Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!

Женицата е на успокоителни и нарежда: Да не ни бият с палки...
16 юли 2018 09:30,
192
Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!
Снимка: Facebook

В Шарково и тази сутрин хората от селото пазят стадото на баба Дора, което е единственото оцеляло.

От 4 дни тя не е спала, на успокоителни е, защото се притеснява как ще спасят животните.

"Да не ни бият с палки, не знам...", нарежда възрастната жена.

Дора нарича животните "рожбички". Чуди се дали днес в селото ще отиде жандармерия и се моли козите и овцете й да оцелеят.

Още по темата

От дни селото е пълно с ветеринари, които бяха пратени, за да не плъзне зараза от чума по животните.

Мерките, които са предприети, били стандартни, уверяват от БАБХ. В район около 3 км, където е установен вирусът, животните трябва да се евтаназират.

Прокуратурата пък ще проверява истина ли е, че решението за избиването, е взето на 4 юли, а пробите от животните - на 9 юли.

"Ръководим се по правила, които се спазват в целия свят. Става дума за мерки за спиране на заразата. Нашата лаборатория е акредитирана, правено е изследване на 19 юни", каза по повод евтаназията на животните д-р Дамян Илиев, шеф на БАБХ.

"Избиват се стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни", настоя той пред bTV.

Илиев обаче каза, че стадото на баба Дора няма да оцелее.

А баба Дора не спира да плаче за 30-те си козички и още толкова ярета, всичките си имат имена – Гергана, Тодорка, Светла... това са децата ѝ... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... всичките й 60 нейни здрави деца, с които тя се изхранва.

Принудителната евтаназия на дребни преживни животни в Ямболско продължава. До момента са избити близо 4000 овце и кози.

По този повод у нас идват експерти от Европейската комисия, които ще посетят районите под карантина.

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Александра Митева - началник на отдел "Хуманно отношение към животните" в БАБХ заяви пред Bulgaria ON AIR, че всички мерки са били взети своевременно и са съобразени със законодателството у нас и в ЕС.

Тя беше категорична, че трябва животните в село Шарково да бъдат евтаназирани, защото няма друг начин да бъде спряна заразата и да се ограничат щетите.

Бившият директор на БАБХ д-р Йордан Войнов също подкрепи тезата, че при такива ситуации трябва да се действа бързо, защото евентуално разпространение на чума по животните в страната може да доведе до сериозни икономически загуби за страната.

"Този район е много взривоопасен по отношение на заболявания, тъй като граничим с Турция, а там е палитра от заболявания. Тук притеснителното е, че доста време се протака този случай. Първите проби, до колкото аз имам информация, са от 4 юни, сега сме 16 юли, това е месец и половина, което е страшно много. Тези неща се правят бързо и най-важното е хората да бъдат наистина информирани", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
10
 
18
 
! Отговори
А преди 5 години
А тая баба все едно не ги отглежда тия животни, за да ги заколи после и да продаде месото. Ай стига драми. Да ги беше ваксинирала.
70
6
 
8
 
! Отговори
краси преди 5 години
А ако плъзне чума по хората какво ще правим? С отрова ли ще се действа или куршум в тила?
69
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тези излишни драми и оставете агенцията да си свърши работата, че заради такива сополиви баби, ще пламне цялата страна.
68
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес.бг стига вече с тези инфантилно-сълзливи, вземете да пораснете! Когато става въпрос сериозни въпроси, засягащи милиони хора, това дали баба Дора е в добро състояние на духа или се отнесла в престъп на деменция, не просто няма значение, а трябва да се игнорира и да се действа бързо и точно. Ясно е че в този сайт списват разни вегани, ортодоксални зелени фанатици и т.н., но не е лошо поне по такива теми да се влага и малко разум - унищожието на животните е единственото решение!
67
2
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
АБЕ ОНЗИ ПРЕМИЕРА НЕ РАБРА ЛИ ЧЕ НЕ СТАВА !!!!! МАРШ ОТТАМ БЕ !!!!
66
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 5 години
И сега кажи за 3 (три) килоетровата зона какво се прави. И да вметна, пояса е от 10 до 60 км . Ваксинация не се прави вече, защото стопаните са ДЛЪЖНИ при регистрация на животнот да направят такава. Стига с опорките. Ако има чума, това е ЕДИНСТВЕНОТО решение.
65
18
 
