Двете дъщери от психо къщата в Свищов: Защо ни тормозите?

В стаите – мизерия! Иначе супа къкри на котлона, в мазето - зимнина
17 яну 2018 18:15,
59
Двете дъщери от психо къщата в Свищов: Защо ни тормозите?
Снимка: "Труд"

"Защо ни тормозите? Защо се държите така с нас?". Това попитала едната дъщеря от психо къщата в Свищов, когато кметът на града Генчо Генчев влязъл в къщата веднага след излизането на бял свят на мистериозната им история.

Късно снощи стана ясно, че 42 и 43-годишните жени Анжела и Стефка са били държани под ключ от майка си десетилетия в къщата в крайдунавския град без никой от съседите да разбере.

На този фон 65-годишната Пенка разказвала, че дъщерите й са в София, а тя вероятно се е срамувала да ги покаже навън, защото имали психични проблеми.

Още по темата

Пенка е лекувала психичноболните си дъщери с билки. Лековете за Анжела и Стефка тя вземала от знахар от Сливен. Това е признала майката пред кмета, когато той посетил къщата, пише "Труд".

"Шокиран съм от неописуемата мизерия в жилището. Трите жени живеят в нечовешки условия. Имат ток, готварска печка, телевизор. Топлят се с електрически радиатор. Светят си с подвижна лампа", сподели Генчев.

Когато прекрачил прага на дома, той заварил на котлона да къкри пилешка супа. Двете сестри били свити в една от стаите. Били рошави и с дрипави дрехи. Едната не промълвила нито дума и изглеждала много състарена.

Другата жена пък се разгневила:"Защо ни тормозите? Защо така се държите с нас? Какво искате от нас? Имаме приятели и не искаме да ни виждат в това състояние. Аз чакам да започна всеки момент работа".

Жената казала на кмета, че живеят със сестра си в София, но са се прибрали в Свищов за Коледа. Майка им пък казала, че преди време ги водила на преглед при психиатър, но той казал: "Случаят не е за мен. Не мога да помогна. Заведете ги при народен лечител".

Заради това Пенка Стефанова потърсила билкар.

"Попитах майката имат ли поне храна и тя ми отвори мазето си. Избата се оказа заредена с буркани с компоти, печен пипер. Имаше два бидона с кисело зеле и дори едно каче с вино.

Майката показала пред Генчев и дипломите на Анжела. От тях става ясно, че е възпитаничка на Стопанската академия в Свищов и дори е завършила магистратура по Застраховане и Социално дело.

От дипломата се вижда, че повечето оценки са отлични. Сестра и Стефка пък е завършила Художествената академия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
25
 
! Отговори
Марина преди 6 години
След това дръжките на микрифони протестират ,че Перата ги съди .Приличат на лешояди .
47
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви ли е срам от вашата така наречена журналистика? Какво значи "психо къща"?
46
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ги тормозите??? Все пак всички живеем в лудницата "Съвременна България" и знаем за какво става дума! Не всеки има нерви и късмет да оживее и съхрани психиката си между психопати, крадци, побойници, убийци!
45
1
 
21
 
! Отговори
52 преди 6 години
Че не са между живите?!
44
3
 
24
 
! Отговори
до Анонимен 38 преди 6 години
Принудителното извеждане и лечение е единственото спасение на такива хора от самите тях.-------------------------Как поставяш диагноза от разстояние,? Меси синдром може да има, но всеки човек има индивидуални особености, проблеми и мотиви да занемарени хигиената си, не е казано че всички симптоми на една болест важат за абсолютно всеки човек. Трябва да се ГОВОРИ с тях, да се стигне до генезосът на отключване на болестта им, за да се вземе най-правилното решение за връщането им в обществото. Защото след едно ПРИНУДИТЕЛНО извеждане и "лечение", да не се окаже после, че двете вече не са между
43
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натровилиса се от зимнината в мазата - ботулизъм
42
1
 
25
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До 42 Нищо не може и до "трудолюбивия" 45 като онази презряна мравка от баснята, за която артист/музикант/художник е вид ***:Никой няма и намерение да се извинява за мръсотия или за каквото и да било! Типично за дълбока депресия и меси синдром, както и др. подобни е точно занемаряване, мръсотия, некъпане, нежелание за излизане. При това става дума (не "иде реч") за интелигентни хора.
41
0
 
27
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До Анонимен 38Принудителното лечение е кратковременно и после всичко още по-лошо! Това важи за пълнолетни наркомани, алкохолици, *** и пр. По закон не могат да ги натикат в клиника до живот.
40
2
 
