Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво

НПО-та искат бързо да се ратифицира Истанбулската конвенция
9 яну 2018 20:00, Анисия Иванова
213
Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво
Архив: Reuters

Истанбулската конвенция трябва да се ратифицира от парламента колкото се може по-бързо. За това настояха неправителствени организации на пресконференция днес.

Адвокати, психолози и експерти от Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", Фондация П.У.Л.С. - Перник, Фондация "Български център за джендър изследвания", Националната мрежа за децата, в което се включват над 14 НПО-та от цялата страна, Фондация "Анимус" и други се обединиха около темата, че негативната реакция на документа е поради неговото непознаване и объркване в терминологията. Всъщност неговата основна цел е да защити от насилие най-уязвимите групи - жените и децата.

По думите на адв. Албена Койчева враждебната реакция срещу Конвенцията е на терминологично ниво и по-точно преводът на понятието "джендър" като социален пол. В текста никъде няма термин "трети пол", промотиране на еднополови бракове, транссексуалност или обучение, което е срещу "българските традиции", допълни тя.

Още по темата

Адвокат Даниела Горбунова от Фондация "Български център за джендър изследвания" разясни: "В член 3 на английския текст за думата "пол" е употребена "gender", а в българския текст, който за момента е неофициален превод, думата е преведена като "социален пол".

За да се изчисти терминологията към Конвенцията има обяснителен доклад, в който авторите дават допълнителни тълкувания на термините, вкл. и понятието "джендър", обясни тя. Проблемът е, че в работния превод на конвенцията терминът е преведен като "социален пол". В този доклад изрично се казва, че терминологията касае само жените и мъжете. Идеята е, че има социално конструирани роли, поведения, действия и атрибути, които дадено общество смята за приемливи за жените и мъжете. Някои роли или стереотипи обаче раждат вредни практики и са причина за насилието срещу жени.

По думите й тази терминология вече е навлязла в българското законодателство: "В Пътна карта за равнопоставеност на половете, която е публикувана на сайта на МО, 32 пъти е употребена думата "джендър".

Целта й е да има равнопоставеност за жените и мъжете, превенция срещу насилието, оказване на помощ на пострадалите и техните деца, наказателна отговорност за насилниците, изграждане на специализирани институции, да се създаде орган за постоянно действие и координация по тези проблеми.

Към момента Конвенцията има 28 ратификации от държави членки на ЕС, 17 държави, включително България, само са я подписали и са в процес на ратификация, и само 3, които все още не са я подписали - Армения, Азарбейджан и Руската Федерация.

"Прилагането на Конвенцията не може да се случи автоматично у нас - нужни са промени в законодателството, както в гражданското, така и в наказателното право", обясни адв. Койчева. Тя призна, че доста от принципите на документа и сега са приети от българската държава - за равенство на половете, за недискриминация по полов признак, за ненасилието.

Според статистиката от 2016 година 90% от 311-те клиенти на Фондация П.У.Л.С са пострадали от насилие, основано на пол, както и техните деца. Те преди всичко страдат от домашно насилие, оказано върху жените и майките в семейството, систематично стават свидетели или подлежат на различни видове насилие, включително и сексуално.

В България липсва официална статистика за жертвите на домашното насилие и насилието, основано на пола. Домашното насилие не е квалифицирано като престъпление в  Наказателния кодекс. Според данни на Фондацията у нас няма точна статистика за жертвите.

Проучване на НOEMA от 2001 г. показва, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие.

НПО-тата твърдят, че след ратифициране на Истанбулската конвенция ще може да се въведе национална статистика за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола, каквато в момента липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
11
 
4
 
! Отговори
някой си преди 6 години
Аре стига с тоя Иисуси, пророчества, библии и бабини деветини... В 21-ви век сме.Никой никого не кара на сила да си сменя пола. Оставете хората на мира и защитете жеите и децата.
107
2
 
7
 
! Отговори
Иисус преди 6 години
ЕТО ГО И НАКАЗАНИЕТО ЗА ВСЕКИ ПОЛИТИК, КОЙТО ОТСТЪПИ ДОРИ ЕДНО ПРАВО НА ТРЕТОТОПОЛОВИТЕ. ТЕ ПОСЛЕ ЩЕ ИСКАТ ДА ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА И ДА ГИ ПРАВЯТ КАТО ТЯХ. ЩЕ ИМ КАЗВАТ, ЧЕ ТОВА Е НОРМАЛНО.42. А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето.АНАТЕМА ЗА ВСИЧКИ ТРЕТОПОЛОВИ. АМИН!!!
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОРБАТА НЕ Е ЗА ПРАВА НА ТРЕТОПОЛОВИТЕ. Никой не се интересува от отпадъка. Всичко се прави заради педофилските желания. Вижте Холивуд. Филмите с деца непрестанно се увеличават. Намаляват год. за актьори. Стават все по-млади. Манекенките са супер слаби - направо 12 год. деца. Вече хората са изменени и не се усещат дори, че желанията им са педофилски. Харесват се жени с мерки на деца. Това се котира навсякъде.42. А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, а
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2050г. здрасти, аз съм Харви, ти кой пол/*** си розов пингвин или син балон?
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЕТОПОЛОВИ СА СОЦИАЛИСТИТЕ
103
3
 
