Смяна след смяна: "Червена лампа" във Фонда за лечение на деца

Защо лекарите, оглавили фонда един след друг отиват в прокуратурата?
13 сеп 2017 10:33, Петя Славова
5

2399 гледания   |  Още видео
Първата "червена лампа" е това, че за по-малко от година се сменят трима директори на Фонда за лечение на деца в чужбина. Втората, че тези трима директори отиват на прокурор. Не е ли съмнително и смущаващо как трима директори от една институция, която се занимава с лечението на най-тежко болните деца в държавата един след друг отиват в прокуратурата? Това попита бившият член на Обществения съвет на Фонда Надя Цекулова.

В студиото на "България сутрин" тя даде и своето предложение за решение на казуса: "Крайно време е Министерството на здравеопазването да проведе сериозен и аргументиран разговор за това какво върши тази институция, по какви правила го извършва. Моментът е подходящ, защото все още тече общественото обсъждане на проекта за промени в правилника на Фонда".

Още по темата

Вчера стана ясно, че досегашният директор д-р Тинка Троева е уволнена от поста си. В късния следобед в понеделник тя е била извикана в Министерството на здравеопазването, но е отказала да подпише заповедта. Мотивите за решението не са известни, а мястото й се заема от д-р Мариета Райкова.

"Нито един от тримата директори, стигнал до прокуратурата, все още не е осъден, ако има за какво. Като изходим от презумпцията за невинност - всеки един от тях е невинен. В момента има едни висящи обвинения, които или прокуратурата не може да потвърди, или това е механизъм, който се ползва, за да дойде следващият, за да се решат вътрешни конфликти", предполага специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова, също гост на Bulgaria ON AIR.

По думите й големият проблем във Фонда е първо, администрацията, която работи в него, външните експерти, които са на граждански договор и трябва да дават становища за лечението на децата, както и абсолютно отнетите функции на Обществения съвет чрез промяната в правилника, направена през месец август, отбеляза Петрова.

По време на разговора в студиото от Германия се включи и дядото на 10-годишния Байрям, който претърпя трансплантация във Федералната република - Байрям Назис Али. Детето бе одобрено за лечение зад граница в началото на годината, но държавата го спря.

Все пак Байрям получи своя втори шанс и в момента семейството провежда контролни прегледи в Германия.

Байрям Али изрази своята позиция по повод уволнението на д-р Тинка Троева, като заяви, че е шокиран.

"Защо трябваше да я уволняват без причина? Спасила е много деца. Докато тя беше на пост много нуждаещи се успяха да посетят болницата в Германия", сподели Али.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
3
 
! Отговори
ЗАЩО преди 2 години
Защото Фонда за лечение на ДЕЦА има Бюджет 10-12 милиона лева . Тези пари се взимат като заплати и нищо не остава за болните деца . Това е Истината .20 човека взимат по 100 000 лева месечна заплата .
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех тия герберастки разбойници. Не се накрадоха. Милионите ги нямат за нищо.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А след като минат през прокуратурата какво получават - бонус?!
2
1
 
13
 
! Отговори
Един преди 2 години
Аз съм дядо на едно болно детенце на което също се наложи да се лекува в Германия.Не мога да опиша с думи през какъв ад минахме.Само ще кажа, че по време на първото ни отиване не бяха изпратили прословутия формуляр S2 и ние бяхме принудени да стоим цял ден на улицата.В този фонд по мое мнение трябва да работят хора които обичат децата, защото в момента там се търгува със здравето на децата.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мой колега детето се разболя, оказа се, че в България не може да го
лекуват и се обърнаха към този фонд за лечение на деца. Правиха,
струваха, събираха документи разни, намери се къде да го лекуват в
чужбина и накрая от фонда казаха, че не може веднага, скъпо било, пък не
било спешно, трябвало някакъв съвет да се събира за да реши какво да
правят. Днес, утре така... след 4 месеца детето почина. Виновни разбира се няма.