Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!

Женицата е на успокоителни и нарежда: Да не ни бият с палки...
16 юли 2018 09:30,
192
Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!
Снимка: Facebook

В Шарково и тази сутрин хората от селото пазят стадото на баба Дора, което е единственото оцеляло.

От 4 дни тя не е спала, на успокоителни е, защото се притеснява как ще спасят животните.

"Да не ни бият с палки, не знам...", нарежда възрастната жена.

Дора нарича животните "рожбички". Чуди се дали днес в селото ще отиде жандармерия и се моли козите и овцете й да оцелеят.

Още по темата

От дни селото е пълно с ветеринари, които бяха пратени, за да не плъзне зараза от чума по животните.

Мерките, които са предприети, били стандартни, уверяват от БАБХ. В район около 3 км, където е установен вирусът, животните трябва да се евтаназират.

Прокуратурата пък ще проверява истина ли е, че решението за избиването, е взето на 4 юли, а пробите от животните - на 9 юли.

"Ръководим се по правила, които се спазват в целия свят. Става дума за мерки за спиране на заразата. Нашата лаборатория е акредитирана, правено е изследване на 19 юни", каза по повод евтаназията на животните д-р Дамян Илиев, шеф на БАБХ.

"Избиват се стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни", настоя той пред bTV.

Илиев обаче каза, че стадото на баба Дора няма да оцелее.

А баба Дора не спира да плаче за 30-те си козички и още толкова ярета, всичките си имат имена – Гергана, Тодорка, Светла... това са децата ѝ... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... всичките й 60 нейни здрави деца, с които тя се изхранва.

Принудителната евтаназия на дребни преживни животни в Ямболско продължава. До момента са избити близо 4000 овце и кози.

По този повод у нас идват експерти от Европейската комисия, които ще посетят районите под карантина.

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Александра Митева - началник на отдел "Хуманно отношение към животните" в БАБХ заяви пред Bulgaria ON AIR, че всички мерки са били взети своевременно и са съобразени със законодателството у нас и в ЕС.

Тя беше категорична, че трябва животните в село Шарково да бъдат евтаназирани, защото няма друг начин да бъде спряна заразата и да се ограничат щетите.

Бившият директор на БАБХ д-р Йордан Войнов също подкрепи тезата, че при такива ситуации трябва да се действа бързо, защото евентуално разпространение на чума по животните в страната може да доведе до сериозни икономически загуби за страната.

"Този район е много взривоопасен по отношение на заболявания, тъй като граничим с Турция, а там е палитра от заболявания. Тук притеснителното е, че доста време се протака този случай. Първите проби, до колкото аз имам информация, са от 4 юни, сега сме 16 юли, това е месец и половина, което е страшно много. Тези неща се правят бързо и най-важното е хората да бъдат наистина информирани", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След подобно безобразие трябва и Порожанов, и Илиев/ който е 70-годишен на държавна софра/ да бъдат уволнени!!! Дори само заради това, че никой не си мръдна г.за, не направи елементарно усилие да се погрижи за хората, да уважи труда им, да разговаря с тях човешки и да обясни. Не се отнасяйте с народа като със стадо, хей!!! Този народ ви храни, едва ли сте любители на вносните токсични ***!
110
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зад бабата се крие мафията.Няма регистрация на животните. .ЗА ТОВА И ПАРИ НЯМА ДА ПОЛУЧИ.Местната власт е нула.
109
5
 
11
 
! Отговори
до 117 преди 5 години
Вие, като знаете, че една дементна баба без зъби може да докара целия сектор до фалит, не биваше да се допускате хората, които гледат животни да нямат алтернатива. Вместо безсрамната Ви арогантност да унижавате хората, редно е те регулярно да бъдат обучавани за рисковете, за да могат да се организират, било с друг вид поминък, било при сключване на договори.
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сте доценти и капацитети защо сте допуснали зараза и не сте способни да излекувате 2-3 овце!? Дай сега когато има грип да изтрепат заради 5-6 кашлящи цялата община! Само взвод за разстрел Ви оправя! Саботьори!
107
1
 
3
 
! Отговори
999 преди 5 години
Много ***, много нещо..
106
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази дементна баба без зъби знае ли че от нейните кози може да докара цял сектор от животновъдството до фалит.
105
11
 
