Синът на починалата Петя: Кола, айрян... така ли се лекува септичен шок?

Доктор Людмил Лазаров с писмо-отговор до колегите си от ВМА
4 окт 2017 09:00,
149
Синът на починалата Петя: Кола, айрян... така ли се лекува септичен шок?
Доктор Людмил Лазаров. Снимка: YouTube

В писмо до Dnes.bg д-р Доктор Людмил Лазаров, син на починалата Петя Илиева, отговори на приключилата проверка във ВМА, която не откри пропуски в работата на медиците при случая с издъхналата преди месец от септичен шок 67-годишна жена.

Още по темата

"Колеги, пиша в отговор на безобразното ви изявление относно смъртта на майка ми Петя Илиева. Още при първия си досег с така наречената здравеопазна система, в "Пирогов" около полунощ на 31 август, тя беше в явен шок, състояние, което както добре знаете изисква незабавни мерки за да бъде овладяно. За съжаление тя беше пратена навън да пие кола и айрян (лечение, за което никога не бях чувал) от дежурната лекарка и в последствие препратена (без линейка) към ВМА.

Там безобразието продължи. Дежурнят "интернист" също не разпозна очевидното критично състояние и лиши майка ми от всякакъв шанс да оцелее! Този "специалист" не пожела да говори с мен, когато аз знаех каква е диагнозата и продължи протакането. Чак на сутринта, което вие трагично си признавате, сте започнали необходимото лечение, може би между 6-8 часа сутринта (когато пристига лекар, който е чувал за септичен шок).

"Оскъдната анамнеза", за която говорите е пълна лъжа! Сестра ми беше там и отговори на всички въпроси, на които майка ми не можа, понеже беше вече в делириум (признак на мозъчна дисфункция и напреднал шок, неразпознат).

При шок и мултиорганна недостатъчност всяка загубена минута намалява шанса за оцеляване на пациента. Вие пропиляхте часове! Вътрешната ви проверка е абсурдна, престъпното ви нехайство е документирано! Хванат в явно нарушение не може сам да си прави проверка!

Искам всеки един човек в България да знае, че при вас спешна и интензивна медицина през нощта не съществува! А, да, да спомена, че говорим за университетски болници, национална гордост! Хора, който могат да бъдат спасени, умират нелепо заради бездушието и некъдърността ви, а някои оцеляват не заради, а въпреки намесата ви!", пише мъжа, който от години практикува спешна медицина в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
13
 
16
 
! Отговори
Край преди 6 години
Странни хора живеят по нашите ширини - Докторът му ПОМАГА. Добре - зле колкото има познания толкова, любезно - нелюбезно, колкото има възпитание толкова. А нашенецът налита да го БИЕ. Друг пък вика - правилно го бие и даже му е малко.
94
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разбирачите, вие защо не сте станали доктори, или поне вашите деца да станат такива?Ама първо да те приемат, след това да завършиш, и после да работиш тази професия не е като да продаваш чорапи и *** и да дращиш по форумите.
93
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В щатите месечната здравна застраховка на двама души варира между 700 и 7000 долара, при положение, че при 1500 долара на месец сам си покриваш всички разходи до 3000 долара месечно, а ако надхвърлиш тази сума, тогава вече ти покриват определен процент, над определен лимит - на сто процента.В щатите едно раждане с усложнения струва 150 хил. долара, тук за двайсетина до двеста лева на месец искате баба си и дядо си - любезни и кадърни доктори, съвременна апаратура и лекарства..
92
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз-ът а клизмата, бръсненето и операцията пак по скайп ли ще ви правят американските доктори? За инжекциите, превръзките и интравенозните вливания е ясно, роднините ви ще се справят... Срещу осигуровките, които плащате, какво искате да получавату, при положение, че поне половината пари за здраве се крадат през частни болници и лекарства?
91
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До LosHoЯсно от правописа ти защо си се върнал в България .
90
6
 
32
 
! Отговори
Men преди 6 години
До тука коментарите разбрах, че е съвсем ок на човек майка му да умре ако е решил да живее в чужбина. Даже направо той я е убил като е емигрирал.
89
0
 
7
 
! Отговори
до Колишанец преди 6 години
съвет: нека майка ви да опита, но преди това да намачка листата и да ги поръси леко с истински ябълков оцет и ако е в състояние няколко дни да бъде на малко плодове и зеленчуци, мисля че ще се повлияе добре(гладуването е изпитано лично, макар и принудително: последвал ефект - от невъзможност да се движеш до пълна свобода на движение).
88
5
 
18
 
! Отговори
Kolk преди 6 години
Нещо много зачестиха тия случаи.. после защо ги бият лекарите. Ще ги бият, защото повечето са негадърни и долни. Ама са и задружни, като стане нещо веднага се вдигат на протести заради насилие на някое медицинско лице. Обясняват колко са праведни и как без никаква причина някой ги малтретира. Пасмина ***..
87
2
 
