По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!

Министерството ще бори така дъмпинга и тъмния бизнес
17 яну 2018 10:45,
82
По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!
Снимка: архив "Булфото"

Министерството на туризма е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувките в хотелите. Промяната е поискана от туристическия бранш и ще засегне престоя в 3, 4 и5-звездните хотели, пише "24 часа".

Официално решение все още няма, защото министерството на Николина Ангелкова изчаква становище на Комисията за защита на конкуренцията.

Ведомството е поискало отговор на въпроса дали определянето на минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушава българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви.

Още по темата

Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

Все още не е правен и анализ какви точно ще бъдат минималните цени.

"В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения”, обясняват от министерството на туризма.

Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди в България към момента е 6144.

С въвеждането на минимални цени за нощувките от министерство на транспорта се надяват да спрат дъмпинга от по-малки хотели. Оплаквания за това често постъпвали във ведомството на Ангелкова. Например, че хотели с категория 4 звезди например продават нощувки с цената на 2-звездни.

Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството.

На големите хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, казват от туристическото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това искане никога мяма да мине! Няма как да се ограничават цени!!!!! И без това цените на българските хотели са изключително необосновано високи! Не предлагат нищо, за да искат нещо!
32
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това подигравка ли е?И после се чудете, що българина масово почива зад граница.В България почти няма 4-5 звезден хотел, който да си заслужава парите - не е проблемът в стаите и мебелите, обслужването е под всякаква критика.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По закон дъмпинга е забранен. Какво пречи на държавата да ходи да прави проверки и да глобява тези хотели ?....май се сетих, при това положение ще трябва някой да работи, да се отзовава на сигнали и да обикаля по обекти.
30
2
 
33
 
! Отговори
Неконкурентен преди 6 години
Аз лично нямам нищо против да плащам за 2*, а да спя в 4* и не виждам какъв е проблема в това за потребителя, даже точно обратното е ! Тук май говорим за протекции на точно определени хотели и хора. Това ми прилича на поредното поръчково решение на българските политици ! Г-жо Ангелкова, така както сте го подкарала най-много да изгоните и последните българи все още летуващи или зимуващи по българските курорти, защото в Гърция нямат проблем с дъмпинга, нищо че и те са в ЕС !
29
1
 
33
 
! Отговори
ceko преди 6 години
както винаги държавата е против населението си и в помощ на "бУзнеса"
28
8
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Абе вие четете ли статиите преди да пишете коментари ?Т'ва се отнася за хотелите над 3 звезди. Какви семейни квартири и селски бараки ви гонят ?Въведат ли подобен закон ще има масови фалити на хотели.
27
1
 
30
 
! Отговори
пфф преди 6 години
"да спрат дъмпинга от по-малки хотели." тоест защита на едрия бизнес от дребния, или просто поредната неграмотно написана статия?
26
4
 
22
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
Крайно време е подобието на държава да се разпадне. А то лесно става, спират се плащанията към бюджета във всякаква форма. Разпадаме се до месец-два. Само че българите сме смотан народ. Доказано във вековете.
25
1
 
34
 
! Отговори
поредната нагла преди 6 години
простотия от т. нар. "бизнесмени"! Това е явен опит да се прокара противопазарно законодателство! ако го гласуват, КЗК трябва да се самосезира и веднага да го отмени!!!!
24
0
 
17
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
Как не са са сетили да бетонират изворите и да напълнят язовирите със токсични отпадаци и да внасят вода от вън с минимална цена 5 лв на 500мл се чудим......То че изворите ги изкупиха външни елементи е факт де,а чешмите строени от старите хора ги разбиха и унищожиха 99%......
23
0
 
29
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Антипазарно, по същество монополистично, искане, подобно на искането на таксиджиите за минимални цени. Конкуренцията ряпа да яде..
22
2
 
40
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Честито на Банско,Несебър,Приморско със семейните къщи ! Големите хотели искат тотално да ви изпапат -нема вече нощувка 20лв - Пречите им да си пълнят бетонадите.А,вие скачайте срещу Зелените , ама точно те са ви клиентите на къщите!
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ся, начи да тръгнат по морето и да почнат да арестуват сички бабички, дето дават квартири под наем, а от това лято народонаселението отива задължително под строй у родното Мутроморие + затваряме и границите с Турция и Гърция. Ше ми одат те по чужбината, а тука родното бизнес нема от кво да се нагуши...знаете ли що шльокавица без бандерол ви чака...
20
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ведомството е поискало отговор на въпроса дали определянето на минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушава българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви."Нарушава ги, разбира се!Нали затова ЕС посочи, че Наредбата на адвокатите, с която се определят "минимални цени на адвокатски услуги" е фактически неправомерно налагане на монополно положение. Цените се договарят свободно и не могат да се ограничават така.
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният опит за картелно монополно споразумение, което следва да бъде отменено по съответвния ред и участниците в него да бъдат санкциониране с далеч не малките санкции, предвидени в ЗЗК.Цени не могат да се налагат - нито минимални, нито средни. Повод да се произнесе по този въпрос е имал и ЕС /за съда става въпрос/.Надявам се малките хотели да направят нужното и да оспорят където е нужно картела, в който участва и държавната хотелиерска мафия.
18
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хотели в курорти, които работят 4 месеца в годината, има и хотели в малки градчета работещи целогодишно. Уравниловката в цените е патологичен болшевизъм и няма нищо общо с пазарната логика. Зад тази простотия предполагам стои папагала Рагин.
17
0
 
21
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Да сложат тогава и пределна максимална цена за нощувките и Валери да обикаля да проверява,че е останал май без работа и върши глупости.
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забраниха къмпингуването, сега вдигат цените на хотелите. Честито на всички!
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом може да има минимални цени за нотариуси, адвокати, архитекти, таксиджии то защо да няма и за нощувка в хотел!?! Не че го подкрепям това безумие. Само разсъждавам.
14
0
 
16
 
! Отговори
Невен преди 6 години
Ами като министерство на транспорта се заминава с хотелите, това ще е резултата. Грешката е вярна. :)