Първи стълб, втори стълб... Какви пенсии ще вземем? Сметките!

Експертите Мика Зайкова и Георги Вулджев пред Bulgaria On AIR
Обновена: 16 авг 2018 16:43 | 16 авг 2018 16:15,
146

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии, настоя пред Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

Още по темата

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове.

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, настоя икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
13
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Докато не въведете ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК, една стотинка няма да видите от мен.Лукоил чрез врътки не плаща данъци.Безчет милионери, около хиляда, и милиардери, около десет процента.От чужбина ще си получавам пенсията, но пукната стотинка няма да влея в шуробаджанашкия ви феодален геноцид в БГ.
67
1
 
6
 
! Отговори
valeri 65godini преди 5 години
30 godini rabota 142leva
66
5
 
15
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Вай, вай, служители на климатици с 15 мин. почивка на обяд, стрес от работа, колеги, клиенти.Мръсен въздух, мръсни улици, задръствания, стрес, липса на качествено здравеопазване.На първо място сме в ЕС по инфаркти, инсулти и рак.Уранови бомби, американски бази, а може би и лаборатории, които експериментират върху нас, компютри, GSM, кредити, битова престъпност.Ама вие сериозно ли мислите, че ще доживеем до 65 . г.Преди месец съсед почина на 60 г.Една стотинка няма да ви дам за пен., ЕДНА.
65
2
 
14
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Пенсионни и здравни осигуровки трябва да са пожелание.Защо трябва да даваш на някой /държава или пенс фонд/ всеки месец пари 40 години ... и след това / ако си жив/ да ви връщат 5-10 години мизерна част от това което си внесъл ... работете на черно и си заделяйте
64
0
 
20
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсия? Хм..., някой може ли да каже какъв ще бъде света и социалното състояние на обществото в глобален мащаб?В тези динамични и непредсказуеми врена в които живеем, дори най-добрите световни специалисти - политолози, икономисти, финансисти и социолози - не са в състояние да да дадът краткосрочна прогноза, камо ли дългосрочна.Очакваната поредна световна икономическа и финансова криза така ще разтърси света, че няма да го познаем.Както биха казали китайците - В интересни времена живеем!
62
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой колкото е внасял,толкова ще получава-Стара народна мъдрост!
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БПФАме няма как да ти обясня,с какво съм бил полезен,понеже мястото е малко,а и едва ли ще разбереш! Прекалено си глупав или наивен.Закона е казал кой как се осигурява,а не въшкари като тебе! Хубаво е,че нямаш власт,защото властта не е за простите! Ако беше по-умен,щеше да знаеш,че така е във всички държави,така е било още по времето на хановете и царете,така и ще бъде,докато свят светува.До сега не съм видял умен и успял човек,да е против държавните служители,освен нещастниците като тебе!
60
3
 
18
 
! Отговори
Ще вземете вие преди 5 години
нищо няма да вземете - гледайте Олимпик, мислете за пенсионния фонд. Боеко се е доказал, че не се спира пред нищо.
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсии няма да вземете - работете на черно по възможност и заделяйте!
58
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора се осигуряват на една сума,а вземат повече пари.И като се пенсионират реват,че им били ниски пенсиите.Работя от 18 години и никога не съм се съгласявал да ме осигуряват на по-ниска сума.Имам 10 хиляди в сметката в частният фонд.След 22 години като се пенсионирам ще са поне 30 хиляди.Поне 15 години ще получавам по 200 лв към другата пенсия.И тя ако е 800 лв ето ти 1000 лв пенсия.
57
3
 
12
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Много хора се осигуряват на минимална някой даже на четри часа след 20г ще ги гледате тука как се оплакват от ниската пенсия а цял живот внасял
56
1
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
До 24 ББ получава пенсия като полицай 900 лв а Радев като военен 7000.Мария Габриел е на заплата 25 000 евро а след година на пенсия доживот от 50 000 евро като еврокомисар.
55
0
 
11
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До това еКолега,това е смисъла и принципа да си държавен служител-служиш на държавата,съответно ползваш бонуси и привилегии! За сметка на това обаче заплатите на 80 % от тези служители не са космически,както повечето от вас си мислят. От друга страна не пречи на никого да работи на висока заплата в частния бизнес,да печели повече и съответно да се осигурява на високи доходи! Е,сега ще кажете работодателите не дават достатъчно!? дават,ама на който е кадърен!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До позорТи първо се научи да пишеш грамотно и тогава,давай съвети,кой,как и къде да се осигурява!
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, тия ще избият населението като "маче у дирек", пардон - стълб.Първи стълб, втори стълб ...
51
4
 
15
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Първи стълб...втори стълб...след 20 години тук ще са само 1/3 българи другото ***.Ако на 50 спестяванията са ти 5 пъти годишния доход това означава,че си пропуснал най хубавата част от живота си...да пътуваш със семейството си и да преоткриваш онези малки кътчета по света,които те правят щастлив,да си си доставил удоволствието да шофираш онзи автомобил който винаги си искал и да си създал уюта на дома в който винаги се връщаш с любов.Ако не си го направил...печели само Държавата.
50
6
 
12
 
! Отговори
Счетоводител преди 5 години
До до 47 Швейцарското правило е за тези които собствена валута , собствени пари.. Вие избрахте сигурността пред увеличението на доходите.. Затова сте там където заслужавате във Валутен Борд.. Затова и сърбите и румънците са по-добре от нас , защото рискуваха да имат собствена валута.. А ние се предадохме като нация..
49
1
 
18
 
! Отговори
Старец от БАН преди 5 години
Абе чудя се тоя Бенчо Бенчев дали взема пенсия и ако още не на колко се осигурява?