За единия надник... Протестър пита: Къде е гражданското общество?

Серия от референдуми ще последва протеста на българите от чужбина
18 сеп 2018 09:10,
395

Трети ден на протест в София, обявен като "Протест на българите в чужбина". В 12 часа протестиращите се събират пред сградата на Народното събрание, а в 17:30 ч. ще направят шествие до Министерския съвет.

Те искат оставката на правителството, провеждане на референдуми по швейцарски модел и въвеждане на електронно гласуване.

Още по темата

"Следващата седмица започваме да инициираме референдуми и няма да се спрем. В България никой не иска да изгуби личната надница и да се отдаде на обществения интерес", посочи пред Bulgaria ON AIR един от организаторите на протеста Росен Миленов.

"Борим се за конкретни неща, които сме входирали преди седмица в Министерския съвет, Народното събрание и Президентството. Документ от 30 страници - описани са исканията, описани са и стъпките. Законодателната и изпълнителната власт вече 30 години служат на частния интерес. Искаме институти на отзоваване, да се влиза във властта по други правила. Искаме премахване на естествените монополи, искаме експертно правителство...", обясни Миленов.

По думите му протестът е уникален, тъй като исканията на демонстрантите са конкретни. Росен Миленов подчерта, че не искат премахване на партиите, а публичните средства да се разпределят от всеки данъкоплатец.

PR експертът Соня Момчилова посочи, че симптомите на болното ни по думите ѝ общество се виждат по-ясно отстрани. Тя не смята, че има режисиране на протеста, но не е убедена, че това е пътят за постигане на промяната.

"Добре звучи да няма партии, на всички ни се иска да се избавим от познатите стари муцуни. Само че един косъм ни дели от анархията. Чрез избори е начинът, чрез който ще можем да отвоюваме гражданските си права", посочи тя.

Момчилова обаче отчете, че подобни протести и искания ще разместят политическите пластове в страната.

Според нея въпросният протест е изиграл ролята на лакмус за болезнени процеси в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Krufx ke ;никой не може да бие по платеност протестите на про копиев срещу ха-ха-пха олигархията довели да свалянето на Орешарски от Пеевски и дпс, което сега е на власт.
365
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да направим референдум. И няма да признаят 12000.гласа от 3.5 млнтоя филм ще го гледаме и пак и пак. Щото така е в демокрацият наша..
364
11
 
5
 
! Отговори
румен радев летеца преди 5 години
няма да ми протестирате да не пратя тати с мерцедеса да ви газиникой няма право да събаря седянката на БСПГЕРБ... управлявахме ви успешно 29 години , щ ви крадвм още толкова
363
1
 
1
 
! Отговори
Aiikti преди 5 години
Bere, bere ...generali ... grajdamskoto obstestvo na rebegeto ....ostanalite sa gmurkat v fix, alfa, vergina, mithos, amstel....
362
2
 
17
 
! Отговори
Бирено мече преди 5 години
Днеса с този надник в заглавието да не намеква тънко, че протестиращите са платени? Освен обективна и безпристрастна журналистика, това може и да е повод за едно дело за клевета
361
2
 
9
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До 368. Не съм съгласен и с вас. Функцията на обществото е да алармира, че има проблеми в системата, а не да ги поправя. Обществото в България нееднократно е алармирало, че има редица проблеми, но на политическата класа не и пука. Вие и другите заключавате, че проблема е в политиците, а аз заключавам, че е в системата, защото поощрява избирането на такива политици и управляващи.
360
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и пред кого ще се отчита тези партии? Парламента как ще сесъстави нали е по партиен принцип? кой ще гласува законите?
359
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
364 - ако нямаш общество кой ще ти създаде идеала.система е резултат от обществото. Ако искаш тя да се подчинява на обществото например ти трябват синдикати, т.е. общество, а не квази-синдикати. Първо започваш промяната от себе си, накаря промениш системата. Обратното е комунизъм.
358
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първи ден - 800 душивтори ден - 200 душитрети ден - 30 душичетвърти ден???
357
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданско общество се прави от гражданите!Не от правителство и протестери!А тия имат ли някаква организация?Имат ли разрешение за манифестация и от колко до колко и къде?Щото ако нямат някой трябва да обясни що ги трае?*** туй да не е правова държава?
356
13
 
