Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард

Болницата във Враца минава на "ръчно управление"
7 окт 2017 12:28, Елка Василева
91
Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард
Николай Петров. Снимка: архив, БТА

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров пред bTV.

Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медицински сестри и граждани излязоха на протести с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

„Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн.?”.

Още по темата

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ: „Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”.

Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в „Спешна помощ” ще стане по-атрактивна.

Във връзка с починалия между няколко болници мъж в София той сподели, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев. "Много неприятно се почувствах след писмото на Евелина Добрева. То беше изпълнено с много емоция, но това не е единственото такова писмо - жалбите никак не са малко, мъча се да прочета всяка лично. Разговорът с госпожа Добрева беше човешки, почувствах чувство на вина", каза министър Петров и допълни, че е поел пред нея ангажимента за коректна проверка, санкции и мерки с цел това да не се повтори.

Във връзка с уволнения екип на „Пирогов” проф. Петров каза, че като директор на ВМА за подобна ситуация се е разделял със свои подчинени, даже без да е имало официална жалба.

По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент – напр. в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат поток на клиенти от държавните към частните кабинети на същите доктори Закриване на здравната каса и всеки да се лекува като може. Или частните болници да се национализират. Най-голямата глупост беше премахването на държавния капитализъм.
15
1
 
18
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Едно време не беше така... имахме най добро здравеопазване и не плащахме осигуровки.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 години десни правителства = 30 години грабеж на България = население под 7 милиона от над 9 милиона преди 30 години
13
0
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Цитираните Болници в Бургас , Стара Загора , Видин и Враца имат Антипод .Това са Частни Болници които ДОЯТ Здравната Каса .Тези Частни Болници са сключили Договори със Здравната Каса и Не Спазват СТАНДАРТИТЕ .Има Корупция която БСП ще Извади на бял свят в Медиите .
12
1
 
25
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Най голямата беда която докараха СДС на България през 1993г.беше че направиха болниците търговски дружества,и се почна един грабеж.....
11
1
 
25
 
! Отговори
Чудо бг преди 6 години
Ето това се казва източване,крадът и после знаят че ще им покрият дълговете,а държавата гледа без да взима мерки да спрът кражбите и болните страдат.
10
2
 
21
 
! Отговори
ДАЙТЕ ИМ ПАРИ ,БЕ... преди 6 години
ТА ДА ГИ ИЗТОЧВАТ ....И ЗАБОГАТЕЯТ ТИЯ БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ ,БЕ......ХА,ХА,ХАААААААААА..ТОВА Е "НОВИЯ БИЗНЕС" ЗАЩОТО СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА --А НЕ ДОКТОРИ !!!!НАЛИ ВЕЧЕ И ОТ ДЕЦАТА ИСКАТ ПАРИ --ЗА ИЗВИНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ....??!!!ЧЕРНИ НЕГОДНИЦИ --В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ!!!!!СРАМ!!!!!!!
9
0
 
20
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
ми като са източени болниците с крадене и далавери от ръковдствата как няма да с ана червено с над половин милиард .... и здравната каса се източва и болниците и пациентите също ..... това ако е здравеопзване здраве му кажи ......всичко КРАДЕ !
8
0
 
11
 
! Отговори
Fet преди 6 години
Pusnete snimki i lista na faliralite darjavni bolnici i na darjavnia personal v tiah v bg publik medii... neka bg narod da vidi tesi licemerni dvulichni lajci ot bialata mafia...kak taka darjavnite bolnici falirat, a tehniat personal pluva v luks?! A bg narod im e platil obrazovanieto v bg...
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за държавните болници ли говорим щото частните никнат като гъби станаха повече от банките при тях искат всичко в кеш
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече не ми се коментира ! - Край ! тоя крал оня крал и какво от това -? Нищоооооо!
5
2
 
9
 
! Отговори
Minutaemnogo преди 6 години
Ne moje da bade...a doktorite sa okicheni s tejki zlatni bijuta, dvijimi i nedvijimi luks stoki, tejki valutni smetki...., koito mnogokratno nadvishavat tehnite obiaveni oficialni prihodi...luksozni drehi, kozmetiki, parfumi, frizuri, manikuri ... s tejki grimove i dalgi manikuri rabotiat s patientite si daje...
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същото време всяка година ББ ми се хвали колко млрд.$ излишък имаме.
3
1
 
15
 
! Отговори
Daniel преди 6 години
kade ni otivat parite ot zdravnite osigorovki?????????I kato gledam vsichki LEKARI karat vse skapi koli ot kade li vzemat tezi pari
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализъм е ще дължите пари, някого здравеопазването беше безплатно и никой не дължеше никому пари, цените бяха просто символични При нас идваха от Ирак да теглят заеми днес теглим заеми от Сомалия. Всеки майстор си има майстор и всеки капиталист си има капиталист.
1
0
 
29
 
! Отговори
БГ реотан преди 6 години
1 милиард на колко хиляди далавери се равнява?