Българите зад граница - повече от тези останали в България!

Нацията може и да не оцелее, ако държавата не промени нещо
Обновена: 19 май 2018 17:01 | 19 май 2018 16:55, Камелия Цветанова
932
Българите зад граница - повече от тези останали в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Още по темата

Според Каракачанов ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева.

По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България.

По думите му е крайно време българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Каракачанов каза, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

Той коментира, цитиран от БТА, и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния".

По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза.

Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Не е сигурно, сега човеците са постоянно в двифение..напред - назад. Трудно е да се определи техното местонахождение, дори и с модерните технологии не става
23
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Ти сериозно ли?Някой ще остави уредения си живот и ще дойде заради климата тук?Даже араби и евреи няма да дойдат, жега, жега, ама нефт газят. Сещай се!
22
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще отделят пари за българите в чужбина?!Тук режат безплатните медицински услуги, режат ТЕЛК, здравеопазване, МРЗ 400лв, скъп транспорт, услуги, ток, вода, парно, храни, а ще отделят пари за емигрантите!Българите в Бг едва оцеляват, те за чужбина още повече пари ще заделят.Никой няма да дойде да живее тук при този стандарт на живот и социална политика. Освен ако не дойдат заради българска лична карта.
21
5
 
28
 
! Отговори
Цоко Гробара преди 6 години
Който е близък до Герб и тук си е добре,наши фирмички,търгчета за близки хора,евопара в джобчето и нови джипки. Останалите марш по чужбина,че има тоалетни и заводи за арбайтен!
20
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама Ирландия и Швеция са северни и студени държави. Никой не иска да живее там. А България е апетитна земя с хубав климат, хората от пустините мечтаят да живеят в такава страна, която българите сами освобождават. Сещай се какво имам предвид. Страната трябва да се обезлюди, за да се засели от араби, турци, евреи и роми.
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останаха новите комунистически капиталисти...и слугуващите им крепостници!
18
1
 
42
 
! Отговори
хайде пак преди 6 години
Брато, преди да ни сравняваш с Швеция, Ирландия или САЩ, купи си един билет и се разходи по тези места и ще разбереш защо ние изчезваме, а те не ....
17
0
 
3
 
! Отговори
Bg izmet преди 6 години
Ей саакьн.другите българи познават бг от компара.но сме им дали възможност да бьдат българи.
16
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В природата празно няма. Българите изчезват, но земята ще бъде заселена от роми, турци, сирийци, либийци и афганистанци. Такава хубава и плодородна земя няма да остане ненаселена.
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали за това се борихме бе другарю агент от ДС милиционерче Каракачанов Да работим и живеем като Европейците а това е възможно само в Западна Европа затова сме тук и си ни е много добре без вас милиционерите аре баста щял да ни връща грънци нивгаш ченге
14
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то и ирландците извън Ирландия са повече от тези в Ирландия, колкото и невероятно да ви звучи, хората потомци на ш,веди в САЩ са 2,5 пъти повече от ш,ведите в Швеция, има и много други подобни примери
13
6
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
които в чикаго е гласувал за герб да се врьща и да строи ам капитализьм
12
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите зад граница - повече от тези в България.Нормално - не всички са мазохисти!
11
4
 
35
 
! Отговори
хахявед 3та част преди 6 години
завършил универститет, електроника и ме пита, как се инсталирва """УИНДОЛС"???. Не знае къде се намира процесора, като част..... Хора, какво напрахивме с тая държава бе? Как може 5 години в университет да не се покаже как се правят елементарни поправки по компютри. После, нали, плюем преподавателите? Донякъде е така, но как да имат мотивация да рабоят за 700 лева? Не е ли унизително? Начален даскал взима колкото доцент!!!! Нещата са вързани, не го ли разбирате?
10
6
 
94
 
! Отговори
един, отказал се преди 6 години
Тази държава е приключила безвъзвратно. Разложението е на всяко ниво. Деградацията е пълна. Жалко за достойните и всеотдайни българи, които са проляли кръвта си за нашата плодородна земя, красив език и вяра.
9
3
 
40
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Важно е че бройката на депутатите си остава 240,с 4хилки заплата.
8
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
е как дьржавата ще промени нещо като дьржавата са де-билите какво може да сенаправи с тях
7
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА се върна в България ли?Ко? Не! Каракачанка.... язък , че са ти сложили име на хубава порода куче, ама няма баце как да ни върнете. Създайте нормални условия за бивот с достойни заплати, тогава може само да ПОМИСЛИМ!
6
4
 
76
 
! Отговори
хахявед 2ра част преди 6 години
българите имаме огромно самочувствие и чувство за превъзходство което ни погуби. Всичко е връзки, няма талант. Имаш ли връзки, приятелчета, дадеш ли дупе, веднага ще те бутнат някъде... Кадърните хора измряха от глад.
5
0
 
61
 
! Отговори
Ами преди 6 години
продължавайте да пускате Габи след поредната и противообществена проява и българите в България ще почнат да отиват към нула.