Ще се върнат ли българите зад граница в родината си?

Анкета ще търси отговора, активна е до септември
Обновена: 25 юни 2018 21:48 | 25 юни 2018 21:45, Анисия Иванова
225

14553 гледания   |  Още видео
Българските граждани, които избират да заминат в чужбина, са твърде много. Анализ на Евростат показва, че за изминалата година над 500 хиляди българи са напуснали страната ни и са живели и работили в чужбина. Интересна инициатива на един от големите сайтове, обединяващи българската общност зад граница - Eurochicago.com, си поставя за цел да попита сънародниците ни зад граница за проблемите, с които се сблъскват.

Какви са върпосите в анкетата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR обяснява Марияна Христова от Eurochicago.com.

Анкетата съдържа 8 въпроса и е адресирана до българите в чужбина. Поставя си за цел да анализира проблемите, които стоят пред родната общност, пръсната по цялото земно кълбо.

Въпросите са свързани с различни аспекти, част от които се опитват да дадат оценка на родната политика спрямо българските емигранти в чужбина. Освен това иницативата на Eurochicago.com поставя и въпроса за завръщането на родна земя. Какви тенденции очертава към момента и докога е активна анкетата?

"Анкетата ще бъде отворена до края на септември. За наша голяма изненада много български емигранти биха инвестирали лични средства във фонд за развитие на България. Процентът на отговорилите, които категорично отказват да се върнат в пределите на страната, е много малък. Голям брой българи биха се върнали, ако в България има по-добри възможности за професионална реализация, ако се намали корупцията и има по-добра система на здравеопазване, която не застрашава живота им", коментира в предаването Марияна Христова.

Какво ще се случи, след като анкетата приключи през септември?

"Когато се очертаят тенденциите и тези данни бъдат професионално обработени, ще бъде потърсен контакт с институциите", сподели в предаването Марияна Христова.

 


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма да се върнат!!!никой не мисли затова как да ги върне!!!
199
4
 
3
 
! Отговори
От Българин преди 7 месеца
Всичките вие, които се оплаквате колко е гадно в България сте истинските изменници на тази държава...когато сте видяли богатството и демократичната общонст в другите страни вие не само не се връщате ами карате и останалите да мразят родината ни, заради която кръвта ви тече във вените. Отвръщавате ме, аз като завърша ще се върна и със зъби и нокти ще се боря за БЪЛГАРИЯ
198
1
 
8
 
! Отговори
Мъка преди 8 месеца
Спомням си как 2001 година говорех с майка ми и обяснявах (дълбоко убеден) как ще завърша във Франция, ще поработя няколко години и ще се върна. 17 години и три държави по-късно живея в Канада, имам семейство (с българка, запознахме се във Франция), 2те ми деца са родени тук...Опитвам се позитивно да мисля и да си представя сценарий в който бих се върнал, но просто не мога. Мисля че следното обобщение на една приятелка която живее в България е много точно: "Аз на тази държава дете няма да дам."
197
1
 
2
 
! Отговори
Реплика преди 8 месеца
Когато пак се върне комунизма
Или по точно никога
196
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е най-злобното същество, а екипът на еврочикаго не се отличава с някакъв интелект
195
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха ха ха смешни сте с тея измишльотини,не лъжете бг работодателя, че някой ще се върне, ще има да чакате, всичко се изнася, това не е държава,е за това ще останат само богатите,но и сами ще си работят.
194
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво, много вярно за жените работодатели,взимат ти и двата лева бакшиш ,без съвест, нямам думи просто,и ти казват в очите че никой не оставя за персонала,за толкова тъпи ли ни вземат бе,но нека вземат още малко докато не се изнесе останалия народ,после няма да има вече от кой да крадат, ще трябва сами да се научат да си работят.Нещаст.ици.
193
2
 
20
 
! Отговори
Дими преди 8 месеца
Още много българи ще излезнат да работят в чужбина и няма да се върнат тук...със тези ниски заплати 510 които са и по малко...де те осигуряват и закъсняват заплащането си е мъка и постоянен стрес...всичко увеличават и накрая излиза, че минималната не ти стига за вода, ток, храна облекло, лекарства, телефон и квартира..в пълна мизерия и бедност живеят много хора което наистина е жалко
192
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А не дай си Боже да имаш жена работодател в хотелиерството,алчни много алчни,ако клиенти оставят пари за персонала те си ги прибират в техния джоб,как спят после незнам,нямат никаква съвест,най лошото е че те мисли за балама, че си *** и не разбираш,хора по добре не оставяйте бакшиш, вярвайте, че не се дават на работника,а се крадат от него в собствения си алчен джоб, направо са жалки.
191
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никога ! Децата им пък хептен !
190
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой луд,аз превивам гръб по цял ден за500 лв на месец,а работодателя и ,,децата,,му на по 40 години, които той си ги осигурява си стоят по цял ден на компютъра да си играят игрички и не знаят какво е работа,не знаят какво е да останеш с 2 лв в джоба заради жълтите стотинки които вземаме за месец,при такива ли да се върнат хората, да ама не,и последните ще се изнесем, некадърници да си работят сами.
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ели парички да имам, дето и да живея, все е мизерия ...
188
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Питайте бг,,работодател,, ще се върнат ли,та те прогониха народа с мизерните заплати,бял ден да не видят,то си им стои да не мислят, че няма да има възмездие,иде иде.
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Значи да почвам, да съдя всичко наред :D
186
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще се върнат!
Пуснахме им термин!
На Върба в петък!
185
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 188
98 процента осъдителни присъди означава,че от 100 подсъдими само двама са оправдани,а другите 98 са осъдени.Данните са на НСИ,а не от агенция"Една жена каза".
184
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Хан Тервел

"Носят със себе си смесица от култури и „ценности” напълно чужди на исконните и здрави български такива."

Като например ? Не е ли да ти донесат малко члагийка и ракийка ... маааани ги. Не е ли да се врътне някоя далаверка, да се мине някой, да се излъже, да се направи някой лев, на нечий чужд гръб ... Не е хубу.
Не та знам Тервел ли си, Кубрат ли си, ама вземи се лекувай, преди да са те прибрали насила.
183
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 182

А другите 2 процента неосъдителни присъди ли са ? Спрямо кое ? Кой кого и за какво съди ? Откъде я извади тая статистика ? Способен ли си на автономна и оригинална мисъл ?
182
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе тея добре ли са,то остатъка ще се изнесем,камо ли да се върнеш,за какво, да превиваше гръб цял ден за 500 лв,на месец е ако на някой ще му стигнат за цял месец,МОЛЯ заповядайте в България.Нагли, лъжливи и алчни работодатели,и....най вече, мързеливи,ако нямат работници то ест роби,не ги виждам кой ще им изкарва пачките,също и мързеливите им поколения, които си се осигуряват и не правят нищо по цял ден,е това е България.
181
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да се върнат. Престанете да досаждате на хората, те избягаха от вас.