Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!

Женицата е на успокоителни и нарежда: Да не ни бият с палки...
16 юли 2018 09:30,
192
Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!
Снимка: Facebook

В Шарково и тази сутрин хората от селото пазят стадото на баба Дора, което е единственото оцеляло.

От 4 дни тя не е спала, на успокоителни е, защото се притеснява как ще спасят животните.

"Да не ни бият с палки, не знам...", нарежда възрастната жена.

Дора нарича животните "рожбички". Чуди се дали днес в селото ще отиде жандармерия и се моли козите и овцете й да оцелеят.

Още по темата

От дни селото е пълно с ветеринари, които бяха пратени, за да не плъзне зараза от чума по животните.

Мерките, които са предприети, били стандартни, уверяват от БАБХ. В район около 3 км, където е установен вирусът, животните трябва да се евтаназират.

Прокуратурата пък ще проверява истина ли е, че решението за избиването, е взето на 4 юли, а пробите от животните - на 9 юли.

"Ръководим се по правила, които се спазват в целия свят. Става дума за мерки за спиране на заразата. Нашата лаборатория е акредитирана, правено е изследване на 19 юни", каза по повод евтаназията на животните д-р Дамян Илиев, шеф на БАБХ.

"Избиват се стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни", настоя той пред bTV.

Илиев обаче каза, че стадото на баба Дора няма да оцелее.

А баба Дора не спира да плаче за 30-те си козички и още толкова ярета, всичките си имат имена – Гергана, Тодорка, Светла... това са децата ѝ... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... всичките й 60 нейни здрави деца, с които тя се изхранва.

Принудителната евтаназия на дребни преживни животни в Ямболско продължава. До момента са избити близо 4000 овце и кози.

По този повод у нас идват експерти от Европейската комисия, които ще посетят районите под карантина.

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Александра Митева - началник на отдел "Хуманно отношение към животните" в БАБХ заяви пред Bulgaria ON AIR, че всички мерки са били взети своевременно и са съобразени със законодателството у нас и в ЕС.

Тя беше категорична, че трябва животните в село Шарково да бъдат евтаназирани, защото няма друг начин да бъде спряна заразата и да се ограничат щетите.

Бившият директор на БАБХ д-р Йордан Войнов също подкрепи тезата, че при такива ситуации трябва да се действа бързо, защото евентуално разпространение на чума по животните в страната може да доведе до сериозни икономически загуби за страната.

"Този район е много взривоопасен по отношение на заболявания, тъй като граничим с Турция, а там е палитра от заболявания. Тук притеснителното е, че доста време се протака този случай. Първите проби, до колкото аз имам информация, са от 4 юни, сега сме 16 юли, това е месец и половина, което е страшно много. Тези неща се правят бързо и най-важното е хората да бъдат наистина информирани", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ножът е опрял до кокал. Или евтанизираме ГЕРБ или те нас.
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спряха парите за онкоболните. Гласува го не само ГЕРБ-авите ами и продажните патриоти. Трябваше Нинова да направи скандал да се обади лично на Борисов и тоя кандиса да им заповяда да го прегласуват. Същото се случва сега с болните деца. Не дават пари на родителите им да се грижат за тях. И пак същата история. Злобни дребни комунистчета-герберчета. Със злоба се хранят и от това живеят.
89
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли нещо, до което ГЕРБ да не се е докоснал и да е оживяло?Нас ни евтанизират вече три мандата. И като гледам как се топим - съвсем успешно. Народе! Докога ще търпим тоя фашизъм? Докато изчезнем ли?Това не са хора - това са ***.Начело с мазния им разплут началник.
88
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая проста бабушкера на снимката и нея трябва да я евтаназират заедно с болните й животни!
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75 Кой външни сили имаш в предвид. Сега и Русия е против НАТО. НИЕ СМЕ В НАТОАко е ЗА Гърция и Турция и те са в НАТО.
86
4
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До До 84 Ние дето сме яли цял живот ваксинирани животни,да не би да сме чумави,кьорави или с два чифта м...е?Сигурно е по-добре да се ядат храни от ЕС предназначени за *** като нас?Страх,голям герберастки страх!
85
3
 
