2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!

Всеки пети пътува час до спешна помощ, всеки десети - 3 ч. до аптека
Обновена: 2 окт 2018 16:19 | 2 окт 2018 16:15, Камелия Цветанова
167
2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!
Снимка: Булфото, архив

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да платите,нищо не се използва в полза на населението,а се краде,нищо не плащайте!
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И най-накрая като Олимпик, гепат парата и изчезват от Света. И пак ще ривеме!
32
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасението е. Лични индивидуални сметки. Както в ЕС.
31
0
 
22
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
До25. Казах ви и в соца. В НС. Системата е недоносче, не крадеш ли си беден.Тия дяволи с белите престилки бъркат в касата яко.
30
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като нямате пари почнете да удържате първо на полицаи, военни и държавни служители, пък после искайте 12 лева, щото така много лесно 300 хиляди гьотферена не внасят и стотинка здравна вноска
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кажем, че се намери някакво по-разумно обяснение за необходимостта и то се изложи не само публично, но и аргументирано. Тогава как и по какъв начин г-да Оправниците ще уредят бързото плащане/доплащане от застрахователя към болници, ДЦК-та и т.н. без да има необходимост от личното му присъствие, зелен формуляр, червен химикал и т.н? Като се сетя само колко време и ядове има човек докато му се плати едно ПТП.И по-важното, как ще се уреди възможния сценарии с Олимпик, КТБ, Балканбанк, ТСБ и т.н
28
0
 
43
 
! Отговори
Аз преди 5 години
А 5/7 от българите пътуват по 4-5 часа до болница в големия град, защото в малките градове здравеопазването е от преди втората световна война.
27
14
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Няма ли? - ще дадем - та боб ще ядем...
26
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари има,но парите се източват от касата,а пациентите умират,което означава,че повишаването на вноските няма да повиши качеството,други пък привелигировани с големи заплати на сладки службици не плащат здравни осигуровки сякъш са социално бедни.Статистика показва,че 40% от хората попаднали в болница са можели да бъдат спасени,но са починали,защо?Кой ще понесе отговорност за това?Прави са хората да не плащат,с тези мизерни заплати да плащат вноски,които някой друг източва от касата и не отиват
25
0
 
35
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Всички варианти биха работили добре, ако само и единствено хората спрат да крадат!
24
2
 
9
 
! Отговори
цък преди 5 години
"манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност"... не търпимост!!!
23
2
 
3
 
! Отговори
Agerinano преди 5 години
Mnogo poveche ste dadat.... ne na zdravna bg banka....
22
0
 
39
 
! Отговори
мак преди 5 години
Манталитетът няма нищо общо. Никой не иска да го дерат за всичко и с това да се изчерпва "реформата". Сега пак ни доказват, че са неспособни да спрат кражби и измислени процедури и под предлог, че се прави реформа ни принуждават да плащаме повече. Същата работа, като с ТЕЛК, икономии за сметка на истински болни.
21
11
 
6
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До azИма едно постановление на МС, с което заплатите на държавните служители са намалени с размера на здравната им вноска, чак след това държавата почва да им ги плаща. Целта е опростяване на счетоводството. Ако искаш да си ги плащат от джоба, то то първо заплатите им трябва да се вдигнат с размера на вноската.
20
14
 
6
 
! Отговори
гербовец преди 5 години
Предложението за частни ЗОК трябва да бъде оттеглено, защото има много хора които не могат да плащат, като малцинствата и ромите, а и те са хора и имат права да бъдат лекувани. Нека да си остане НЗОК и да се въведат застраховки за хората от 12 или колкото трябва лева, за да може да бъдат лекувани и работещите през застраховките им.
19
11
 
22
 
! Отговори
Дърт преди 5 години
Тш, аре по кротко. Плащал съм 40 години здравни осигуровки, без да съм стъпвал при лекар. Плащал съм с вноските си лечението на вас, недоносени запъртъци, които сега ми скачате! За кувьозите съм ви плащал, за лекарите и кислорода! Аре да почнете лека-полека да ми връщате парите, а?!
18
0
 
30
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Здрасти ,ти си от бялата мафия нали ? Народа май не бил толкова глупав ,а много добре знае ,че първо крадците трябва да бъдат спрени да се види после какво става и чак когато е раздадено възмездие и нещата са както трябва ,ако не стигат парите да се вдигне вноската с колкото трябва --- дайте повече че на нас крадливите тези пари ни се виждат малко ,хората искат частните болници да не барат от касата ,а лекарят от държавната да работи там ,а не в частния си кабинет и в частна болница.
17
0
 
35
 
! Отговори
джо преди 5 години
Въпроса не е в 12-те лева а начина на харчене.Системата трябва да се преразгледа и да се предпази от кражби. Никой нормален няма да носи вода в пробита кофа.
16
0
 
28
 
! Отговори
Яраков преди 5 години
Типично българска работа до като си жив ще те дерат и гласят
15
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
полицаи не плащат, военни не плащат, държавни служители не плащат, и искате аз да плащам още 12 лева, я си.....