9
 
! Отговори
работник преди 5 години
Тези българи в чужбина са срам за работещите в чужбина.Има много българи които си гледат работата в чужбина и пращат пари в България.Те не искат родината им да бъде петнена от такива хайлази дето ще ми правят социална държава.
355
4
 
4
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До П.Петров 358. Това е вашата гледна точка. Моята гледна точка е, че системата създава нужда от подобни идеали и водачи, а не обществото. Създаваш система, в която такива индивиди са на дъното на йерархията, а не обратното както е в момента и няма да има нужда някой да ни оправя и да ги величае тези лица. Това е все едно да напишеш калпав софтуер и после да седнеш да обвиняваш потребителите, че понеже няма какво друго да изберат те са виновни за грешния код.
354
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой да го промени?Българите да не са станали швейцарци?"Пустите клисурцистанали московци,а панагюрцидонски казаци"
353
2
 
7
 
! Отговори
системата преди 5 години
По социалистическо мълвата гласеше че ако човек иска да стане "голям човек" трябва да се компрометира криминално. По този начин батушките ще го държат в ръцете си, той ще бъде послушна кукла на конци, а те ще го издигат на високи постове.Сега като си помисля, Корнелия Нинова, навремето Станишев я изгони за корупционен скандал и ето на, тя е човека на Решетников в България.Явно подхода не се е проминил по принцип.
352
1
 
5
 
! Отговори
тъпа работа преди 5 години
Приказваме с един такъв "политически грамотен" и той ме пита:"Има чуството че социализма не ти харесва"А аз му отговарям: "Абе ей! Теб като ти харесва защо си заминал по чужбината на чужди хора да работиш?"Навремето на Мойсей му трябвали 40 години, ама сега продължителността на живота е по-голяма и ще трябват повече години.
351
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се разтурят всички партии!Създава се група на българите в чужбина, които ще управляват.Всички хора, които много искат и правят планове първо трябва да имат бюджет и да заявят ясно кой ще плаща.Второ трябва да посочат и кои ще го направи.Глождиме един въпрос.Що българите в чужбина не протестират в чужбина? Като идват да протестират в България, вече стават българи в България.
350
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам някакви несретници с мазни коси... Да ходя да оправям обществото на такива полухора ли? Заслужавате си престъпната шайка тя е отражение на вашето "общество" от полуграмотни каращи с 200 агресивни таруирани слабоумници!!! И Господ не може да помогне на тая територия...
349
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Счети 355А аз ви казвам, че не е само до политическа система, а до ценностна система на обществото!Докато обществото има идеал за съвършенство и модел за подражание прости и нагли селски тарикати, въплъщение на Бай ***, Андрешко, Хитър Петър и Настрадин Ходжа в едно, каквито са Борисов, Трифонов, Доган, Първанов, Кобургготски, Бареков, Марешки,Каракачанов,Сидеров,Яне Янев и т.н. , и си търси кой да го дои, стриже, "оправя","спасява" и понякога налага по кухата овча глава, ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА!
348
3
 
5
 
! Отговори
ДА СМЕ ОТГОВОРНИ преди 5 години
КОЙ ПЛАТИ ЗИМНИТЕ ПРОТЕСТИ НА 2013Г- ВЛОЖИТЕЛИТЕ НА КТБ, А ПОСЛЕ ВСИЧКИ НИЕ- 4/5 МИЛИАРДА.
347
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те хората искат да се приберат в България.Щото нали Швейцария е извън ЕС.И като излезе България от ЕС, нанай си маро работа там, както биха рекли нашите индииски братя.Така всички българи от Европа --> в България!