Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!

Синодът призова парламента да не приема документа
22 яну 2018 15:30,
345
Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!
Снимка: архив "Булфото"

Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема Истанбулската конвенция.

Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод.

Според духовниците Конвенцията отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", духовната смърт.

Още по темата

Църквата ни припомня, че Христос проповядва любов към ближния затова и няма Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието, още повече срещу насилието над жени!

"Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни. Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство", се казва в становището.

Светият синод анализира и думата gender в Конвенцията.

"В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието "джендър" и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие", пишат митрополитите.

Те са категорични, че с това понятие се цели да се превърне в държавна политика една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена.

"Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя "диктатурата на природата" над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи. Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."(Битие 1:27) , пишат още от Светия Синод.

Църквата критикува и регламентите от Конвенцията, с които нестереотипните роли на пола се въвеждат в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. Според Синода те са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената.

"Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които "джендър" идеологията отдавна е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!

Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!" (Ис. 5:20).", завършва становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грях е да те мързи да прочетеш конвенцията и да плещиш за gender
276
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама Германците забравиха за Бога!А сега ни правят "diktat"!------Господ да пази България!
275
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има само 2 пола-мъжки и женски.Останалото е перверзия.Господ да ни пази!Амин.
274
0
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Преди да им спуснат от Брюксел конвенцията някой да е чувал Бойко, Цецо и другите гербаджии да са казали и една дума срещу домашното насилие? Не, нали. Но сега - всички се оказаха големи защитници на жените. А покрай тях - и на джендърите, за които ставаше дума само покрай някой гей-парад. На джендърство ли ще учим децата си. Добре, че и Светият Синод се намеси - дано се опомнят.
273
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чаках това от Православната църква. Можеше да го кажат веднага.Колко е просто казано и колко вярно, нямам аргумент срещу това.Дори да си атеист , пак ще кажеш - природата е решила - ние сме нейните деца.Все пак да се радваме, че още не са решили кой какъв е поименно, защото може да дойде и такова време.
272
1
 
26
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Да ги отлъчат от Църквата всичките подкрепили тази гнусотия мерзка. Браво на БПЦ и по-смело - заплашете Бойко с отлъчване от Църквата за тези грехове
271
1
 
24
 
! Отговори
Бг преди 6 години
ОСТАВКА ОСТАВКА на Бойко Борисов Екатерина Захариева Цецка Цачева и всички подкрепили тази содомия.Да бъдат отлъчени от Църквата за пропаганда на хомосексуализъм.
270
14
 
5
 
! Отговори
Православен преди 6 години
Еврогейтаците не моат ми забранят да млатя мойта По три пъти на ден!Да живее Путин!
269
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Оставка на Екатерина Захариева, Цецка Цачева, Бойко Борисов и други подписали тази гнусна и срамна содомия. Да бъдат отлъчени от Църквата за пропаганда на хомосексуализъм.
268
1
 
6
 
! Отговори
Manafov преди 6 години
Санде, бъди мъж, ако и да си ***! Последно време се появиха едни такива жени, дето приличат на мъже. Можеш съвсем нормално да се реализираш като семеен човек и стълб на обществото. Грехота е дефектът да се изкарва ефект и да се голещиш по разни прайдове да ти се смеят децата. А и като всички знаят, то се губи гъделът, тръпката изчезва и човек спира да знае какъв е изобщо!
267
4
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
Да бе да, в крайна сметка държавата ни оправя всички наред и знами тя определя пола!
266
2
 
19
 
! Отговори
Manafov преди 6 години
Много правилно се изказват колегите калимявки. Джендерите се опитват да ни учат на добро и зло, различно от общоприетото. Примерно с тютюнопушенето. Знаете ли, че в Нидерландия можеш да влезеш в кафене и да пафкаш тревица, но ако запалиш обикновена цигара, викат полицията и те глобяват? Сега аз да ви питам, заради пушене ли Бог унищожи Содом и Гомор или заради джендърство? Тези политици, които подкрепят явното оскверняване на обществото ни, *** са ги раждали! Долу разюзданата *** дера ст ия!
265
0
 
10
 
! Отговори
Дай Боже! преди 6 години
Амин!
264
1
 
6
 
! Отговори
до джендър бог преди 6 години
Това някакъв извратен черен хумор ли е ?
263
10
 
3
 
! Отговори
мефистофел преди 6 години
Жената е дявола .А мъжът и носи рогата
262
0
 
30
 
! Отговори
Бог е Дух преди 6 години
До АнонименБог е Дух, не е телесен, плътски. Творението е материално. Човекът е плът с душа и дух. При сътворението Бог влага в него Божествения дух, затова и човекът е сътворен по Божий образ. Като създание от плът човекът е създаден като мъж и жена. Това са двата пола, от чието единение се зачева нов живот.
261
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! "Имаме си наши закони за защита от домашното насилие.! " Няма нужда от ЕС да ни правят на ***!Хора осъзнайте се! Подмяна на ценностите и веруюто и конституцията!Държави, които са приели конвенцията вече монтират трета тоалетна в детската градина!Хора това ли искате да вашите деца?!
260
6
 
7
 
! Отговори
мнф преди 6 години
Не подбирам .трети четвърти.Не правя дискриминация плющя наред.
259
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
канвенцията е един параван за защите правата на третополовите и те тикат отпред фразата със жените- че българите ги биели т.н.ама това не е главното в конвенцията това е параванаи затова сега платените соропитечета повтарят опорната очка - българите биели жените сиами то срещо това си има лесно *** и ясен закон за правата на жените - ама неее теса за конвенцията нали са от продажната антибългарска гербава ***
258
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво бе - хората да били такива каквито са чувстватами то в българия са нарушени правата на на повечето народ щото и той иска да бъде такъв какъвто се чувства - ама неможетрабва нова конвенция да защити правата и на останалите хора дето са мнозинство - все още- айде цункайте си го банкянския продажен шо.парнапред към светлото бъдеще

Спонсорирани публикации