Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
27
 
! Отговори
до съседа преди 5 години
По твоята логика, аз парно не искам, тръбите минават през моя собсвеност.... топлофикация иска от мен такса сградна инсталация, а аз що да не искам от топлофикация наем за това че тръбите минават през моята собственост. Като не искат да си ги изнесат отвънка, да си ги изолират .... ама е по лесно такса мощност....
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те с Европейските директиви не се съобразяват та български съд ще им каже нещо.Това е Топлофакация а не някакъв си ЕС ! - ама ха.
14
5
 
18
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Анонимен 11Абе гражданино, а ако комшиите ти се топлят на ***, ти плащаш ли им бре?
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадливите червени бо**уци ще крадат до край,много ясно.Когато хората имат възможност да се откажат индивидуално,тая коч**а ще фалира и всичко ще си дойде на място.Тоя въпрос просто никой няма интерес да го реши,че ще секне кинтата.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, лесно е да се каже - долато не пребиеме някое високопоставено лице
11
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До съседаЗащото си решил да се откажеш от услугата им, но въпреки това ти начисляват такса. Да намерят начин да си преместят тръбите и да не минават през имота ми. Реално трябва да ми плащат такса, понеже чрез минаващите в моя имот тръби предоставят платена услуга на комшиите. Аз се топля на климатици и тръби не ми трябват!
10
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам всезнайковците от село, вие като сте си изключили парнато, а комшиите ви от двете страни, отгоре и отдолу не са, греете ли се ?Греете се естествено, ама искате ако може да е аванта нали, Андрешковци ?Някой друг да ви го плаща топличкото.
9
12
 
11
 
! Отговори
съседа преди 5 години
В нашта кооперация има един дето казва че покрива не го интересувал и му било все едно дали го има и не щял да плаща. ВАС с него ще се занимава ли?Всеки ненормалник се прави на по луд отколкото е, за да му плащат други масрафите, а ВСА да взима заплати и да издуват бузи по телевизията
8
21
 
14
 
! Отговори
съседа преди 5 години
Аз пък не мога да разбера защо трябва да се премахва таксата сградна инсталация. Инсталация има, тя е част от сградата, топли, естествено е да се плаща. Ако някой толкова му пречи това, може да отиде да живеев сграда без централно отопление.По същия начин утре ще искат премахване таксите на стълбищното осветление (щото, а нямало нужда), такса почистване (щото много, а и то си чисто), премахване фонд ремонти (щото що пък) и пр и пр.Тая Петкова и тоя ВАС някаква по смислена дейност нямат ли?
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откажете се всички от Топлофикация и вместо да събира ще фалира !
6
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А искате зимата да ви е топличко, а ?
5
2
 
26
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Докога ще плащат.Докато уфсете не се събудят
4
5
 
28
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Само едно не мога да разбера, при решение на ВАС срещу такса мощност защо тя още се начислява?
3
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** е свикнал всичко да му е без пари.Ами тези тръби, заварки, поддръжката им.Или викате другите са по-глупави, да работят без пари.
2
10
 
15
 
! Отговори
3M преди 5 години
закривай нерентабилната топлофЕкация, тя е остатък от миналото
1
17
 
15
 
! Отговори
Бай Димо преди 5 години
На село горим дърва и не ни дреме. Софиянци да се оправят в тяхната провинция.