11
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
народа е калпав ! нема оправия в тая държава .....да знаете !
86
1
 
31
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
абе мене в Пирогов една черно курв..нце, мед.сестра в ортопедията, което си оправяше маникюра вътре в кабинета, ми кресна в лицето, че много илно съм викал от болка докато ми намествали ръката в ортпедията и я заболяла главата от ве...Едва като и намекнах, че аз няма да пиша жалби, а директно знам на кого точно да се обаде в МЗ - доктора й каза да излезе да изпие едно кафе. После същото курв...нце ме гледапше злобно из коридора и обясняваше на всички колко съм бил невъзпитан.Болница ..пфу.
85
0
 
26
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
М дам ....какъвто народа такива му и докторите и политиците и всичко ..... некадърност , ОГРОМЕН мързел , нежелание да си свършиш работата , простащина , грубост , арогантност ..... надменност , келепираджийство ( алчност ) ......и още и още ..... а истината боли и на много хора няма да се хареса ..... основният проблем на тази нация че е безобразно мързелива .....
84
1
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Номер 88Защо е тази злоба. Човекът е прав, майка му е можело да бъде спасена----Алллоооуу либералката... Айде на тебе *** или детето ти да умре и не бъди злобен. Какво да правим - да се кланяме пред некадърници, алчни бок..ци които ни трепят нас, родителите и децата ни ли ?Само за да не сме злобни?Разбира се, че не всички бг елкари са такива, ама преобладаващата част са. И ти си по т..п отколкото те мисля, ако не го осъзнаваш.
83
0
 
22
 
! Отговори
Колушанец преди 6 години
Ще ви кажа само,че в Национален ревматологичен център София посъветваха съпругата ми да лекува болните си крака със зелеви листа ! Но преди това я поразкараха из няколкокабинета/ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕРАЗБИРА СЕ/ ...
82
6
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
както вече писах - да пренасочваме осигуровките към САЩ. Колкото да ни консултират за по телефона ще стигнат, ще се събличаме пред скайп. Очевидно е, че те по телефона съумяват да поставят правилна диагноза за разлика от нашенските "величия" де пациента им е буквално пред очите. Нашите де толкова реват че са им малки заплатите - да осъзнаят едно - ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ОСВЕН В БГ, НЯМА ДА ГИ ВЗЕМАТ !Затова заплатите им са на нивото на качествата!
81
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора що за злоба е това. Ами ако не беше лекар и беше в България, както се заяждате, щеше ли да я спаси. Защо е тази злоба. Човекът е прав, майка му е можело да бъде спасена. Нивото на здравеопазване е потресаващо, погледнете само каква е обстановката, отношението. Къде в цивилизованият свят, така е те обиждат.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BlackradioАми човека е важен, щото ако се гътне, неговите хора ще *бат майките на мързеливите докторчета! Трябва ли само с бой да се решават проблемите?
79
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете, заплатите ни се държат умишлено много под европейското ниво - първо, за да сме послушни и наплашени, в постоянен стрес и страх за физическотоо си оцеляване, второ, за да може Европа да ни взима всички качествени хора, които естествено не искат да останат в тази смрад. И какво се получава? Няма държава, а хората са бавно избивани.Защото една държава инвестира в обучението на специалисти, за да ги ползва после. Не за да бягат. Това е положението. Ще чуваме още много такива истории.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Румен 79О, да.....това за "нормалния" живот, ОСОБЕННО ПЪК В краварията, го разкажи на роднините на убитите онзи ден в този "слънчев" обор! На разстреляните БЕЗ НИКАКВА ПРИЧИНА млади хора!!! Ами ако ТВОЯТА ДЪЩЕРА ИЛИ СИН БЕШЕ ТАМ, бе умнико, КАКВИ ЛИ ЩЕШЕ ДА ГИ ПЕЕШ СЕГА????
77
0
 
9
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
Чета коментарите и се хващам за главата! Ето заради такова мислене държавата ни е на този хал.
76
16
 
8
 
! Отговори
рускиня До Lekar преди 6 години
Така ли разбра?Вече казах,най-лесно да духнеш,по трудно да се останеш и да работиш в собствена страна.Той избра лесното.Лекари по цялото земно кълбо правят грешки,и пациента заминава,но ние не получаваме тази инфо и дъвчем собствени лекари.Бием ги,обиждаме,мизерни заплати и после се възмущаваме на качеството.А тоз син съгласен ли е да работи за 1500 лв,без консумативи? Май не е,защото избяга.Ако иска да дава акъл -добре дошел в БГ болница и със собствен пример да покаже висока класса на лечение