ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!

Все така одобряваме ЕС, а АЕЦ "Белене" ни разделя
327
ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30% нямат притеснения, но 69% изказват едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование, са много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До кТова ще го направи Българският Саракт, но дотогава, гласувайте за Корнелия, защото иначе, Той (Саракта) няма да дойде, а на Бойко ще се построи Мавзолей (Бронзова къща). Гласувайте така, че ГЕРБ да не могат да съставят правителство!
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
иде поредното трошене на петолъчки
32
6
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
24,5 процента от позитанци подкрепят ГЕРБ...
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не искам подаръци от българи
30
11
 
10
 
! Отговори
до странджата преди 5 години
мало.умнико БСП отдавна е изчезнала нотакива като теб още влакиве взривяват.Проблем е издънката на БСП , т.е Герб и мутро управлението им
29
5
 
6
 
! Отговори
ЗА 35 преди 5 години
До АнонименГЕРБ ПРАТИ ШАЙКАТА ПРИ ПЕЛОВ
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оптимистично погледано през 2030та ще сме около 5.5млн с 4млн българи, реалистично ще сме 5млн с 3.5млн българи, песимистично държавата вече отдавна ще е фалирала и ще е анексирана от някой
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да гласувам е да дам легитимност на тази шайка престъпници, които така или иначе манипулират изборите.Останахали балъци които да вярват че в България демокрация би могла да действа?
26
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В това проучване единствено вярно е,че партия ВОЛЯ няма влезе в парламента а ГЕРБ може да спечели ако Цецко Костинбродският се занимава с бюлетините.
25
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се оправи тази държава никога. Без значение коя партия управлява.
24
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Когато разглеждат коментарите ни те винаги се радват че сме разделени.Нека не бъдем ГЕРБ,БСП,ДПС,ВМРО а да бъдем това,което сме съграждани и нека да се вслушат в нашите послания, че вече няма да ни манипулират ..
23
19
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Хората вече не се интересуват дори от поскъпването на тока и парното, искат само бсп да изчезне. Всичка са наточили за рязане на червени парцали.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете само за някои си. Преди време с този сайт мнозина писаха, че не знаели за "Възраждане". Как да знаят, като сайтът не ще да публикува цялостния резултат? Въобще все една и съща манджа ни се сервира.
21
14
 
7
 
! Отговори
к преди 5 години
До Азаз ще гласувам само ако ми обещаят РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС !
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
охохохохоохохохохо колко ми е кеф че ГЕРБ отряза червените тумори
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОУЧВАНЕТО Е ПРАВЕНО НА ПОЗИТАНО 20
18
5
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Хора не се разделяйте на партии,религии,произход,пол ...... Наблюдавайте много внимателно и следете какво правят политиците.Ако не изпълняват това ,което са обещали на следващите избори гласувайте за други,въпреки ,че другите не са много приятни.Направете го това за да видят тези,които не управляват ,че не може лесно да не управляват и че са недосегаеми.....Бъдете обединени и независими.По този начин шефовете ще започнат да работят за нас, а не за тях или чужди интереси.
17
21
 
13
 
! Отговори
зрител преди 5 години
Електората на червените се топи и така е навсякъде в Европа . Долу червените милионери и демагози.
16
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алфа рисърч.Те се обаждат на Борисов и така си пишат `социологическите проучвания`Не случайно в герберастките сайтове само на `Алфа рисърч` им публикуват `изследванията`
15
9
 
28
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
да не гласуват е истинска радост, за Бате ви Бойча. Ще го гледате, докато го изкарат с краката напред от МС и му построят Мавзолей, щото такава прославена европска личност без Мавзолей, бива ли?! За да могат там да се покланят и бъдещите поколения и да славят делото му. След нови 45 години добруване и поклонение, идва Бакърджиев с шашката!