжа! Сестра ми беше там и отговори на всички въпроси, на които майка ми не можа, понеже беше вече в делириум (признак на мозъчна дисфункция и напреднал шок, неразпознат).

При шок и мултиорганна недостатъчност всяка загубена минута намалява шанса за оцеляване на пациента. Вие пропиляхте часове! Вътрешната ви проверка е абсурдна, престъпното ви нехайство е документирано! Хванат в явно нарушение не може сам да си прави проверка!

Искам всеки един човек в България да знае, че при вас спешна и интензивна медицина през нощта не съществува! А, да, да спомена, че говорим за университетски болници, национална гордост! Хора, който могат да бъдат спасени, умират нелепо заради бездушието и некъдърността ви, а някои оцеляват не заради, а въпреки намесата ви!", пише мъжа, който от години практикува спешна медицина в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
8
 
! Отговори
don преди 6 години
На никого не е приятен този случай,защото това може да се случи на всеки.но само с писане тук това няма да се поправи.Трябва общество ,което да иска и да не отстъпва,лесно няма на тази земя.Трябват усилия и пари.Моята майка си отиде по същия начин,на същите години и от същото безхаберие.Ако лекарите спасят собствените си родители от такъв случай,няма да могат да ги спасят от престъпници и убийци.въпросът е един.Трябва ли да продължаваме така?ОБЩЕСТВОТО трябва да реши за себе си.
114
2
 
8
 
! Отговори
мортали преди 6 години
те като са чули, че синът е в щатите, са чакали сестра му да бута долари. странно малко в този случай, защото синът също е лекар
113
3
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Според мен законът за биене на набедени за лекари по точно брокери трябва да отпадне,да се отсеят некадърниците и да останат истинските доктори които за съжаление останаха малко в България
112
2
 
22
 
! Отговори
don преди 6 години
До Лили Според мен вие не сте права.Майката на този човек е работила цял живот в България, тук се е пенсионирала и е нормално на стари години тук да получи адекватно лечение за болестта си.Тя нама нищо общо с работата на сина си.Това важи за всички осигурени здравно в България.дано да не се случи и на вас това.
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато близките ви се нуждаят от помощ не чакайте на дежурните линейки! Те ще закъснеят поради недостиг на персонал. Ако нямате автомобил повикайте комшията или такси. Когато закарате нуждаещият се от спешна помощ в болница стойте неотлъчно до него и настоявайте категорично да му се обърне внимание в противен случай го губите. В тези търговски дружества ви гледат само в джоба. Ако трябва се отнесете по строго с тях иначе няма да ви обърнат внимание! Казвам ви го от името на потърпевш!
110
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нещо се случва в Пирогов, да видим кой им се бърка и иска да им окраде и малкото пари, на мен в тази болница ми спасиха живота, не мога да кажа нищо лошо за лекарите, освен, че са професионалисти, но нещо се случва там по високите управленски етажи, а тоя български лекар, работещ в Америка, искам да го питам дали не оставят хората да умрат, ако нямат здравни застраховки...
109
7
 
11
 
! Отговори
малко факти преди 6 години
Преди година прочетох книга писана от университетски преподаватели за доболничната помощ при инфаркт на миокарда в САЩ.Ето част от фактите описани там.Половината от пациентите с инфаркт са докарани със собствен превоз до болница.Само 25% от докараните с линейка имат ЕКГ.Парамедиците им нямат никакви познания по разчитане на ЕКГ.Около 10 % от пациентите живеят на 61-200 мили разстояние от някаква болница!Само в 50% от болниците имат инвазивни кардиологии.Книгата е издадена 2015 година.
108
1
 
18
 
! Отговори
don преди 6 години
До Румен Браво пич ,много си прав,за момента е така .Но аз смятам,че нещата ще се обърнат.Въпросът е кога-да не стане много късно за всички.
107
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И между другото тук на месец плащаме по 200 лв здравна осигуровка,а стигаме до там дъщеря ни да ни лекува по скайп от Германия!
106
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можете да си представите колко са некадърни лекарите тук,по скайпа дъщеря ми разчиташе рентгеновата снимка на баща си,и взе правилното лечение и диагноза,изследванията също,не ни обвинявайте,тя замина за Германия и завърши там медицина още преди да сме влезли в ЕС,а ние сме тук заради бабите и дядовците и,когато си отидат ако е преди нас отиваме при нея ,купила ни е жилище в Германия!
105
83
 
