Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак да повторя най-важната част от статията. Имаме решение на български съд, което български министър отказва да изпълни в срок. Разсъждаването по темата дали трябва или не трябва да бъде плащано за парно и от кого е излишно, решено е от последната съдебна инстанция.
175
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парното няма алтернатива за София, но някои са прекалено ***, за да го разберат и си мислят, че другите са ***.
174
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои си мислят, че само общите щрангове формират енергията за сградна инсталация и че само те топлят жилищата, през които преминават. Е, не е така. Нещо за топлинен баланс на сградата да сте чували .....
173
3
 
13
 
! Отговори
asd преди 5 години
Става ясно защо входа не успяваме да се откажем от ТЕЦ:-15% крадат и ги устройва-20% си мислят, че без парно ще умрат от студ и са прекалено ***, да знаят, че има алтернативи и то по-евтини.-20% са прекалено *** да се усетят как ги стрижат и доят като овце и 200-300 лв на месец за парно ги устройва. Те също не знаят че и без ТЕЦ се живее.
172
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много по-здравословни начини за отопление от парното. В буквалния и във финансовия смисъл. Например - инфрачервено отопление!Изисква се човек да си раздвижи мозъка и и да инвестира известна сума, която ще му се върне многократно по-късно.Но българина много мрази да си напъва мозъка, а парите предпочита да ги даде на Топлофикация, която работи с технология от 19 век!
171
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Iceblast88Въх верно ли е пренаситен?! Сега купуват като луди и е идеален момент да продадеш на добра цена.
170
3
 
3
 
! Отговори
До 185 преди 5 години
Как успя поне едно вярно нещо да не напишеш?И аз съм с дистанционно отчитане - нищо вярно не си написал. Надвзетите суми ги връщат след изравнителната сметка, когато стане ясно колко е надвзето. ВиК са различна фирма от Топлофикация и могат и те дистанционно да ти отчитат двата водомерите за топла и студена вода.
169
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парното в България е голяма бутафория. Слагат ми топломер с дистанционно отчитане, и пак трябва да им отварям за проверка)какво му е дистанционното не знам). От ВиК идват и проверяват колко е топлата вода, трябва и от топлофикация да дойдат (не могат ли да си взимат потреблението от тях). Надвземат ми сума, не могат да я върнат. Приспадат си я от следващия месец. Ама докато топлофикация пълни партийните каси в общината така ще бъде.
168
4
 
5
 
! Отговори
До 178 преди 5 години
Просто си пораснал и си спрял да боледуваш - нормално е. Като те боли гърлото сутрин спри цигарите и си вземи овлажнители за въздуха зимата. Има хубави по 60 лв. Има и пречистватели, ама са скъпички. Аз ползвам такъв за 700 лв. В краен случай ако не можеш да живееш на препоръчителната здравословна температура, за това ли трябва да плащам по 100 лв на месец Сградна инсталация? Ми пусни си една духалка в муцуната и няма да те боли гърло, ама си плащай сам.
167
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не е имало "такса сградна инсталация". Много отдавна няма "такса мощност". Тръбите в сградата не са на Топлофикация. Винаги услугата е поискана, иначе нямаше да има парно в блока и т.н. и т.н. Разни митове и легенди се ширят тук.
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Всички тръби минаващи в апартаментите могат да им се сложат цилиндрични кожуси стиропор 5см или както се прави, включително и в баните, където загубите са огромни и всичко това да бъде обиколено пломба и печат. Елементарно.
165
2
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До МенАми ако си го наследил? Сега знам и какво ще ми кажеш, да съм го продал нали? Да ама не, защото пазара е пренаситен и няма смисъл да продаваш. А докато си го обявил за продажба и е стоял 2 години като оферта рекета от страна на топлофикация си върви без значение, че партидата е закрита и радиатори няма.Е и какво правим точно? Хем не го ползваш, хем не го искаш, хем продължаваш да плащаш.2 години в него апартамент не живееше човек и радиатори нямаше,но всеки месец имаше по 50-60 лева рекет
164
2
 
3
 
! Отговори
The Satan преди 5 години
Ех, ще взема да направя един сайт. Със съвети. Такъв благодат е да имате щрангове в жилището ви. Втора "нула, маса", както искате го наречете. Ако като сте наблягали на физическото вместо на физиката, така ще е. Хихихи, който разбрал, разбрал :)
163
3
 
4
 
! Отговори
До 172 asd преди 5 години
За всеки човек е различно. Не си мисли, че това, което е добре за теб е добре за останалите. Аз като дете все бях болен защото родителите ми от малък ме "каляваха" - спяхме на 15-16 градуса, а през деня 17-18 градуса. Чак когато ни прокараха парното живнах и напълно спрях да боледувам. Сега ако спя на под 22 градуса, на сутринта ме боли гърлото. През деня ако е под 23 градуса през зимата ми е студено и пак съм болен. Проблемът ми е гърлото, за което никакви пуловери и одеала не помагат.
162
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Iceblast88Като не си ги искал защо си ги купил?
161
3
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До sdsdassaТогава си продай апартамента! Ще направиш добро и на теб и на хората около теб. Сградата иска подрръжка, чистене и плащане на консумативи - все общи неща който си ДЛЪЖЕН да плащаш дори и да не ползваш апартамента. Нещото което трябва да си набиеш в кратуната, е че ти нямаш частна изолирана собственост на 20 метра във въздуха. Имаш част от общата собственост със съкооператорите ти и съответно имаш задължения!
160
2
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До МенПроблема е, че не ми дават дори да ги отрежа. Аз не ги искам, никога не съм ги искал! Но неее, неможе да ги отрежеш, неможе да ги изведеш навън, нищо неможе освен да плащаш. Ето това е проблема! Аз искам да ги отрежа, да ги изведа извън домът ми и да приключа с казуса! След като минават през моя собственост и се ползват за доставяне на услуга от фирма на клиентите им, то аз имам пълното право да получавам наем - така както когато тръбопровод минава през земята ти!
159
3
 
10
 
! Отговори
sdsdassa преди 5 години
До А кой ще плаща?ми ти ще си плащаш бе.при празен апартамент тоя сезон ми събраха 500 лева.Нито вода е ползвана , нито парно. ай да им таковаm сградната и "прогнозните им резултати"Не съм длъжен да плащам нещо което не съм ползвал.
158
1
 
12
 
! Отговори
Отмъстителен преди 5 години
До АнонименНа 9-ти етаж, Батман може да ме думне :) Само дето, ми праскат сградна между 80 и 110 лева. Тц, няма как да стане. Тока ми е 40 лева. Влиза бойлер. Готвя на пропан. Ми, няма как да стане. Прибирам се просто да нощувам. Работя на две места. И ?! Плащам топлото на ***, които цял ден искат да са по потник ли?! Сори, не са намерили човека! Ще ги откажа от парно! Заклевам се!
157
2
 
6
 
! Отговори
asd преди 5 години
За какви 28 градуса говорите? Прочетете на каква темп. е здравословно да се живее зимата. 20-22 градуса! На 28 въздуха е още по-сух, хвърчат бацили и микрочастици и ти разболяват пресъхналото нощем гърло. Освен това като излезеш на 0 градуса и лигавиците са много по-податливи на инфекции, поради по-разширените кръвоносни съдове. И т.н. Климатика на 22 градуса през деня и на 20 през ноща и пак си ходя по къс ръкав цяла зима в апартамента. Първи етаж, външен, панелка, над мен не се обитава.