Всяко второ изоставено дете – с увреждане! Имат ли шанс?

2127 малчугани чакат семейство, 1338 от тях са над 10 г.
20
Всяко второ изоставено дете – с увреждане! Имат ли шанс?
Снимка: Булфото, архив

2127 изоставени от родителите си деца чакат да бъдат осиновени, а желаещите да осиновят малчуган са едва 1486.

Освен това българите, които са готови да дадат нов шанс на дете искат то да е здраво, да не е ромче, да няма риск от наследствени заболявания.

Още по темата

В същото време обаче близо половината от вписаните в листата на чакащите деца са с някакво увреждане.

В края на миналата година в регистъра са вписани 2127 деца, като от тях 1047 са с увреждане, а останалите 1080 са здрави, пише в годишния доклад на Агенцията за социално подпомагане.

Осиновените деца през миналата година са 578. Децата над 10 години са най-голямата група, която чака за ново семейство - 1338, като само 5 от тях са осиновени.

В сравнение с предходната година през 2017 г. нов дом са намерили 23 деца повече.

Изплатените еднократни помощи при осиновяване на дете са 460, като сумата за това е 92 500 лева.

През 2016 г. пък са отпуснати еднократни помощи за 484 деца, като за това са били похарчени 112 500 лева.

През 2017 г. по процедури за международно осиновяване са осиновени 306 деца.

Най-много са българчетата с ново семейство в САЩ - 104, като голяма част от тях са точно деца с увреждания. В Италия са осиновени 36, а за Испания са заминали 22 деца.

Критериите при осиновяване са личните предпочитания на семейството към определено дете и редът на вписването им в регистъра. Повечето от кандидатите искат да вземат малко бебе, в добро здравословно състояние, което да е от български или смесен произход, но без ясно изразени черти на определен етнос.

От 2010 г., когато стартира програмата за деинституализация, броят на децата в социалните домове е намалял с 87%. Преди седем години малчуганите, оставени на грижата на държавата , били 7587. До октомври миналата година той е сведен до 948.

Домовете пък са редуцирани до 36.

През 2017 г. в семейство на роднини или близки са настанени 838 деца. 

С тях общият брой на децата, които живеят при свои близки е станал 5 273.

В приемни семейства са 2320 деца към края на миналата година. От тях 7 са настанени в доброволни, а останалите са в професионални.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Американ15
Да си чувал за 15 годишна м..ка, която редовно ходи на прегледи и изследвания по време на бременността си? Ето за това има деца с увреждания. Тия на прегледи не ходят, да не говорим, че често има и кръвосмешение и накрая защо бебето е болно. Интересно защо.
11
0
 
8
 
! Отговори
мммммммм преди 2 години
Бездетните семейства след години мъки искат нормално семейство!Дете, което малко поне да прилича на някого от осиновителите и да запазят тайната и да не знае, че е осиновено!Бездетните родители не са благотворително дружество, ма...лите да правят деца и да ги захвърлят, а те да се мъчат цял живот с тях!Като си ги раждат да си ги гледат!
10
0
 
4
 
! Отговори
О,времена.О,нрави. преди 2 години
И това е един от държавните бизнеси,корупция и измама в особено големи размери.Проблемът с тези деца е ,че докато са по-малки,те са просто един много добър капитал,но като подрастнат малко 8-10г ,се превръщат в бреме за държава и институции.Просто в тях няма пари,и те не представляват бизнес интерес за отглеждащите ги държавни хранутници.След тази възраст просто ги харизват на първият който изяви желание да ги отдели от системата,за дая се освободи място за нова по-свежа кръв.Все едно са ***
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1080 от изоставените деца били здрави, но не е отбелязано колко от тях са ромчета. Сигурно 100% са от това малцинство, защото иначе възниква въпроса, защо нито едно от тях не е взето от тези 1486 желаещи да осиновят дете.
Наистина, не е казано, че щом е ромче няма да стане качествен човек. Хората се опасяват от друго - те си задават въпроса кой свестен човек би си изоставил детето? И се опасяват, че тези деца може да са обременени с лоша наследственост по отношение на характера и интелекта.
8
0
 
5
 
! Отговори
куесчън преди 2 години
и тея цифри са за деца в една държава на 6 милиона човека направете си сметката сами кои къде какво сме ?
7
0
 
3
 
! Отговори
хеллс преди 2 години
реалисти с фалшиви усмивки това сме хората в бг ...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2

Да ти е честито ромчето, което ще осиновиш! Ако експериментът ти излезе успешен, много ще се радвам и ще те поздравя.
Но ако не мислиш да осиновиш такова дете, а само си приказваш, срам ме е, че има хора като теб!
5
2
 
10
 
! Отговори
Предлагам преди 2 години
Дете с увреждане може да се роди във всякосемейство, да не дава Господ.

Но има определени причини, при наличието на които е АБСОЛЮТНО СИГУРНО, че детето ще е с увреждания. Тези причини се знаят и трябва да се приеме закон, задължаващ първо, хората, които могат да родят увредени деца, задължително да бъдат уведомени за това. И второ, да се предвидят строги санкции за онези, които създават такъв товар на бюджета като раждат такива деца, след като са предупредени, а после ги изоставят!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5
Да винаги когато става въпрос за тоя етнос винаги се вадят студенти по медицина,поети,писатели,архитекти и какво ли още не.Знаем,знаем.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5

На мои приятели осиновения син от ромче стана голям, много културен и възпитан ром - студент по медицина. Тъй, че определяща е средата и възможностите, които могат да бъдат осигурени на детето, било то ромче или не.
2
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1

Аз например. Не ми пречи какво ще е - нали аз ще си го възпитавам и отглеждам. Не смятам ,че шанса осиновено ромче да стане добър и свестен човек е по-малък от на българче или дете от смесе произход.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тарикати-в чужбина изнасят готините здрави деца тука оставят сакатите или мaлоумните.И после нямало кой.Еми как ще има.Някой като си вземе такова вкъщи значи,че автоматично трябва да наеме и доктор,психиатър,и поне две бавачки.И аз съм обмислял тая възможност с осиновяването и правенето на добро дело и като видях какво се предлага-айде нема нужда.