Селима дари бъбрек за Байрям. Но за ТЕЛК няма право, работоспособна е!

От клиниката в Германия й казали да не работи и да не се натоварва
27 апр 2018 13:00,
35
Селима дари бъбрек за Байрям. Но за ТЕЛК няма право, работоспособна е!
Снимка: bTV

Преди година Селима стана донор на бъбрек за своя внук Байрям. Година по-късно обаче се оказва, че тя няма право на инвалидна пенсия, въпреки че е с намалена работоспособност, защото е с един бъбрек.

На 27 март 2017 Байрям и баба му Селима са приети в детската клиника в немския град Тюбинген. Бъбречната трансплантацията е в края на юни заради тежките изследвания на двамата и влошеното състояние на детето. След операцията, при която става донор на внука си, Селима остава в отделението по реанимация една седмица.

Още по темата

"Казаха ми да не работя, да не вдигам тежки работи", казва Селима пред bTV.

След операцията възстановяването е бавно, а болките продължават и сега. Селима казва, че често се умроява, усеща болки в кръста. Кардиолог пък й е казал, че има проблем и със сърцето.

През януари тази година Селима подава документи за ТЕЛК в Стара Загора, а решението излиза в края на март. След разговора с комисията излязла разплакана заради отношението на лекарите.

"Защо не работиш, защо си дошла тук на ТЕЛК да минеш?". Това я попитали лекарите в комисията.

Според ТЕЛК решението жената е с 20% увреждане и няма право на пенсия. Съдбата на всички донори като нея е решена чрез действащата Наредба за медицинска експертиза.

Съгласно наредбата при загуба и отпадане на един бъбрек при здрав друг бъбрек има само 20% намалена степен на работоспособност.

Така, въпреки предписанията на лекарите в Германия, Селима трябва да работи.

Сега живеят със заплатата на мъжа ѝ и инвалидната пенсия на Байрям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото чета процедурата е спазена - минала е телк и е констатирано увреждане. То не за всяко нещо се дава пенсия, така че не виждам от какво се оплаква жената. Отделно тя съзнателно е в състояние с увреждане на база на взето решение да дари бъбрек, не е станал някакъв инцидент или заболяване. Не че й е по-леко заради това, но едва ли си е мислела, че ще се подмлади като си дари бъбрека
9
3
 
18
 
! Отговори
адвокат преди 6 години
съдия пита свидетеля:-Казвате, потърпевшия нищо не може да прави, да се храни, да се движи, страшни болки и страдания.... добре де, поне може ли да държи дистанционното на телевизора, телевизия гледа ли? -а, може, може да държи дистанционното и гледа телевизия :)
8
0
 
24
 
! Отговори
Йода преди 6 години
Един таксиджия взима към 500лв ТЕЛК пенсия... 2-3 заболявания...Реално, трябва държавата да въведе детективи, които да заснемат и изобличават псевдо-нуждаещи се... Може да се помисли да задължат работодателите да наемат освен тайландски масажистки и украйнски сервитьори и моряци и българи с намалена работоспособност
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Иван...Това че работят не означава че трябва да работят а че нямат друг изход след като държавата им отказва пенсия.Или сме по мислещи за поданиците си от развитите страни.Нали видяхте как мисли...жената си отиде за това че не може да си доплати за операцията.Дано да не дава Господ да попаднете в същата ситуация...друго ще приказвате.Когато е да си напълнят джобовете депутатите променят закони,но за здравето на населението не си мръдват пръстите...зер къде е техният келипир...
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимо от този случай, ясно е едно - трябва МАСОВА и РЕАЛНА препроверка на всички издадени ТЕЛК-ове... И нека не си крием главите в пясъка - фалшивите телкове се издават от лекари българи, които получават пари за това. Също така има и немалко здрави българи, които обаче се водят с ТЕЛК. Срам.
5
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"бабата" е решила с един куршум да удари два заека!
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,нали преди време драмата беше,че малкият Байрям ще умре.Баба му го спаси в последният момент ама сега пък бабата не се чувствала добре.Еми и майка ми има проблеми със здравето- след една възраст е неизбежно.
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България е пълно с такива дето получават инвалидна пенсия за заболявания,които не им пречат да си вършат работата.Има даже и бизнесмени.
2
9
 
30
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
Случая не заслужава коментари.
1
16
 
37
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Че сума ти хора работят само с един бъбрек ,някои и с бъбречна недостатъчност работят ,германците да я хранят тази видна българка като дават акъл ;) !!!