18
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Каква картинка. Олицетворение на българското животновъдство. Баба Дора - лице на животновъда.. стар, рошлясъл, кирлясъл, с три зъба в устата. Не видях една модерна ферма, един модерен обор. Как няма да има зарази? Това е животновъдство от петнайсти век. Къде са парите по европейските програми? Кака *** да обясни на бабите, защо са с по 200 лева пенсия, а тя е милионерка!
64
3
 
15
 
! Отговори
разбирачев преди 5 години
Така де, не разбрах:- има ли заразени животни, щото проби няма- ако има заразени животни, защо се избиват здравите? - тест дали е заразено животното по-скъп ли е от едно животно?- те допускали, че животните МОЖЕЛО да са заразени, затова ги убивали. Ако аз допусна, че 240 депутати са корумпирани може ли да ги тикна в пандела, а?Питам аз и отговор не чакам!
63
4
 
13
 
! Отговори
Гастроном преди 5 години
Мдаа, Гергана, Тодорка... до следващия Великден и Гергьовден, когато ще виснат на ченгела с червено герданче!
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имаш добре! Айде, аз съм го копнал вече поста на резняка, но ти давам компромис - няма да го пращам на ДАНС. Ама следващия път....ВНимавай, момченце!
61
13
 
12
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Един от протестиращите се провикна "По 600 лв искамее"...Бабата объркана от самота иска внимание,тия от "Възраждане" искат в парламента,Нинова иска избори,Валери иска блеенето на кози да спре и да му е тихичко,Волен иска да сме 16та република,Борисов иска китайски кредити-всеки се бори за нещо под слънцето....
60
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен ме отврати, че не са уведомоли хората за последващите мерки. Изправили са ги на нокти. Жестоко поведение на държавата. Видиш ли можели да ги изнесат. Престанете да третирате честните хора като престъпници. Всички знаем къде са се окупирали истинските такива.
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската територия се разчиства за външно заселване.
58
6
 
9
 
! Отговори
наистина преди 5 години
и тия имат право да гласуват? Няма повече да се чудя защо сме зле!! Да се въведе образователен ценз!
57
2
 
16
 
! Отговори
неам думи преди 5 години
ПОРЕДНАТА ПРОБА ГРЕШКА НА УПРАВЛЯВАЩЕТЕ. ЩЕТИТЕ СА ЗА НАРОДЕЦА!!!
56
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българинзнаещ ли колко крави се избиха във Великобритания, защото се изпусна лу дата крава, колко години имаше забрана за износ на говеждо, питам знаеш ли?, провери и тогава пиши, и още нещо да те питам, като поставиш района под карантина, тия хора какво ще правят тия животни, легално няма да могат да ги търгуват, остава им възможноста да го правят нелегално. Вярно е че има не добра работа на БАБХ особенно в подобни гранични рискови райони, но това е друг проблем
55
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 юни първи проби от супер опасното заболяване! 16 юли - няма нито едно умряло животно от тази СУПЕР ОПАСНА болест!!!Някой мислещ герберист има ли тук да каже защо животните бяха живи и здрави месец и половина преди да ги избият ***?
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПР акцияА кажи, че "матреал" и "80-процента" не са истина! А *** да помогне на хорицата, като купи месо от тези живорни и нахрани сина си. А не да се тръшка като шведка пред канмерите.
53
4
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 5 години
Това предписание не го е писал въпросния Дамян. А са го писали хора, дето са го учили и работили. Той само го спазваИ когато имаш гангрена, не се реже само загнилото място, а и навътре в живата плът, за да си сигурен, че няма да се наложи отново да режеш вече целия крайник.
52
7
 
10
 
! Отговори
Фълшиви новини преди 5 години
До Айде бе,Абсолютно вярно.Някакви "безработни" от "Възраждане" тролят фейса със фейк новини от типа на :Натовски военни самолети кацат в Странджа пълни с имигранти от Африка на една убита коза 10 имигранта и тнт..."