Неофит за Македонската църква: Те са наши братя, да чуем и тях!

Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме
27 ное 2017 12:07,
90

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Македонците са наши братя и да приемем протегнатата ръка на Македонската православна църква е най-малкото, което можем да направим, коментира българският патриарх Неофит минути, преди да вземе участие в заседание на Светия Синод, на което се очаква да бъде обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.

Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия за своя църква - майка. Стотина застъпници на тази идея се събраха сутринта на мълчаливо бдение пред сградата на Синода в София, в която се провежда заседанието.

Още по темата

"Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. Все пак трябва да се чуе и тяхното становище, защото сме една църква и не трябва да допускаме сериозни разделения. Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме", посочи патриархът, цитиран от "Дарик".

Решението за Македонската православна църква (МПЦ) се бави толкова години, защото е сложен и трябва много добре да се обмисли, каза още патриарх Неофит в отговор на журналистически въпрос.

Негово светейшество отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с мнозинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме "протегната ръка от МПЦ", българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се на какво още Борисов и компания ще клекнат. Има ли още нещо, което Ердоган и Козяк да поискат и той да не се наведе.А Патриархът на снимката има вид като че го водят на заколение. Ама така става като веднага щом дигне кръвно тичаш да му държиш ръката. Жалка държава.
43
0
 
2
 
! Отговори
? преди 6 години
До Анонимен 39Доносите който е правил са унищожени. Майка му била силно религиозна.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе на никого ли не прави впечатление да не би вчера на събранието на Герб да са върнали официално чл. 1 от Онази конституция.Слушам Цецун, а и други гербове преди, по време на форума и таз сутрин по телевизията.Говорят по чисто партийни въпроси примерно какъв пост щял да заеме в партията Главчев и преизбирането на Борисов, но не говорят за Председателя на Герб, а за Премиера.Така го назоваваха и се обръщаха към него по време на мероприятието.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ето и неговата позиция <html><body><!--StartFragment--><p><em>Не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната. Това е било желание на Държавна сигурност и затова съм спокоен и чист пред съвестта си, че не служа в църквата като предател.Отношението ми към тази служба е чисто като човек на църквата, който е изпълнявал с преданост своите задължения спр
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега отнякъде ще излезе комуниста Плевнелиев да каже, че е против, защото утре католическата църква ще поиска да ни стане църква-майка и ще трябва попечетата да слугуват на папата. А Путин да дреме там в студени ЯСибир дорде хибридните войни на българите анексират Македония.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом се твърди че неофит е агент и досието му не е изфабрикувано- дайте характеристиката: Силно религиозине, привързан към Църквата, епископ Неофит се оформя катоедин от най-консервативните духовници, радетели за запазване на старите традиции в правослваната българсак църква....Започна активно да поддържа тезата за пълна самостоятелност и ненамеса на държвата в религиозното управление.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, де! След като е лошо, че Коминтерна ги създал, Вие защо от 25 години все ги признавате каквото и да кажат? Сигурно ги приобщавате.Тогава и Коминтерна ги е приобщавал, след като нямало начин да си дойдат директно тук.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В бившите соц страни няма вече истинни църкви. Затова не е трудно да се досетим, че в Румъния има много старостилци, които не признават официалната румънска комунистическа "църква", чиито "патриарх" си подаде оставката поради връзките си със Секуритате.В Гърция пък заради това, че масоните налагат насила новият стил в гръцката официална църква мнозина гърци престават да ходят в нейните храмове и създават с отцепилите се епископи и свещенници своята църква ГОХ Елада,която си съществува и до днес
36
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Нещо се се мъти на Козяк... Дано ние не отнесем шамарите....
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отлично решение за взели от БПЦ - ще ПРЕГОВАРЯТ с МПЦ относно това как да бъдат въведени в Каноничност и ще ХОДАТАЙСТВАТ пред другите църкни, което значи че решението няма да се вземе еднолично и прибързано - от една страна; а от друга - няма да отхвърлим протегната ръка. ще има сериозна дипломация.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главното мюфтийство няма ли и то да си потърси някоя майчица закрилница?!
33
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено българофобите възхвъляващи Русия ще бъдат против всяко едно действие сближаващо България и Македония. защото искат Македония да е извън НАТО и ЕС, което отговаря на руския национален интерес. Русия е готова да пролее кръв и да предизвика етнически размирици в Македония само и само да не стане член на НАТО и ЕС. и същества с български имена но руски души ще направят всичко за да угодят на тези интереси.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам! След подобни победи и успехи преди 100 и преди 70 години сме яли хурката на великите демокрации и СССР!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка неделя ходим семейно на църква.Бандитите агенти на държавна сигурност Каракачанов, Патриараха, Буда, НЯМА ДА НИ ОТКАЖАТ да вярваме в БОГ, колкото и да се опитват да сторят това.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независими от майка си! Хубава работа!
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо тука некои си мислят, че Руската и Сръбската църква са истински. И руската е поделение на Кгб и сръбската на техното Дс. Не знам как е с католиците в Полша ама не е трудно да се досетим. Същата работа.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонската църква е най-близка до Сръбската православна църква, ама пуста политика, ще станат по католици от папата. Пусти Шенген ... и поповете им се иска екскурзийка до Амстердам, това-онова, джиджи-биджи, малко педофилийка.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей появи се най после и српски агент които ше ни повтори сръбските мокедонистки лъжи.Игнорирайте го!А лъжата лъсва веднага: да каже колко са униятите в източна Македония и колко са православните които са гласували за българската екзархия и колко са в Момента ?Според сръбския агент униятите са повече от православните, голям смях!
26
4
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименПиши каквото искаш но махни тази буква "" !!!Петниш името на братята Кирил и Методий.Има буква Я и Ъ. Ползвайте ги. Затова тази азбука е написана за вас. За македонците, мизийците, траките,българите.....
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Иво Христов и Слави са съвсем правиНема такава държава.И не са 80% а 100%

Спонсорирани публикации