Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!

Започват преговори с другите православни църкви за признаване на МПЦ
Обновена: 27 ное 2017 13:27 | 27 ное 2017 13:27,
151
Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. БПЦ започва и преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

В момента Църквата на Македония не е призната от другите православни църкви.

Още по темата

Светият синод на Македонската православна църква изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

"Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове", се казва в отговора на Българската православна църква.

След днешното си заседание Синодът обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Синодът определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. В нея влизат Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е гаранцията ,че като МПЦ стане автокефална няма да ни обърнат гръб и даже да поискат Неврокопската епархия? Още повече,че Пиринска Македония,и някой западни бг земи са били под юрисдикцията на Охридската архепископия повече време от колкото към Търновската патриаршия.И без това в Македония учат,че от Охридската архепископия са произлезли Сръбската и Българска църкви.
119
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ е майка и на Сръбска,Румънска и Руски църкви на всички сме дали ,църковна литература,свещеници,владици и даже Патриарси.
118
1
 
23
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Нещо ми се губи равенството между признаването на автокефалност и обещанието да се ходатайства пред останалите църкви... С една дума по-близо сме до човекът каза, ще видим! Добър ход на нашите попове...
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По нашите ширини никога няма да има разбирателство.
116
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много русофилска и сърбоманска мъка е изписана тук!
115
5
 
9
 
! Отговори
един въпрос преди 6 години
А МАЙКАТА НА НАЦИЯТА ЦЕЦКА ЗАЩО Я ИЗХВЪРЛИХА ТИХОМЪЛКОМ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ НА ГЕРБ ?
114
2
 
27
 
! Отговори
Щ. Младши преди 6 години
Браво- поздравления: Българският Свети Синод пише история,а Охридската Българска архиепископия се завръща след 250-годишно изгнание!
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха,ми да се пенят бе брат,и аз наричам признаване на независимост на измислена църква за предавство на МОЯ НАРОД та БРАВО на българските "светци"хахахаха,не ми пука за БЮРМ!ДА СИ ПРИЗНАЯТ ИСТИНАТА ЦРНО НА БЕЛО НАПИШАНО като първо пък после всичко останало а не да пишат глупости едните за българските фашисти а другите "умерените'за българо-македонска еГзархия,айде у лево.Сега и тукашните ла,,нари да млъкнат малко,че ми надуха главата с тая БЮРМ-"богатата" земя и "големата" полза от нея.
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В този казус политиката е преди всичко, независимо, че става дума за църкви. То хубаво, признаваме, че сме майка, но пък за другото ще ходатайстваме. А според мен, руснаци, сърби и най-вече гърци ще отговорят отрицателно на идеята. Не разбирам от дипломация, може би е правилен подхода, но все пак не е ли редно ние да признаем за да се сближим повече?!? От друга страна, може би така е редно да се действа. Ние първи признахме Македония за държава а се превърнахме в най-мразени ... та знам ли!?!?!
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115Сръбската е внучка на бг църквата.
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е майка или по-голяма сестра на Македония и църквите са така.
109
2
 
6
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Абе, оставете Марсианските джедаи сами да решат за себе си!Ние първо да оправим собствените си недъзи в нашето общество, че то инак Марсианците ще ни припомнят Словото Божие - " Първо извади гредата от собственото си око, а после сламката от окото та брата си" - и ще са прави!
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
майка БПЦ /българска / + баща СПЦ /сръбска/ = МПЦ македонска
107
0
 
0
 
! Отговори
Откр.18 преди 6 години
4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й; 5защото греховете й стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните неправди.
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 109 Ако знаеш в Македония ,историчарите и повечето политици , как се пенят на това ,,църква-майка",по друг начин ще мислиш.Някой обвиняват повечето владици ,,в предавство на идендитетот".
105
2
 
7
 
! Отговори
Джако преди 6 години
Майка на македонската и баба на албанската. Ха-ха-ха-ха
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може като охридска или вардарска църква, защото гърците ще откажат заради името.
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на владиците!Това е дипломация ,успяха ,да измъкнат полезното от това писмо!Църква майка ,ДА.Искате да ходатайстваме ДОБРЕ.Признаване,ще видим,комисия ,ще направим ,да сондира мнението на другите!Като ,че ли не се знае какво е мнението на сърби ,гърци и руснаци.Сърбите предполагам и те доволни.Искате преговори за статута ,няма преговори,щом ходите при българите.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до до 105 не е така,те изпращат писмо в което казват че АКО БПЦ им признае НЕЗАВИСИМОСТ на т.н. МПЦ-ОА те щели да признаят БПЦ ЗА МАЙКА без дума за историческото основание БПЦ защо трябва да им е майка!Хитреци,нашите пък им отговарят ПРИЗНАЙТЕ ЧЕ БПЦ е майка на т.н. МПЦ-ОА с което дефакто приканват скопяните ДА ИЗПЛЮЯТ КАМЪЧЕТО и ние тогава ще ви станем застъпници и ще ходатайстваме и другите да ви признаят независимост!Е това става,ония терикатеят,ама и наШте са дърти ченгета И СЛАВА БОГУ!
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като никой няма да ги признае имат няколко избора-като наследници на АлександАр се припознават за гърци и си отиват я към Цариград при Вартоломей,я към Атина!Като етнички македонци със сръбско самосъзнание се определят с чиста съвест за македонизирани сърби и си отиват към сръбската патриаршия!Не знам кои ще са повече античките или само етничките,не съм психиатър,знам само че има 50 човека българи които са постоянното присъствие за да видим че и там е останал българин!Третия изход е ИСТИНАТА!