5
 
! Отговори
3пол преди 6 години
с нетърпение чакам БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА да признае нас ТРЕТОПОЛОВИТЕ.Това ще стане и тогава ние ще имаме РАВНИ ПРАВА с останалите хора.ТОГАВА ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНИ И ГЛАВНАТА ИДЕЯ ДА ОСИНОВИМ БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА. ТОВА ЩЕ СТАНЕ. КОГАТО ТОВА СТАНЕ ЩЕ ВЪЗРОДИМ И ЛЕГАЛИЗИРАНЕ ПЕДОФИЛИЯТА.ЛИНИЯТА МЕЖДУ ТРЕТОПОЛОВИТЕ И ПЕДОФИЛИЯТА Е МНОГО ТЪНКА.БЛАГОДАРЯ НА БОКО МОЛЕКУЛАТА че не вярва в ИИСУС, който казва:"42. А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надяна
102
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В конвенцията не пише НИЩО за трети пол. Става въпрос единствено за защита от насилие над жените.
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо наборе ще си викаме "джендъре" .
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Третополовите винаги се движат на стада.Да не ги набие някой.
99
3
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тая конвенция налага разни механизми на контрол, образоване и налага някакви 'нравствени' правила, които дискриминират всички, на които джендъра им е съвсем наред.Насилието е параван, който служи да маскира целта, а тя е да разрушат семейство. Да вкарат идеите за трети полове и тем подобни дълбоко в обществото, като облъчват децата с безполова пропаганда.. Даже искат да създадат институция, която да следи за това правилно ли се държите вкъщи.Прочетете я тая конвенция и вижте.
98
2
 
14
 
! Отговори
Defender of Justice преди 6 години
Само управлявани от дявола безбожни-нечестиви,неморални, беззаконни, корумпирани зли и недостойни хора могат да правят компромис с истината и да я продават за пари,а и човешките правата на бг народ, които са се заклели и по закон са длъжни да защитават! За колко ли продадоха истината и бг интереси този път управляващите и кои са пряко отговорните за това.Жалко за всички замесени т,к са виновни и въздържалите се като съучастници на неправдата с което носят само проклятие и Божия гняв и съд
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 106Да бе как пък веднъж не направи нещо срещу ЕС поне да се опита да заблуди стадото.
96
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ ще ратифицират конвенцията. Знаем, че Боко изпълнява всичко, наредено от Европа. Кажат му "скок" и той скача, кажат му "подскок" и той паодскача. СъщиНски ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦКато му нареди Юнкер, и *** ще стане (ако вече не е станал).
95
3
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Социални роли също са Насилник и Жертва! Тези които насилват бълг.общество да приеме Конвенция са Насилници, а останалите сме Жертви ли, на безумието на Насилниците за приемане на тази тъй луда, луда Конвенция !? -:)) Ай, НПо-тата, Алиансите и др. подобни, бъдете малко по зрели, а?!? Става ли?!?
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ е партия на ***, това ги обединява и кражбите.
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЖЕНДЪРИТЕ ОТ НПО-тата искат.Ми като искат - ще си го получат.
92
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - ИМА ДВА ПОЛА - МЪЖКИ И ЖЕНСКИ. *** НЯМА.грешка. Съществува и друго значение на "***" - род! Използва се в българския език - мъжки, женски и среден род. Странен спор между неуки! Не е трудно да се разбере какво ще рече "социален род". Детето, до полова зрялост, е от среден род. Може да се каже, че в достатъчно напреднала възраст и старчето става от среден род. А когато тези, с обърканите хормони, създават социалната клетка "семейство", си разпределят "социално родове".
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато наречеш мъж с това което се употребява обикновено за женски полов орган то това е намек за неадекватното му поведение а не че в организма му са настъпили някакви значими структурни промени. При жените няма нещо подобно но ако се чувстват засегнати може да се жалват от дискриминация в някоя женска организация.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 НПО може да иска колкото си иска
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА БЪЛГАРСКИ ИМА ДВА ПОЛА - МЪЖКИ И ЖЕНСКИ. *** НЯМА. В АНГЛИЙСКИЯ И В АНГЛИЯ МОЖЕ ДА ИМА ***, ТО СИ Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ.