Църквата срещу Дионисий: Не може да изразява позицията на Синода

Срещу архимандрита е заведено Църковно-наказателно дело
24 яну 2018 11:30, Красимир Ангелов
62
Църквата срещу Дионисий: Не може да изразява позицията на Синода
Снимка: Булфото

Светият синод на БПЦ се разграничи от думите на  архимандрит Дионисий, който преди ден обяви, че Министерският съвет, който е гласувал Истанбулската конвенция, би следвало да има забрана да посещава храмовете на Българската православна църква.

Още по темата

Във връзка с медийните изяви на архимандрит Дионисий, от Светия синод на БПЦ припомнят, че Дионисий е завел съдебни дела срещу българския патриарх Неофит и срещу Ловчанския митрополит Гавриил, поради което срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и той се намира под каноническо запрещение от свещенослужение, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

Архимандрит Дионисий не може да бъде и не е изразител на позициите на Светия синод, се посочва в позицията.

Както е известно, Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема спорната Истанбулска конвенция. Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод, изразена преди дни.

Бившият предстоятел на храм-паметника "Александър Невски" архимандрит Дионисий обаче стигна още по-далеч, поисквайки отлъчване от църквата на подкрепящите конвенцията министри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
19
 
17
 
! Отговори
баща преди 6 години
Слава Богу имам здраво семейство и две деца. И не разчитам на никой да ги възпитава. Подготвям ги за живота, като не им спестявам информация за всички опасности, които ги очакват. Избягватето на неудобни теми е деструктивно. Говорим си за престъпност, за наркотици, за отклонения в сексуалното поведение. Защото има престъпници, наркомани и сбъркани сексуално хора. Информираноста + родителския коментар е рецептата, която ще ги предпази. И да, трети пол съществува от дълбока древност.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светият Синод също е против конвенцията в частта им за социалните полове и роли! Не коментирам личността на Дионисий, нито на Пеевски.
15
11
 
5
 
! Отговори
mm преди 6 години
Баба Гуси от троянския манастир не одобрява третия пол.
14
13
 
6
 
! Отговори
До13-Константинов преди 6 години
Константинов,образовай се и тогава защитавай християнството.От неуки хора ,акъл не щем.
13
3
 
8
 
! Отговори
До любопитко 5 преди 6 години
Знаеш ли кой е и какъв е Дионисий или ей така волно си разсъждаваш.И Пеевски се възмути от олигарсите.Ти и него сигурно подкрепяш,като ти гледам мисленето.
12
7
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Позиция казваш.Ти помниш ли кой е Дионисий,що за свещенослужител е и защо го изхвърлиха заради фишеците по Великден от Настоятелството на АЛНевски и Синода.Както го наричат -чалга свещенник. Той е никой но за неразбиращите пубери може ида е ,,наместник на папата"Деца невинни ,глуповати!
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки е свободен да живее и да се определя както си иска, но в никакъв случай да не натрапва поведението си и мирогледа си сред останалите особено по лични интимни въпроси.
10
17
 
7
 
! Отговори
Ani преди 6 години
Нека БПЦ първо си изясни връзката между Бог и природа и след това избирателно да съди създаденото от тази връзка:)
9
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че изрази вчера ясна, категорична и безкомпромисна позиция по този тревожен въпрос за цялото ни общество! Поздравявам го!Строго, но справедливо!
8
4
 
14
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
След Симитли няма срамни работи, даже вече не ми смъди, а взе да ми се услажда.
7
4
 
19
 
! Отговори
запознат преди 6 години
Според илюминати, християнството е изкуствено ограничение и трябва да се премахне. Светът трябва да се върне в състоянието, в което е бил преди 2000 г. Дотук добре, някои ще кажат, всеки има право на свободно мислене. Но с "просвещението" се свършва дотук. Те смятат да наложат с насилие своите виждания и да поробят "непросветените". За тях ние сме животни. В новия световен ред, всеки един юдеин ще има хиляди роби гои, които ще работят безплатно.Това е идеята на Антихриста, който за тях е Месията
6
5
 
5
 
! Отговори
--- преди 6 години
Вазов го е описал това състояние на духа в Радини вълнения:Кака Гинка даже викаше, щото я чуха наоколо: Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото! И аз казвам, че цар Александър ще ни избави, не друг!
5
0
 
10
 
! Отговори
l\bopitko преди 6 години
ооопааа дали не е имало натиск от страна на директора на дирекция вероизповедания към МС?
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от седемте смъртни гряха е чревоугодничеството. Защо повечето "свещенници" от БПЦ са с наднормено тегло ? Храмовете на БПЦ са на практика нерегламентирани търговски обекти. Плащат ли данъци за продаваните стоки и услуги ! Мнозина "свещенници от БРЦ са позорно известни с неортодоксалната си сексуалност. БПЦ отрече ли се от тях ? Целия синод са агенти на ДС -КГБ. Как ще коментират службата си на атеистичния режим ?
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дионисии -бога на виното, театъра, превъплъщенията, екстаза и лудостта
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбойникът Борисов и шайката му имат само една религия-кражбите от народа и трупането на милиони.А техните богове са единствено господарите им в Брюксел и Вашингтон.
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега и те да се разделят помежду си и да започнат да се карат.Точно това е целта на враговете. Целия народ, дори и политиците трябва да сме заедно срещу междунардоната сатанистка мафия!