Неофит за Македонската църква: Те са наши братя, да чуем и тях!

Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме
27 ное 2017 12:07,
90

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Македонците са наши братя и да приемем протегнатата ръка на Македонската православна църква е най-малкото, което можем да направим, коментира българският патриарх Неофит минути, преди да вземе участие в заседание на Светия Синод, на което се очаква да бъде обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.

Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия за своя църква - майка. Стотина застъпници на тази идея се събраха сутринта на мълчаливо бдение пред сградата на Синода в София, в която се провежда заседанието.

Още по темата

"Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. Все пак трябва да се чуе и тяхното становище, защото сме една църква и не трябва да допускаме сериозни разделения. Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме", посочи патриархът, цитиран от "Дарик".

Решението за Македонската православна църква (МПЦ) се бави толкова години, защото е сложен и трябва много добре да се обмисли, каза още патриарх Неофит в отговор на журналистически въпрос.

Негово светейшество отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с мнозинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме "протегната ръка от МПЦ", българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не, ОА е създадена по времето НА ВАСИЛИЙ ВТОРИ МАКЕДОНЕЦ-***!АБСОЛЮТЕН ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ И ОХРИДСКИТЕ АРХИЕПИСКОПИ СА АРХИЕПИСКОПИ НА ОХРИД И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!ТОЧКА,никакви македонци,никакъв Самуил!
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
'Македонците"хитруват и гледат пак да мине македонисткият номер както с името на държавата и сега смехурията с воденето на "преводач"но понеже и нашите попове са от стара коза яре се надявам накрая да не сме ние отново лошо изиграните!Там 100 години на добри служби са само сърбомани,сърби и македонисти,е ***-*** му стара не може за няколко месеца да са се променили толкова!Оставете ги какво говорят политиците да не стане накрая играчка-плачка,не слушайте патриоТАРИТЕ и Борисов!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56 Сръбската Патриаршия е сложила ОА на Македонската църква,но не и дава автокефалност.Всъщност Охридската архиепископия в своята история никога не е била самостоятелна с изключение по времето на цар Самуил и неговите наследници.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Татко кой ще бъде! Има ли смисъл да Ви подсказвам?!
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев е национален предател и никой в Македония не го обича. За това се мазни на българите и главатарят им Борисов.По време на войната в Косово, Заев дезертира от македонската армия и отиде да се бие на страната на мюсюлманите.Сега се прави пък на голям християнин.Отврат.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре - Майка! Като романа на Горки!
58
3
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Къв тракиец бе - гришо си е жив по-***-чорин от Аскьой.Истинското му име преди да го прекръстят е Гюнай Демир.
57
0
 
3
 
! Отговори
Стоянов преди 6 години
Агент СИМЕОНОВ" е предавал писмени сведения за български свещеници в задграничните епархии, които е посещавал при пътувания в чужбина. Такива донесения обаче не са съхранени.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заедно с преговорите със скопските попове започват и преговори на които така да се каже НИЕ ходатайстваме т.н.МПЦсамосложила си и ОА СЪВСЕМ НЕ СЛУЧАЙНО да бъде призната и от други ПЦ!Това може да продължи много години!Също така според Горан Благоев ние МАЙ ЧЕТЕМ ТЕКСТА ТАКА КАКТО НИ СЕ ИСКА,защото там в писмото няма и намек ЗАЩО НИЕ СМЕ ИМ МАЙКА ПО ИСТОРИЧЕСКИ ПРИЧИНИ!Поповете ХУБАВО ДА ПРЕМИСЛЯТ,"те са наш народ"АМА ТЕ НЕ МИСЛЯТ ТАКА!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гришо е тракиец! Факт! Преди последния фурор в Лондон бе се върнал за малко в България, хич не се спря в София и директно се показа от Хасково.Медийните слуги на управниците не му простиха и го поставиха последен в новините или хич.Ако бе отишъл в столицата да се снима с дебелаците щяха да го въртят нонстоп.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се направи ДНК експертиза на македонец и българин и да видим какво ще покаже резултата
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви братя сме с сърбо-руските мутирани Народи?
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова ли Заев избяга от македонската армия и мина на страната на албанците?Винаги, когато сме тръгвали да правим нещо за Македония са ни го забивали. И сега ще е така.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти винаги е имало вмешателство на държавста в Православните църкви!По време на турското иго,без одобрението на власта не могло Патриарх в Константиополда се избере,камо ли за владици.Иконоборческата ерес във Византия е започната и подкрепана от Императорския двор.Нямаше и да има Българска екзархия,ако Султана и везирите не искаха,да отслаят власта на Вселенската Патриаршия,която стана проводник на гръцките стремежи за Византия ,след създаването на гръцка държава през 1812г.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се нашите ченгета да направят така щото сръбските ченгета да не ни изпързалят!Водещият по БНТ Горан Благоев го каза какво трябва да е правилното решение-"протяга"им се ръка на първа стъпка за общо съслужение и започват преговори със скопските попове ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ЦЪРКОВНА ИСТИНА точно както и за политическата трябва да се направи чрез т.н. догор за приятелство!Иначе ако им се признае назависимост искането за "майка" Е САМО ЗА ПАРЛАМА.просто ние "гл..ците" сме пак прецакани!
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев социалиста е с българско самосъзнание и работи в тази насока.Но не може официално да заяви - ,,Българи сме!''.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия за своя църква - майка.''--------------------------Това имах предвид! Хем майка, хем независими!
47
1
 
3
 
! Отговори
Българска екзархия преди 6 години
болезнено е откъсването на най-малкото отроче, дето пак няма да признае Майка си накрая поради лукавството на груйовците и слободанкините милянковци и даже ще се дзвери безпаметно срещу нея, но може би това е най-правилното решение - да вървят напред по пътя, поне ще оцелеят без да ги пребиват сърбите пак из титовските мазета
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вардар - Скопие от новия футболен сезон ще участва в нашето футболно първенство и Домусчиев най после ще сдаде титлата на истински отбор.Така е било през 1942 г. Слава на Вермахт! Рок групата имам предвид!
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракчанов е македнски хакер и води хиридни войни на БЮРМ Очакваме създаването на БССР.