ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!

Все така одобряваме ЕС, а АЕЦ "Белене" ни разделя
327
ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30% нямат притеснения, но 69% изказват едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование, са много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
11
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До КрайГласуването беше безсмислено, до падането на "Борисов 2". Това създаде нестабилност в идеята "европско развитие". Затова Бойко Бехар наблегна на европредседателството, за да преодолее тази нестабилност. Не успя в обществен план, спечели в личен. Сега трябва да се гласува така, че да се създава политическа нестабилност и да не се създават възможности и условия, ГЕРБ да състави правителство. Всички срещу ГЕРБ!
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е лято ,малко увеличение на пенсиите ама иде есен,идат избори догодина и започват атаките и Бога ми Борисов заслужавате си го!!Политиката по доходите,Менда и нейните глУпости за кирливи 30 милиона,цените на ток и парно,ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА ПОД НАТИСК ЧИЙТО РЕЗУЛТАТ МОЖЕ ДА Е ТРАГИЧЕН ЗА БЪЛГАРИЯ!ЩЕ ВИ СЪСИПЯТ КОМУНИСТИТЕ И ТИЯ НЕЩАСТНИ %-ТИ ОТИВАТ ПО ДЯВОЛИТЕ!!Обаче вече не ми пука на мене лично,не виждам разлика а напротив бясната Корнела може и да не е толкова наведена,кой знае!ОТЧАЯНИЕ!!!!!
52
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още малко гербаджийско управление и това ще е края, за 10 години счупихме всякакви антирекорди и негативни статистики
51
6
 
15
 
! Отговори
Край преди 5 години
Чрез избирателната система - три - четири мафиотски групички /уж партии/ са узурпирали властта в България. Кръстили са се "елит" и папкат здраво. Народа обаче не осъзнава или няма енергия да наложи смяна на избирателната система.
50
6
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Жалко. Явно българите изпростяват все повече. И четирите водещи партии са мафиоти и комунисти. Едни и същи хора в парламента, едни и същи хора гласуват за тях и после се оплакват защо били такива и онакива. Но иначе запада и джендърите са им виновни.
49
14
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Електоратът на столетницата е най-заможен... - дори изхвърля излишните пари и ценности през балконите...
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие сами не си вярвате, пък искате всички да ви повярват. Не са ни нужни избори и няма да има избори.
47
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българите все по-малко искали да гласуват. Ми само слабоумен може да си блъска главата в стената до безкрай. Избирателната система е такава че получаваш ББ или Корн.Нинова с Киро Добрев за алтернатива.Изборите които могат да променят нещо - мажоритарните избори в два тура - за сега са забранени и заклеймени като недемократични.
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бял християнин съм, но не се самоопределям като българин
45
9
 
15
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
струва си да гласуваш за БСП само и само да полудяват гербурнгелските *** :)
44
6
 
11
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
не, гласувайте, оставете платеният вот на имигрантите от Индия, да определя съдбата ви!
43
11
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Такова брожение в централата на БСП никога не е имало... - там протичат химически и ядрени реакции и се цепи ядрото на атома... - музика за ушите на всички нормални българи...
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да изгледа интервюто с академик Георги Марков от 2 юли 2018 година при водещия Хекимян и да си помисли добре как ще я кара нататък защото думите на Марков бяха безпощадно точни и за съжаление се отнасят за /почти/ всички наши пишман политици и особено за двете изявени кухи *** КУКУНЕВА И ШЕКЕРИНОВСКА!!Радев вече започна атаката заради договорът между Гърция и БЮРМ,Менда терезето ще отблъсне сума ти народ с нейните мизерии,другарите по енергетика също дават своето а идат избори.
41
11
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименЗнам ***, ти не ме изненадваш със свещената си простота! Да гласуваш за ГЕРБ е най-овчото нещо, което може да направиш през живота си. Беееееее, бааааааа, води ни Пастирю Бойко, към Светли Бъднини, води!
40
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Известно е, че `Алфа рисърч` са герберска агенция.Едно си гербер знае, едно си бае.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите не определят нищо ама абсолютно нищо, процесите са глобални тези проучвания вече са излишни и единствено са показател кой лъже най-мноо и има най-мноо купени гласове с обещани за постове, кариера, шуробаджанащита, корупция и прочие.
38
13
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ГЕРберастки *** не се пънете с *** ви пропаганди,никой не ви вярва вече,видяхме ви какво представлявате!Заради герб станах Бесепар, а те не са ми никак приятни даже,честито вие създадохте още един "червен ***" :) пускам бюлетина за БСП със скоростта на светлината ,еничари!
37
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ
36
5
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До АнонименМоже да има демокрация,когато съдебната система работи и се премахне корупцията.Въпреки,че звучи като научно-фантастичен филм може да стане,въпреки че ще е много ама много трудно но е постижимо.Главата горе ...
35
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** народ - слаба държава!