2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!

Всеки пети пътува час до спешна помощ, всеки десети - 3 ч. до аптека
Обновена: 2 окт 2018 16:19 | 2 окт 2018 16:15, Камелия Цветанова
167
2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!
Снимка: Булфото, архив

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** не вярва на колективи и монополи, а вярва на собствено производство, па ако ще и ракия и лютеница да е!
13
8
 
5
 
! Отговори
za kisa преди 5 години
100 procenta ste dadat i poveche s radost.... za pluvane v zakriti pluvni baseini...za fitnes....za yoga....za bellidance....za kizomba...
12
2
 
35
 
! Отговори
az преди 5 години
ако промените закона ,така че държавните служители да си плащат здравната вноска ще се намерят пари и без да облагате с допълнителни 12лв нормалните българи
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 17% са мединския персонал и семействата им.
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много ясно, всички видяхме какво стана след увеличението на вноската преди 10-ина години от 6 на 8 %, сформира се някакъв излишък за 2 години и после пак ан дефицит, същото ще стане и с тия 12 лева, просто си трябва кардинална реформа, тая здравна каса абсолютно не функционира.
9
0
 
33
 
! Отговори
zeus преди 5 години
А защо в анкетата не са попитали колко искат персонални здравни вноски, сигурно над 80 процента
8
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре да се закрие здравеопазването а след него и държавата... Осигурявам се на максималния праг от 8 години, плащам стотици левове данъци, отделно винаги съм имал допълнително фирмено здравно осигуряване. Не съм ползвал никога 1 стотинка държавно лечение... Лекувал съм общо взето финландци и подобните им, това е най-долен комунизъм!!!
7
5
 
20
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Така, един лев дневно ви е застраховката с покритие 2 000 000 евро, за лечение във всяка една клиника в Европа. Без да се занимавате с крадливите каси в България.
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако система е като в Германия индивидуална в собствена банкова сметка. С лично конто и възможност за теглене на сумата за профилактика . Ще давам по 70- 100лв. На месец.Сега ще си помисля и за 1лв. Ако ще да е 1лв.
5
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ганьова работа за ракия има ама за здраве не
4
5
 
4
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
хайде стига с тая политика дайте да дадем мислете нещо друго да не игра гиостерицата
3
38
 
8
 
! Отговори
Много ясно... преди 5 години
12 лв. за цигари, алкохол или 10 пъти по 12 за колата няма ядове да дадем, ама за здраве едва ли. Откъде накъде ще бъркат в джоба на народеца за такова нещо!
2
1
 
27
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Да-а-а-а, точно толкова не плащат изобщо за здраве, а висят на спешните кабинети през нощта!Както казваха по комунистическо: "...и 500 лв да стане пак ще го крадем..."
1
35
 
16
 
! Отговори
Qwerty преди 5 години
83% от анкетираните искат да се пенсионират на 35, да взимат по 2000 лв пенсия и да отпадне ДДС-то.