Синът на починалата Петя: Кола, айрян... така ли се лекува септичен шок?

Доктор Людмил Лазаров с писмо-отговор до колегите си от ВМА
4 окт 2017 09:00,
149
Синът на починалата Петя: Кола, айрян... така ли се лекува септичен шок?
Доктор Людмил Лазаров. Снимка: YouTube

В писмо до Dnes.bg д-р Доктор Людмил Лазаров, син на починалата Петя Илиева, отговори на приключилата проверка във ВМА, която не откри пропуски в работата на медиците при случая с издъхналата преди месец от септичен шок 67-годишна жена.

Още по темата

"Колеги, пиша в отговор на безобразното ви изявление относно смъртта на майка ми Петя Илиева. Още при първия си досег с така наречената здравеопазна система, в "Пирогов" около полунощ на 31 август, тя беше в явен шок, състояние, което както добре знаете изисква незабавни мерки за да бъде овладяно. За съжаление тя беше пратена навън да пие кола и айрян (лечение, за което никога не бях чувал) от дежурната лекарка и в последствие препратена (без линейка) към ВМА.

Там безобразието продължи. Дежурнят "интернист" също не разпозна очевидното критично състояние и лиши майка ми от всякакъв шанс да оцелее! Този "специалист" не пожела да говори с мен, когато аз знаех каква е диагнозата и продължи протакането. Чак на сутринта, което вие трагично си признавате, сте започнали необходимото лечение, може би между 6-8 часа сутринта (когато пристига лекар, който е чувал за септичен шок).

"Оскъдната анамнеза", за която говорите е пълна лъжа! Сестра ми беше там и отговори на всички въпроси, на които майка ми не можа, понеже беше вече в делириум (признак на мозъчна дисфункция и напреднал шок, неразпознат).

При шок и мултиорганна недостатъчност всяка загубена минута намалява шанса за оцеляване на пациента. Вие пропиляхте часове! Вътрешната ви проверка е абсурдна, престъпното ви нехайство е документирано! Хванат в явно нарушение не може сам да си прави проверка!

Искам всеки един човек в България да знае, че при вас спешна и интензивна медицина през нощта не съществува! А, да, да спомена, че говорим за университетски болници, национална гордост! Хора, който могат да бъдат спасени, умират нелепо заради бездушието и некъдърността ви, а някои оцеляват не заради, а въпреки намесата ви!", пише мъжа, който от години практикува спешна медицина в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
19
 
6
 
! Отговори
Бачо преди 6 години
Да си беше седял тука да даваш акъл, ама като си избягал на другия край на света да се жалиш е ........ ъъъ прекъсваш ми по Скайпа, прати 500$ чао
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LosHoСлед тази история везните накланят и при мене за бягане в чужбина!
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласна съм с коментарите по-долу. Прав е докторът, и във възмущенето си, и в мъката си. Но в крайна сметка, той също е избягал. Както и още много много други. Много емигранти си мислят, че е достатъчно да пращат пари в България и всичко трябва да е наред. Ами не е наред. Няма останали професионалисти (за което не ги обвинявам, за какво да работиш за 1000лв/мес, като можеш да работиш за 5000лв/мес и повече), няма кой да излезе да протестира, никой не е мотивиран да се бори,как да станат нещата
72
15
 
5
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Питам, след като е лекар по спешна медицина в САЩ,говори от първо лице за ситуацията с майка му, защо не е казал на сестра си - майка е в септичен шок, ще стане късно, за да се задействат лекарите.който няма близък лекар, само той не знае какви са условията на работа и натовареността масово.разбира се знаете за стадото, но имам личен пример, сестра ми е спасила безброй, сред които баба с около 5% шанс за оцеляване, но българина иска да бие. затова и такива като нея си тръгват. остава мършата...
71
5
 
13
 
! Отговори
Lekar преди 6 години
До рускиняИмал е наглостта да попречи на колегите тук да си убиват необезпокоявани, пълен *** е съгласен съм, веднага трябва да го арестуват и да го екстрадират тук, за да изгние в пандиза.
70
41
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Смятам,че тези изказвания на сина е много неуместни.Той използвал българското образование за да изучи и духнал навън. С какво той отплати на своя страна,че му дала висше образование-скъпоструващо? Остави майка си тук,остави колегите си тук и има наглостта да дава акъл от САЩ?Ами да дойде, да покаже как се работи без консумативи,без линейки,без персонал. Най лесно да кряка от Сан Диего.Той и само той е изостави майка си и сега свои угризения прехвърля на другите.
69
16
 
