Българите зад граница - повече от тези останали в България!

Нацията може и да не оцелее, ако държавата не промени нещо
Обновена: 19 май 2018 17:01 | 19 май 2018 16:55, Камелия Цветанова
932
Българите зад граница - повече от тези останали в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Още по темата

Според Каракачанов ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева.

По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България.

По думите му е крайно време българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Каракачанов каза, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

Той коментира, цитиран от БТА, и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния".

По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза.

Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Преди 6 години получих и германско поданство.Шефа ми ( немец ) ми каза веднъж - "-Зи зинд булгариш дойчър , нихт вар?"Превеждам:Вие сте немец с български произход, нали?И какво от това? Важно е как те определят хората, но много по-важно е как се определяш самият ти. Ако си със съзнание на гастарбайтер, а не със съзнание на интегриран, ще си останеш такъв, докато не промениш мисленето.
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 6 години получих и германско поданство.Шефа ми ( немец ) ми каза веднъж - "-Зи зинд булгариш дойчър , нихт вар?"Превеждам:Вие сте немец с български произход, нали?
42
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да се връщаме като от 90 г на власт са само кадри на ДС няма Свобода на словото на 120 място сте над 16 банки фалирахте и окрадохте спестяванията на хората инфлация имахте над 300% сега искате да махате валутния борд и да въведете еврото и пак да откраднете народа и ние да се връщаме а е няма как да стане това тъпо ченге
41
2
 
59
 
! Отговори
Барселона преди 6 години
Хората искат да живеят днес...не утре или в ...бъдещето.Ако имах 2 живота единият бих го дал за да се оправи БГ и вторият за да живея така както живея сега,за жалост не в Бг.Никой не отива с мисълта да става милионер,но искаме да спрем с тази ръчна спирачка...да си броиш стотинките от заплата до заплата.Минаха почти 30 год,как поне малко не се стабилизира живота на българина...Целият ни ръководен матрял е скапан...не народа....
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До41 Те си имат имоти тук
39
4
 
37
 
! Отговори
Клара преди 6 години
***! Никого няма да върне ! Не разбира ли, че докато такива като него са във властта, нищо в тази държава няма да се оправи. Случайни и неподготвени хора , избрани с политически договорки! На България й трябват всеотдайни, добре образовани и неподкупни политици !
38
5
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Повечето от българите в чужбина можем спокойно да ги отпишем.Достатъчно е да пращат, по някое друго еврО. :D
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези българи закачени за топлофикация я издържат със сградната, която щеше да отпадне!!! ОМБУТСМАНА САМО ГОВОРИ НО НЯМА НИКАКВО РЕШЕНИЕ 3- та ГОДИНА
36
5
 
45
 
! Отговори
Велко преди 6 години
Повечето от българите в чужбина можем спокойно да ги отпишем.Дори и да си идват за Коледа или на море, щом като децата им учат там, а и печелят 5 до 8 пъти повече от тук - пИши ги бегАли!:(
35
2
 
15
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Няма...поне още 30ина години.След това ще ви отглеждат в резервати..като застрашен от изчезване вид
34
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започна да им светла в празните кратуни на управниците ни крадливи, че вече няма кандидати за средно и ниско платена работа! Тиквара разнебити всичко, само и само да е на власт! Не може толкова *** и неук човек да управлява, както казваше слугата му Цвък, видими резултати. Икономика няма, вноса по-голям от износа, селското стопанство в ръцете на крадци, медицина и образование на нулата. Всичко е от крадене и простотия, без плам и стратегия. Ден за ден. Държавата е пред колапс, лъжат за растеж.
33
6
 
21
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Няма нищо страшно в този факт! Емиграция по светът съществува от край време. Голямото преселение е най-удачниият пример за това. Хора винаги са емигрирали от по-лоши към по-хубави за тях места. Вие знаете ли, че само в Коста Рика по официални данни има около 20 000 българи? Няма да изчезнем, не се безпокойте!
32
1
 
16
 
! Отговори
Илия преди 6 години
Ха ха хаАко се прочете и между редовете .?коментарите са излишни. Ха ха хаСякаш не знаем психологията на крадците .Ха ха хаЕлате да ви окрадем.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НУЖНО Е ТОЯ КАРА КОЧАН ДА ВЪРВИ ПО ДЯ ВОЛИ ТЕ
30
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем сериозно. Арабите и евреите имат проблеми с водата. Без нефт човек може да живее, ама без вода - не. България има в изобилие вода, плодорорна земя и прекрасен климат. Планът е България да бъде обезлюдена, за да се засели от бежанци. Всъщност то вече се случва. До 20 години българите ще бъдат малцинство в България.
29
2
 
45
 
! Отговори
Напуснал преди 6 години
Защо си мислите, че българите - работещи и живеещи в чужбина от години...или поколения ( като тези в Чикаго ) се интересуват - кой ви яха в момента?Хм...
28
1
 
65
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
Когато поколението връзкари започне да издържа държавата и икономиката тотално загине от липса на кадри , тогава ще разберете колко са ценни хората. Обаче тогава ще е късно. Вярно ще има балами дето ще бъхтят , но и те ще поумнеят. Когато 2021 се спре кранчето на европарите , държавната хранилка свръшва :)
27
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите в чужбина издържат България !Но ,това няма да е вечно !И Народните Предатавителище трябва са си плащат сметките !Джокер !
26
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има САМО един вариант да се върнат всички българи от чужбина и да оцелее българската нация, минималната заплата да се изравни с тази на Ирландия например и управляващите да спрат да крадат. Лично познавам стотици българи които веднага ще опаковат багажа
25
7
 
37
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 6 години
Кой ще се върне от чужбина,бе??? Всяка година управление на GEIBерастите повече повече от 200 000 млади и образовани българи да напускат Родината отвратени от шуробаджанащината и далаверите на СУДЖУЦИТЕ!!! Скоро тука ще останат само крадливите неграмотници на Бай СУДЖУК и неговите избиратели - РОМИТЕ!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.