7
 
! Отговори
Жоре Ветеринаро преди 5 години
След като се доказа, че 90% от българите спокойно могат да заместят всеки един треньор по футбол с познанията и капацитета си, сега съвсем естествено се оказа, че народа ни е съставен от минимум доценти по ветеринарна медицина....светило до светилото. Хукнаха разбирачи да кълнат тези съвременни есесовци задето умъртвяват цели стада и безжалостно тичат от ферма на ферма да осъществяват пъкленото си дело...А колко ли щяха да си живеят милите агънца???Ами до Великден догодина....
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много вегани се насъбраха нещо. гледаме, канарчета, рибки, куценца, котенца, хамстерчета, че и специални хранички -кити-кет, хепи-дог и кво ли не, ама купувате телешко от магазина, когато докарат от Австралия и кенгурово месо. сега, дай да вдигаме вой до небесата.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на бас, че ако измрат всички ветеринари и евродирективи овцете ще се развъдят от самосебе си!
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин от ГерманияПърво заразата не се предава на хора, второ никой не е казал че се предава с млякото и трето всички млечни продукти се пастьоризират /може да провериш този термин в google/. И в Германия се продават турски сирена, защото турците съставляват около 10% от населението! Вземи малко да го включиш този мозък, стига с това възпроизвеждане на простотии!
101
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гергана, Тодорка, Светла.."Защо тя дава човешки имена на животни ? Не мислите ли, че това е прекалено?
100
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази бабичка сигурно само тия кози са и регистрирани . И за тях ще вземе пари. Голямата бройка разчита за весо и реве. Просто е като Андрешко правила не спазва. Едно ваксиниране е 30лв. Таки ва пари за всички не едала сумата и е 2500лв.
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 100, 200, 300 и повече години е нямало ветеринари и Странджа е бъкала от милиони овце! Стари хора казват в наше село пикът е бил 25 000 овце. Сега благодарение на един ентусиаст, който като изкара 8 клас преди 40 години се захвана с овчарлък, достигат до 500! Утре ако наказателната команда ги изтрепе - край! Сега тези убийци трепят да си вържат гащите, да не би утре във Видин да се появи болна коза .. и за да усвоят едни пари!
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОНЗИТо профилактичната дейност е била твоите червени *** да си ваксинират животните, ама нали нямате 1 лв за ваксина сега си чукайте чугунините глави!
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107 Да се говори и пише истината от журналистите, не е удобна за повечето политици.
96
3
 
12
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
АБЕ ЗАЩО НЕ ГОВОРИТЕ ЗА ПРОФИЛАКТИЧНАТА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВАТА БЕ - ТОВА КОЕТО СТАВА СЕГА Е ПОСЛЕДИЦА НА ОНЗИ БЕЗОТГОВОРЕН "ДЪРЖАВНИК" който е зае....л държавате и тича да прави т.н. политика на "западните балкани "
95
7
 
9
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Като има толкова зарази в Турция, защо в Германия навсякъде се продават турски сиренета, а българско трудно се намира ?Никога България не се е придържала към "Съветското Законодателство" така, както сега спазва като най-верен ВАСАЛ нелегалното "ЕС-законодателство". Срамота, ама Б.Б. е послушен, за да не го подгонят заради миналото му. Браво на Ердоган, провежда национална политика, турците в Германия го поддържат, не му пука от ЕС и затова го ценят. Този ДИКТАТОРСКИ ЕС НЯМА БЪДЕЩЕ !!!
94
8
 
7
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
Причината за чумата са *** червени селяци от Шарково, които не са си ваксинирали навреме животните. Сега те трябва да платят обезщетение на държавата за загубеното време на ветеринари и администрация дето се занимават с техните селски простотии.Отделно БСП и Нинова са за съд и прокуратура за дето умишлено ходят и разнасят ч.умата из селата!
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кви онкоболни са спряли парите, бе червен каскет. Ставаше въпрос за изключване на безумно скъпите лекарства и замяната им с 10 пъти по-евтините им анализи.Ставаше въпрос за икономии, а не за крадене от НЗОК, което беше въведено при вашето управление на мафиота Орешарски!
92
5
 
6
 
! Отговори
антиБоко преди 5 години
Срам за БГ е Боко Тиквата. Но....в случая с умъртвяването на животните, ..... Един въпрос- дори и само едно животно в селото да е болно....следва да се умъртви всичко. Това е чума....Вирусът не се лекува. Ваксините са забранени. Ако приемем обратна теза--че трябва да се ваксинират животните, да не се унищожават....кой ще поеме отговорността, ако карантината се разпростре върху цялата страна?! Спомням си заради лудата крава как Великобритания унищожи всичко--милиони глави ***.