17
 
! Отговори
една преди 6 години
Защо ги плюете лекарите. Те толкова си могат, останалото ще го научат от практиката, следващия път ще разпознаят шок. Нали не си мислите, че нарочно не са лекували правилно. А този доктор като е толкова добър защо не е останал тук? Нали затова е в такова дположение здравеопазването, защото няма кадърни кадри. Държавата била виновна, държавата сме всички ние. Останете тук, борете се и си направете условията както в САЩ, както в Германия...или където ви харесва. Най-лесно е да отидеш на готово!
68
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положението в медицината е отчайващо. Но не са виновни лекарите за това - а политиците . Гнева на хората трябва да е срещу политиците !!!
67
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторе, прав си за написаното. Тук не обичат да чуят друго мнение. Те са Боговете.От друга страна, докторе, и ти имаш вина за случилото се. Не в пряк смисъл. Малкото като теб, които все пак знаят и могат, бързат да изчезнат. Като изчезнат знаещите и можещите - остава плявата. Няма как да разчиташ на останалите тук да се грижат подобаващо и за твоите близки. Промяна се прави със знаещи и можещи, както и такива, които търсят сметка за свършеното и несвършеното. Тук обаче е раят на простаците.
66
1
 
31
 
! Отговори
Надя преди 6 години
И тук се е проявила типичната БЪЛГАРСКА черта - аз акъл от никой не искам, затова и не са го чули момчето като е казало какво се случва с майка му.Че може ли някой да знае повече от нашето докторче, ще му се правят те на важни като са отишли в чужбина ще разбират повече от него и та така, важното е да не взимат акъл от никой -гордост, а човешкият живот що да е важен.Да почива в мир жената!
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес обявиха официално причината за смъртта на Хю Хефнър - септичен шок от 6 дни от инфекция с Ешерихия коли .
64
0
 
29
 
! Отговори
За съжаление преди 6 години
трябва да се съглася с него. Но то и лекари не останаха в България, по-точно болшинството от тези, които можеха нещо, минаха през терминал 2, а другите все още умуват дали да направят тази стъпка. Голямо е безверието у хората в държавността на страната България. Аз лично съм песимист относно нейното бъдеще. Дай Боже да греша.
63
0
 
7
 
! Отговори
Колега преди 6 години
Ubi bene , ibi patria.Крайно време е да разберем , че никой няма да мисли и да работи вместо нас в шуробаджанашката ни държавица.
62
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искахте капитализъм, ето ви го. Имаш ли пари живееш, обикновения народ го избиват.
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LosHoзащото живеем в свободна държава и човека така е решилпсевдопатрЕоти си имаме достатъчноако беше останал тук, най-вероятно нямаше да е лекар, защото трябва да е СЪС системата или извън нея.милата ни татковина прокуди и продължава да гони много доктори, дали те са страхливци? не мислАтази година в страната са се родили най-малко бебете след големите кризи от 96-97ма ... тези, които не раздат да ги наречем страхливци, а
60
0
 
21
 
! Отговори
# преди 6 години
Пожарникар, не загасил пожара, полицай, който не е предотвратил или разкрил престъпление и лекар, който е загубил пациент, не може да са били перфектни и да няма пропуски.Нечестно е понякога, но така е с тези професии. Това са тежки професии, АКО се взимат присърце! Грешките костват много, но ако не искат да се учат от тях, тогава е още по-страшно и за професията и за "професионалиста".
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 61ми той сам си каза че е завършил в Бг, и смешника май си ти
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОСЪДЕН УБИЕЦ- ДОКТОР ! ВЪПРЕКИ ЧЕ СА МНОГО, ДРУГИТЕ УБИЙЦИ ГИ ЗАЩЕТАВАТ. ТОВА Е КАТО ПРИ СЪДИИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ
57
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LosHoГолям оптимист сте!Грешката на чивека е, че не е взел и майка си в САЩ. Вие сте се завърнали да оправяте кривините тук, като в поговорката Залудо работи, залудо не стой!
56
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
два въпроса към ръководството на ВМА и министъра на Здравеопазването: 1. какво мислят специалистите за лечението на септичен шок с цефтриаксон и левофлоксацин след изолирането на S.aureus? 2. подобна терапия били била използувана при ВИП - например при бившия президент Плевнелиев? След отгвора на тези въпроси, ще направя е необходимия коментар