32
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До Бедността не пречиДепресията пречи. Само ядеш и се реш като в сън, какво чистене, за пред кого? Те самите се молят сутрин да не се събудят, тая ми пее за чистене!
39
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсотията в случая не е от бедност и дори не е мързел, какъвто може да има психично здрав човек. За човек с меси синдром жилището, в което се затваря, символизира буквално вътрешния му свят. Тъй като не може да го "подреди", жилището също ТРЯБВА да бъде мръсно. Те не само отказват да чистят, но отказват ако друг член на семейството предложи да им чисти, гонят го, дори могат да станат агресивни. От опит говоря.
38
4
 
30
 
! Отговори
Нищо не може преди 6 години
да извини мърсотията! Такава има и в централно софийските домове на напълно нормални хора.
37
0
 
57
 
! Отговори
Кора преди 6 години
Аз ги познавам. Не съм ги виждал отдавна, защото не живея в този град. Нормални момичета си бяха. Останаха без баща рано и живееха с майка си. Може би не са се преборили с този луд свят и не са намерили място в него. Жалко, че трябва да живеят в такива условия. Никой не го заслужава.
36
3
 
43
 
! Отговори
от 37 преди 6 години
Така че бедност води до занемаряване е ясно.По лошия момент е че хора които са били в бедност ,и достигат до нормален живот имат остатъци от това занемаряване, поради страха от бедността които са придобили.Именно затова започнах с трупането на излишни вещи.А както се сещаш ако искаш да поддържаш един дом чист за да имаш тази възможност изхвърлянето им е първа стъпка. Но няма как да убедиш човек които е бил беден, че има излишни вещи, той вярва че някой ден могат да му потрябват.
35
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, недейте с това "да живеят както си искат". Те не могат да искат нищо. Психично болни са и трите. Човек с меси синдром няма воля, не може да реши проблемите си по никой начин, срамува се от това до шизофрения и точно заради срама се изолира и категорично отказва помощ. Принудителното извеждане и лечение е единственото спасение на такива хора от самите тях.
34
3
 
36
 
! Отговори
до бедноста не пречи преди 6 години
да си почистиш дома.принципно парите не гарантират чистотата, но бедността гарантира занемаряването.Представи си го така първо започваш да трупаш вещи които не ти трябват но си мислиш че ти трябват ,а нямаш пари.Освен това нямаш пералня, нямаш препарати защото са ти скъпи.И така нататък, просто за да задържиш чистота ти отнема многократно по големи усилия от другите хора.Но и нямаш стимул защото си изолиран от тях.
33
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо да излизат навън? В БГ не е за жени колко са убити от приятелите и съпрузите си ? И обществото ги осъжда, те били виновни, защото те си го търсели. Жените са подложени на геноцид: работа и препитание няма за тях. После плюете меркантилни били, златотърсачки, м.ypви. Е тези не са. Стоят си вкъщи и си живеят достойно в мизерия. Вие какво искате да излязат навън и да срещнат Минко, 47 годишен, ерген ?! В такава държава най-добре е да живееш в изолация.
32
2
 
31
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Защо са разрешили на чуждестранни компании да завладеят България и много родни фирми,фабрики и заводи фалират и пустеят .Какво са виновни хората в провинциите че нямат работа ,нека тези от Европейския съюз вместо на си правят редовни партита да подпомогнат финансово или с продукти бедните хора в провинциите .Не виджам никакво добро бъдеще в провинциите на Разбойническа България
31
0
 
37
 
! Отговори
Tъпи преди 6 години
Толкова ли са скапани журналистите да коментират че са психо болни сестрите.Те просто се уплашика от натрапници в бедна не-*** къща. Познавам много хора с висше образование и живеят в лоши усковия защото такава е политиката в БГ.Навсякъде в министерствата ,големите компании и др. набират само красиви служители я с къси полички я без бикини или сутиени .Те сестрите просто не са имали късмет и затова живеят мизерно но с нищо не са предизвикали журналистите,полицията и телевизията
30
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 30. Богати мръсни хора няма, замисляли ли сте? Мръсотията върви с ниското ниво и простотията. Мои познати живеят в мръсотия, винаги съм се чудила, какъв е проблемът да се изкъпят, проветрят и изперат, но не лежат по цял ден от компютъра на тв. Прозорец не се отваря, не се диша от вратата още, иначе са много важни. Това е манталитет.
29
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да ви го натаковам на всички жу...рналя. Психо къща било.Айде у лево. Вече не може да си беден и депресиран свободно, все някой ще дойде да прави репортажи.