Проф. Митев: Сърбия води антибългарска кампания от началото на XX в.

Западните покрайнини се нуждаят от хуманитарна помощ, убеден е той
13 ное 2017 10:30, Анисия Иванова
101

"Сърбия води дискриминационна и асимилационна политика. Отстояването на гражданските права на българското малцинство е голям проблем там от началото на XX век. Тази психоза на антибългаризъм е в обществото и медиите". Това каза проф. Лозан Митев в ефира "България сутрин" по повод задържаните медици в западната ни съседка.

В края на миналата седмица трима български лекари бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници. След няколко часа престой в полицията медиците били пуснати и се прибрали в България.

Още по темата

Проф. Митев е категоричен, че не липсата на документи е причината за ареста. Реакцията на сръбските власти е в противоречие с договорите за сътрудничество, смята той.

"Искам да поздравя лекарите за доблестта, която са проявили, защото хората в Западните покрайнини наистина имат остра нужда от такава хуманитарна помощ", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много пъти наши лекари са посещавали Босилеград и този акт на солидарност между българи и българи, от двете страни на границата, е предизвикала гневна реакция.

"Имаше адекватна реакция от страна на президентството и Външното министерство, но очаквах реакцията да е по-остра. Трябваше да бъде извикан сръбският посланик", каза още професорът.

Той уточни, че ако в България се разиграе същия сюжет, но с гръцки или сръбски лекари, ще се разгори много по-голям скандал.

"В XXI век е недопустимо хора да бъдат дискриминирани и асимилирани по този начин", завърши Митев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 30: Да отидат лекари да преглеждат болни: това ли е провокацията?Тъкмо това нехуманно отношение към местните българи може да бъде повод да поискаме връщането на Западните покрайнини на България. Те са дадени по силата на Ньойския мирен договор на Кралството на сърби, хървати и словенци (КСХС, от 1929 г. Кралство Югославия), които вече ги няма. Докато бяха в опозиция нашите "патриоти" говореха от време за връщането на тези територии, но откакто са на власт дума не са обелили за това.
34
11
 
2
 
! Отговори
До 3 и 8 преди 6 години
Еврейски ***, кога ли арабите ще разпорят измислената ви държава?
33
3
 
12
 
! Отговори
Д Бил преди 6 години
Точно така е. И още факти - понеже 80% от населението ни са ***, доброволно се сърбизират със сръбска музика (чалга). Да сте чули някой сърбин да слуша българска музика?
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са ни врагове, те са приятели на Русия - а ние вече скъсахме с православието.Нашите нови приятели са братята ни Турците и Еврохейския съюз.
31
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гафа си е наш български.Трябва да си го признаем.
30
6
 
17
 
! Отговори
Питър преди 6 години
Сърбия води атибългарска кампания от памтивека. Ако не знаете - Димитър Общи е босненски сърбин и има обосновани предположения, че е бил внедрен в организацията на Левски, за да постигне онова, което е постигнал. Почти не е говорел български, а Левски му е нямал никакво доверие. Каравелов и Хитов също са сръбски агенти или поне помагачи. А сърбите са третирали българските легионери като ***. Сърбият е нашият архивраг, а не Русия.
29
6
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Сръбе на връбе, по пет на нож! Яжте натовски уран и се надяйте на Вова Шаломов, той ше ви оправи!
28
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в България от години се води активна антисръбска пропагандапровокацията с Лекарите е част от същатавсе пак в Сърбия си има закони и БГ-лекарите също са длъжни да ги спазватне може така грубо да се намесваш във вътрешните работи на чужда държава
27
4
 
25
 
! Отговори
dxbdrg преди 6 години
Това не е новина, това е факт!! От 1880 година до днес, сръбската политика спрямо други етноси е една и съща, като с особено голяма жестокост се нахвърлят на всичко "българско". Има десетки хиляди избити, прогонени и обезчестени българи в следствие на тяхната политика в Македония и Западните покрайнини -особено след Илинденско-преображенското въстание! Тази асимилационна политика срещу нас се води вече над 130 години, като е вероятно всичко да е по заповед на Русия.
26
13
 
13
 
! Отговори
БЕЗ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ преди 6 години
По-скоро провокацията е от страна на българските лекари, които не са направили официално искане, нито са уведомили Българското посолтво в Белград.Интересно как ще реагирате, вие плювачите, ако се изтърсят един взвод турски лекари в Кърджали и отворят приемна в някое читалище.
25
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя помни ли как през ВСВ *** и Хитлер искаха да превземат света ?
24
3
 
22
 
! Отговори
хмм ? преди 6 години
А защо не върнаха пожарникарите които им пратихме по време на наводненията у сръбско??
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Крали МаркоСърбите са подмолен народ. Както ти се усмихва, така само да ти вземе парите. Толкова са "верни" на руснаците и такава братска любов, само и едниствено, защото са пред пълна федерализация исе надат на помощ. Сърбите са хитри и гледат винаги да са на два стола, но от двата стола се пада най-лесно.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който си живее в Сърбия да си е сърбин.Който си живее в България да си е българин.
21
4
 
25
 
! Отговори
Немо до Анонимен 13 преди 6 години
Не става ясно коя история си чел, но всъщност Сърбия ни напада през 1885 мотивирана от Русия, която категорично не признава Съединението.След като Българската армия отблъсква сърбите и минава в настъпление към Белград, именно Австро-Унгария, заявява, че ако не спре настъплението на Българската армия, тя ще срещне Австро-унгарски войски.Иначе, да-сърбите са братя, но Сръбската национална доктрина -НЕ!!И руският народ също чувствам братски, но Руската имперска политика - никак!!
20
18
 
10
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Като ходя в Сърбия винаги чувствам човешка топлота и доброта. Внимателни и отзивчиви хора. Това у нас го няма. Освен това ме радва тяхното отношение към Русия. Свалям им шапка. А ние сме неблагодарници. Казаха че никога няма да са в НАТО - велики. Такива хора заслужават само уважение. Много от бг.хората не са добри. Зли ,завистливи и НАГАЖДАЧИ към силните на деня. Жалки.
19
2
 
9
 
! Отговори
Вин преди 6 години
до 18 Предполагам, че задържането на българските лекари и унизителното отношение към тях от страна на сръбските ***, за теб е фалшива новина!
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те туркофилите от Стамболов та до днес плюят тия дето са ни освободили и хвалят поробителите. Днес се плаща за Митът Батак, за оплюване на Време разделно...
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВинЕ изплюхте камъчето за медийната протурска и антисръбска кампания. Ходи си в Турция и им уйдисвай. 28 години циркове.
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешната територия на България е много по-голяма от територията на България осреднено за Второто българско царство. Със Сърбия положението е същото сравнено с осреднената средновекавна сръбска държава. Западните покрайнини преди турско са владяни и от българи и от сърби и населението е смесено, като след руско-турската война е считало масово че сърби и българи са едно братя. И затова например в Трън има паметник на братоубийствената сръбско-българска война. А вие тук дето хвалите Турция а не Сър