10
 
! Отговори
Лили преди 6 години
Защо не си взел майка си в САЩ , сине майчин. Ти си убиеца и сега много знаеш. Срамота.
104
44
 
21
 
! Отговори
Дорчо преди 6 години
Ти, сине майчин, добре си им написал на българските лекари! 100% истина и право в десетката! Но ти, сине майчин си част от този проблем! Чий го търсиш на другия край на света? Да беше си седял у дома, при майка си, можеше и да я спасиш! Бог да я прости!
103
6
 
18
 
! Отговори
анонимка преди 6 години
До рускиня До LekarВисока класа на лечение. То се видя каква е тя. Но има и висока доза гордост. Как така друг колега ще ни дава акъл? Не може като колеги да обменят мнение. Това е недопустимо! Колко жалко е всичко.>>най-лесно да духнеш,по трудно да се останеш и да работиш в собствена страна.>> На това ли се казва работа? Да не си разбираш от работата... съдя от резултата. Нямам думи!
102
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Септичен шок? не е ли малко късно за спешна медицина? докато се стигне до септичен шок тоя човек със сигурност е имал симптоми и е бил доста зле. Човек със септичен шок е доста вероятно да си умре независимо от положените грижи. Въпроса е ако наистина се касае за септичен шок, тоя болен защо не е бил в болница в инфекциозно отделение и то от няколко дни? Близките на тоя човек да не са го лекували с пост и молитва?
101
1
 
0
 
! Отговори
Колушанец преди 6 години
До до КолишанецБлагодаря !!!
100
2
 
7
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
До до М8Учителите плащат здравни вноски ! Не манипулирай !!!
99
12
 
11
 
! Отговори
до М8 преди 6 години
Ще Ви направя услугата да сметна-8% е здравната вноска, на МРЗ 460 лв.прави 36.8 лв., на макс. осигурителен доход 2600 лв. прави 208 лв. месечна вноска.Обаче деца, социално саби, пенсионери, държавни служители, вкл. съдии, полицаи, учители не плащат нищо.А едно лечение от инсулт, инфаркт, рак, катастрофа струва десетки хиляди.Такива дето най-много реват колко много плащали за здраве са обикновено разни безработни лентяи, чакащи на пенсията на родители си и обвиняващи руснаците и комунист
98
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня До LekarВсеки работи за толкова, за колкото се е договорил доброволно. И не ми обяснявайте как работите без консумативи - след операция за превръзка си носех мои лепенки, защото се обринах от тези в болницата. Въпреки това, че за ендно мацване с йод, марля и лепенка лекарят ми взе 20 лева /операция по клинична пътека на осигурен/. Естествено,че после се превързвах сам вкъщи. Отделно платих за избор на екип/а екипът е само един/ отделно пари за всеки преглед с ехограф, е-е-е
97
4
 
12
 
! Отговори
M8 преди 6 години
Ало, 101-ви, можеш ли да сметнеш аз колкопари давам на здравната каса, ако се осигорявам на максималната раб. заплата? А отделно и моят работодател плаща? А отделно имам и допълнително здравно и ползвам единствено и само него, защото другото ще ме остави да умра, въпреки, че аз плащам за много други.Паднах, трябваше ми скенер на главата, след няколко месеца можело да получа направление. Допълнителното здравно ми го осигури веднага. А ако бях умрял? Дори да не им дреме за мен, поне за парите ми.
96
7
 
21
 
! Отговори
@101 преди 6 години
Абе престанете да ни давате САЩ за пример, здравеопазването в щатите е едно от най-недостъпните и скъпи в света. В Европа в нормалните страни масово здравеопазването е безплатно, срещу месечна здравна вноска. Ако трябва да се сравняваме с някой, то е с Европа, не с ненормалниците в щатите, дето дори с пълна застраховка може да не ти покрият животоспасяващо лечение или да те заробят със заем.В България проблемът е че заплатите в бюджетния сектор са супер-ниски, а условията супер-лоши.