От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена

На тях - изображения на розетата на Плиска, БАН и Народния театър
8 мар 2018 07:00,
200
От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена
Снимка: МВР

Нови лични карти и паспорти с чип и антена ще вадим от догодина. Вчера правителството одобри идейните проекти за новите лични документи – поколение 2019.

Новите правила за български лични документи влизат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. От правителството съобщиха, че документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа.

Предвижда се паспортите да бъдат със срок на валидност 5 и 10 години. Като вторият вариант е предвиден за наши сънародници, които живеят в чужбина от години.

Розетата на Плиска, сградата на БАН и на Народния театър "Иван Вазов", както и паметникът на връх Шипка ще са част от изображенията в новите документи. Те ще бъдат видими само на специална светлина, пише "Труд".

Проектите са одобрени от работна група от експерти а нововъведенията ще ни постави в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

В проектите се обсъжда и вариант прочутата картина на Владимир Димитров – Майстора "Мома с ябълки" както и българската шевица да бъдат в страниниците на българските паспорти.

Обществената поръчка за фирми – изпълнители на новите документи за самоличност ще бъде обявена до края на месеца. А до края на тази година ще са ясни и компаниите, спечелилите търга за различните позиции.

Новост ще е и изграждането на национален център за издаване на лични документи. Така МВР ще остане само на "входа" и на "изхода", като по места ще се подават заявления и ще се получават готовите паспорти и лични карти.

Новите документи ще се въведат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят валидните си. Първият пик за подаване на заявления за нови лични карти и паспорти се очаква през 2020 година, когато на много българи сроковете на документите изтичат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде честито!Поредният начин да ви бръкнат в джоба.То не бяха винетки, билети, тоци, води, данъци и всьо и вся.А вие си трайте и кротко изпълнявайте.Случиха на народ.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАКЕРЪТ ОТ 12 ГОДИШЕН ЗАЩО УПОТРЕБЯВА КОДИРАНИ ДУМИ, КОИТО САМО ТОЙ ВЕРОЯТНО МОЖЕ ДА ДЕКОДИРА.А ИНАЧЕ, КАРТИТЕ СИ ИМАТ ВСИЧКО, ТРЯБВА ДА ГИ ОЦВЕТЯТ РАЗЛИЧНО В ТРИ ЦВЯТА СПОРЕД ПОЛА.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко ще струва тая екстра???
34
2
 
19
 
! Отговори
Тайни от кухнята преди 6 години
За да добиете предства колко са напреднали технологиите само ще кажа че например чипа които приема входящ сигнал и изпраща изходящ (без батерия) е със размери 1мм /1.5мм и дебелина 0.6мм. Самата антена представлява микроскопична бобина със дължина 3мм. Цялото устройство е по малко от оризово зърно.Тези устройства ще започнат да ги вграждат навсякъде. Във дрехи. Във опаковки, и задължително във всички електроуреди. Всеки един предмет ще може да комуникира със другите предмети.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ида да си сменя книжката изкам безплатна кабелна и интернет трябва да има стимул баце *** то така и трябва земете поумнеите бре да си чистя ушите ли
32
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нови документи добре,а нови политици и управляващи с нов чип за честност и лоялност към народ и държава ,кога !?
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И безплатна телевизия затова ли ми е антената аи на някого да доиде акъла
30
4
 
34
 
! Отговори
Тайни от кухнята преди 6 години
Плана е тази система да се интегрира със бъдещата 5G мрежа. Спецификата на 5G позволява вграждането на микро чипове и предаватели НАВСЯКЪДЕ. Като при това тези предватели не се нуждаят от зареждане или собствена батерия! Казано на *** език захранвето им идва от самите радио вълни. Тоест достатъчно е да носите личната си карта в джоба и да се намира в обсега на 5G предавател и така полицията ще знае къде се намирате по всяко време. Може да се вгради и дори и микрофон който да записва 24/7
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо срокът ще е намален на 5 години? Че те задграничните са с по толкоз.
28
3
 
22
 
! Отговори
ХАХАХА преди 6 години
БЕ ТООЙ БОКО ДО ВТОРНИК ВЕЧЕ ЩЕ Е ОТПЪТУВАЛ, ТЕ ЗА ДОГОДИНА ПЛАНОВЕ ПРАВЯТ!
27
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато тр да се вземат кинти , много сме технологини. Последна дума на техниката!
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
национален център за издаване на лични документи Разбрахме. Още работа за софиянци и безработни в страната. И как ще се транспортират тези документи из страната, колко ще струва и кои ще го правят? И ако има виелици дали бързата поръчка за издаване на паспорт например няма да стане бавна. Ако се заинтересувате ще узнаете за батака с окрупняването изследванията на кръвта. Кръвта за преливане от Русе, Разград и доста др. градове се носи до Плевен и се връща от там за преливане. Излиза скъпо.
25
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак тарикатеят. Електронния идентификатор (подпис) по желание. Демк - никой не желае. Следователно - никакво електронно гласуване. Мафия. Време е за гражданска война. Да изметем тея мутри и на бесилото пред Народното Събрание. До един.
24
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оруел беше прав!
23
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснем телевизора - Бойко Борисов. Цъкнем лампата - Бойко Борисов. Сменим си личната карта - Бойко Борисов.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коцето Костадинов (от МВРО) нема ли да "протестира"?
21
2
 
14
 
! Отговори
анон преди 6 години
тва хюлет - пакард ли си просят пак? очевидно имиджа на умните и красивите си носи своите режийни разходи, пък и разноските по хотелско настаняване в различни щатски заведения, марково наричани "университети" са едно перо и нашето желание е да видим, че оценявате нашите усилия, докато ви гледаме децата
20
2
 
39
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
А на нашите пише "безсрочен" Даже да е безплатно сменянето пак безцелно ходене по институциите Да не би аз да съм го писал? Май..та им !
19
1
 
48
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 6 години
`Секи българин с "милиционер" в джоба!
18
3
 
24
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Тонжив народ не остана в България, на лого ще му вършат табота тези модерни документи, не знам