14
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
То като гледам и в министерски съвет и в парламента е пълно със заразени, но недоумявам защо още не са евтаназирани. Или чакаме заразата да плъзне и сред населението.
84
7
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Добре, значи съгласен съм с това, че тия животно требе да се ИЗБИЯТ! И на големите подкепници на не умъртвяването на тие животни ще кажа, че друга песен ще запеят когато децата им почнат да пият от чумавото мляко и почнат да ядът от заразеното сирене! Хайде холан големи разбирачи, ама на дребно! Но тука има и друго нема ли да се компенсират по някакъв начин тия хора!? Защото това им е прехраната на тях, те не разчитат на държавни поръчи както доста други "оправници"! Така, че нека се компенсират
83
8
 
23
 
! Отговори
Лили преди 5 години
Някой ще попита ли баба Дора на колко животинки и прерязала гръцмулчетата? Тя и баба ми си кръщаваше кокошките с имена, и после в един хубав ден заподскачваха из двора без глави, преди да свършат в тенджерата! Любовта на селската жена към животните е доста по-различна от тази на кучелюбците от панелните блокове!
82
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Този район е много взривоопасен по отношение на заболявания, тъй като граничим с Турция, а там е палитра от заболявания. ".Абсолютни некадърници. В Турция било палитра, а няма огнища на зараза.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ!
80
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук става въпрос за овладяване на опасна зараза, която може да плъзне в цяла България, а от там и в цяла Европа. В природата няма регламенти, няма чувства, няма гаранции, там всеки организъм се подчинява на основния природен закон, а именно борба за оцеляване. На вируса не му дреме за козите, овцете, баба Дора, веганите и т.н., за него е важно да оцелее и възпроизведе, той ще избева всичко по пътя си. Ние като разумни същества знаем как да го спрем и го правим, въпроса е защо едни хора пречат?
79
8
 
17
 
! Отговори
one преди 5 години
Медиите прекаляват да много мило и тъжно изглежда тази баба НО трябва да се опази живота на хората а и поминъка в странатамного е лесно да се слагат такива снимки
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Корнелия Нинова се яви като спасител-утешител...
77
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгледайте клипа от 1:10 до 2:55 - въпроса е какви са тези хора? Местни? Фермери? Не, не са, това са вегани-фанатици, отишли да създават напрежение, да агресират и да пречет на работата на ветеринарите! До кога ще ги търпим тази кукувци, до кога ще ги величаем, до кога се правим, че не съществуват, че са просто един забавни чудаци? Вижте я една примадона със светло зелена блузка как тича след козите, а един полицай я гони? Това нормално поведение ли е?
76
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата тази баба няма да се поколебае да си продаде заразеното мляко, ако животните и са болни. Айде стига драми. Здравето на хората е по-важно от всички животни и стига сте привиждали световен заговор за ликвидиране на бг земедалието. То сякаш бг земеделието е огромен фактор в световната икономика, та чак великите сили се събрали да мислят заговор как да го ликвидират. Смях.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До красиФакта че приравняваш хора и животни, е показалетен колко промит от веганската секта мозък си. Когато има пандемия при хората, първо се заразените се поставят под карантина, чак после се прилага някакво лечение, до колко ефективно е друг въпрос, но целта е ограничаване на заразата. При животните карантираната е много по-трудно изпълнима, за това се пристъпва към изтребление, целта пак е същатата ограничение на заразата.
74
2
 
5
 
! Отговори
хм преди 5 години
По хората чумата е по-страшна!!!!!!
73
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабата въшлва, няма чувства. Дай да я смачкаме по бързо. Ние държавните институции сме голямата работа. Не може да се пренебрегват чувствата на обикновените хора. Подобно високомерие от страна на държавата е плашещо.Големите експерти, от носа си по далеч не виждат. За да може българският гражданин да си свърши работата трябва да е по компетентен от обслужващия го чиновник. Повечето са гола вода. Невежи и мързеливи.
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да обърна внимание на агресивните вегани от репортажа, които реално създават напрежението - кога най-сетне тези хора ще бъдет въдворени в лудници? Погледнете им неадекватното социопатско поведение, до кога ще търпим този произвол? Кое НПО представляват тези, да се установи и тази радикална социопатска организация да се забрани, а членовете й да се съдят!