Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!

Съсловието лансира идеята за увеличаването й на 5.10 лв.
Обновена: 27 яну 2018 21:59 | 27 яну 2018 18:29, Веселина Йорданова
215
Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!
Снимка: архив, БулФото

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5,10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, съобщи Дарик.

Тя получава подкрепа както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментира се тя да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

Джипитата, които споделят идеята, са на мнение, че реализирането й би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Д-р Костадин Сотиров, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, коментира: "Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе".

По думите му освен съфинанрисараща роля, тя има задачата да ограничи безсмислените посещения.

"Един човек може ей така просто да мине да си поговори с тебе, да, ама в това време има хора, които наистинат страдат и чакат в чакалнята. Защото когато трябва да платиш 5,10 лв., ти няма ей така да губиш врмето на лекаря, а ще отидеш, когато имаш проблем", смята той.

Медикът даде пример, че в Холандия таксата е 10% от стойността на прегледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: джипитаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
14
 
! Отговори
USA преди 6 години
1. Защо трябва да има такса ?2. Колко JP- та издават касова бележка3. Ако минималната стане 2 000, 20 лв. Ли ще таксата?
114
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано се задъните.
113
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
Май, тези дни гледах по ТВ за отстранен орган и осакатяване на пациентка! Що за лекари са това и ще носят ли някаква отговорност?
112
1
 
15
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
Я, как така раб. бедни с мин. заплата ще забогатяват. Даваме ви 30лв. и си ги вземаме обратно под различна форма.
111
2
 
8
 
! Отговори
до 130 преди 6 години
До Анонимен 130 - Пич, колко процента е здравната осигуровка в Бг?Май пак 8%? Тоес проблема е в НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА в България, а другия е - монопола! МОНОПОЛА НА ЗДРАВНАТА КАСА! Само една каса при няколко тука - и всеки се мъчи да краде и суче от нея, та дори тези, които работят в самата здравна каса!!!
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Срещу тези 8,20% от дохода при посещение при лекар или зъболекар НЕ ПЛАЩАМ никаква такса" Да, но тези 8 % с немските заплати са много много повече и стигат за добро заплащане на лекаритр(горе долу де и там бягат лекари, ни към САЩ).
109
3
 
12
 
! Отговори
21165 преди 6 години
Растат само минималната заплата и заплатите на баровците.Не са увелине възрангражденията на тези, които не са минимална заплата и не са от върхушката, която цинично е обвързала заплатата си с минималната.Ако неоснователно въведената потребителска такса се покачи, това ще бъде още една ПЪТЕКА ЗА ЛИШАВАНЕ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Да платя 5лв. и личната ми лекарка да свие устенца, че няма направление!?! Или когато се нуждая от трима специалисти, да ми даде едно!
108
2
 
15
 
! Отговори
Шваба преди 6 години
Живея и работя легално вече осма година в Германия. Плащам 8,20% данък към една от здравните каси тук! В България има една единствена здравна каса - монополист, а тука са няколко -всеки преценява къде да внася данъка. Срещу тези 8,20% от дохода при посещение при лекар или зъболекар НЕ ПЛАЩАМ никаква такса!!! Спирам до тук!
107
0
 
27
 
! Отговори
Канадец преди 6 години
К'ви такси? К'ва Холандия? В Канада при джипи няма такса. Равнение по Канада, толкова е просто.
106
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се наядохте некадърници. Без специалност, направления няма и за какво се дават въобще тези пари
105
3
 
24
 
! Отговори
ПИСНА НИ преди 6 години
На нищонеможещите, освен да диспечерстват, джипки, ще дам ценен съвет: щом им са малки таксите, скъсват договора с НЗОК и преглеждат за по 200-300.... 1000 лв. Ясно? Не може да СИ "ПОЛУЛЕКАР", а да смучеш ненаситно от държавната хранилка. ТОЧКА!
104
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата ни е пенсионерска...всички млади са на гурбет .да хранят родители и деца и за да пълнят гушките на некадърните лекари...Че те ако не са пенсионерите от глад ще умреете бе еееййй..некадърници...цял ден ще гърмите на един пациент...Тогава ще ревете да се сваля таксата че нямате работа...еее не се наядохте беее..кадърните лекари са в чужбина ..тук нищо няма вече...
103
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега става ли ви яснозащо бият лекари ?
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХОНЛАНДИЯ КЪДЕ Е ..НИЕ КЪДЕ СМЕ????КАКВИ СА ТИЯ СРАВНЕНИЯ???ЕЙ ЙЙ...НЕ СЕ НАЯДОХА ТИЯ ДОКТОРИ...ОТ ЕДИНИЯ КРАЙ ПОЛИТИЦИТЕ ...ОТДРУГИЯ ТЕ.....ОЩЕ ИМА ЛИ ЗА ГРАБЕНЕ???ЯВНО ОСТАВАТ ДУШИТЕ НА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ...МАСКАРИ...Народа е болен...гладен ...защо си въобразяват че ако някой иска да си говори ще иде при тях на опашките...Божее тия са изкукали....махнете тия такси ..направете безплатво здравеопазване и няма да има тия опашки ..както при Живков...
101
4
 
22
 
! Отговори
И?? преди 6 години
И КОЯ ЗАПЛАТА РАСТЕ МИНИМАЛНАТА ???? АКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТИДЕ НА ОЩЕ ДВАМА ЛЕКАРИ АКО ИМАШ ПРОБЛЕМ СЪС ЗДРАВЕТО ТЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ЩЕ СВЪРШИ -А ЛЕКАРСТВАТА КОИТО ИЗПИСВАТЕ И ГИ СМЕНЯТЕ АКО НЕ ДЕЙСТВАТ ТЕ СТРУВАТ НА ПОЛОВИНАТА НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА - ПЪРВО НЯМА РЕД ПРЕД ЛИЧНИЯ ЛЕКАР ЧАКАТ ПО 20 ДУШИ И СЕ ПРЕТУПВАТ С ПРЕГЛЕДА И НЕ САМО ТОВА /помогнах на моя съседка да я заведа при личния беше записана за 16ч.чакахме до 17ч.тогава я повикаха и поиска 3лева защото след 17ч.вземал така тя е пенсио
100
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
510 лв. ? 200-300 ? ?!това ли ви е европата ??!интересни стандарти, западняка взима 4000-5000 ?.. а българина... 200-300 ?хахааха..смях. ние за тях сме втора ръка хора!!!
99
6
 
10
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 6 години
Абсолютно правилно. Подкрепям вдигането на доходите ( заплата под 1000 лв. дори и за общак с основно не трябва да има в държава в ЕС), но в редно всички на моето мнение да приемат като нормално следствие зяерска инфлация, особено в сферата на услугите: дамска фризура 80 лв., ваксина куче 120 лв., смяна на бойлер 280 лв. и т.н. ако продавачка в магазин или неквалифициран бачкатор изйарват минимум 1000 лв., джипото трябва са си фокарва поне 4000, вет лекарят поне 5000, добрият фризьор поне 2500...
98
3
 
22
 
! Отговори
фсдфдс преди 6 години
Аз ще плащам 5 лв на посещение, обаче месечно парите дето ми спират, да не ми ги спират. Значи може джипито всеки месец от мене да *** пари, а аз отивам веднъж в годината и трябва да плащам. Ай сиктир алчнотии ненаядени.
97
5
 
18
 
! Отговори
fsdfsd преди 6 години
Лекарите и те станаха легална мафия.
96
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж заплатата расте а във Видин въстанаха срещу Герп . Що така ?