Строителите на протест: Хиляда машини плъзват по "Цариградско"

Искат подреден бранш. Не са обидени, несправедливо били обвинени
Обновена: 12 дек 2018 10:49 | 12 дек 2018 10:45,
359

Строители излизат на протест. Хиляда машини строителна техника ще бъдат разположени по булевард "Цариградско шосе" в знак на мирна демонстрация.

Председателят на управителния съвет на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще преминат към протестни действия в защита на правата им, работата, законността и сигурността.

Още по темата

Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в парламента, президентството и в министерския съвет, подкрепена от над 50 хиляди подписа. В нея настояват да бъде прекратено използването на бранша за политически цели и предизборна агитация.

От Камарата на строителите обясниха пред Bulgaria ON AIR, че не са се обидили от нищо, но несправедливо са обвинени, че са искали да не им бъдат правени проверки. Илиян Терзиев беше категоричен, че такова нещо не е имало.

"Нашите искания са да подредим бранша, да има плановост в него, да бъде така, че да си разпределим силите, за да останем тук, а не да заминем за чужбина, както правят много от колегите ни. Желаем да се подобри бранша чрез промени в законодателната система и в подредбата на самите правила при изпълнение на строителните работи", настоя Терзиев.

По неговите думи ремонтите в България се правят с не по-лошо качество от строителни фирми, извън България. Той коментира, че не бива строителите да бъдат упреквани, преди да се направят съответните проверки.

От Камарата на строителите бяха категорични, че протестът не е политически и изнесоха информация, че заетите в бранша получават средно по 3,73 евро на час, което е най-ниската ставка в ЕС.

Според бранша политическите атаки срщеу тях идват от чужди фирми, които подвеждали БСП.

Строителите настояват за визия за развитието на бранша, тъй като през следващия програмен период еврофондовете ще предоставят на България между 12 и 15 млрд. евро. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 250Строителите не са виновни, ама се подписали в подписката и излизат на площадите под строй по нареждане на строителния "бизнес", нали?Строителите да кажат какви заплати вземат под масата, а не какво е на хартия!Строителния бранш е с най- голям дял в СИВАТА икономика. Там се прикриват данъци с милиони. Защо? Перат пари? Чии пари перат?
223
0
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Подкрепям протеста на строителния бранш и ще им хвърля от балкона цялата си пенсия
222
0
 
11
 
! Отговори
Теменужка преди 5 години
Господин Борисов няма нищо общо с протеста и с атентата в Страстбург. Той в момента е в банята и се бръсне.
221
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТА 245Де са колегите ви- Професор, Инженер, Трудови хора, Работник... Къде са ИТ- тата?На манифестацията ли са отишли?
220
2
 
5
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 5 години
Протестът на строителите е организиран от Кремъл и лично от Путин ....или ...май се обърках
219
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строителите не са виновни. Вината е на маститите им фирмаджии, които искат на километър една цена, строят на друга, а на работниците плащат малко, за да има за кутията с обувки... За виновните корумпета от властта!
218
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домусчиев чака на държавното.Велев чака на държавното.Синдикатите чакат на държавното.90% от "бизнеса" започна "частен" бизнес с куфарчета с държавни пари.Строителите чакат на евро и партийни пари.Земеделците, пчеларите, животновъдите чакат евро и партийни пари.Само работещите не чакат нищо от държавата.Само работещите живеят в условията на първобитен капитализъм.Всички са на държавно, бедният работник е на частно.
217
1
 
18
 
! Отговори
тонката преди 5 години
КОЙ *** СЪБОРИ МАВЗОЛЕЯ ТА ДНЕС НЯМА ОТ КЪДЕ БОРИСОВ И ПОЛИТБЮРО НА ГЕРБ ДА ПРИВЕТСТВАТ МАНИФЕСТИРАЩИТЕ СТРОИТЕЛИ
216
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йончева цитира доклад на Държавния департамент на САЩ, според който "служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики" Елена Йончева: Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка
215
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОТЕСТ, ПОДКРЕПЯЩ ПРАВИТЕЛСТВОТО, СЕ НАРИЧА МАНИФЕСТАЦИЯ
214
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат си санирането, искат си проектите с европейски пари, искат си обектите, възложени им от хора, приближени на някои партии... изобщо си искат готовите пари. Това частен бизнес ли е? Строителния бранш си живее във времето на комунизма.Щели да дойдат чужди фирми да строят. Нека дойдат! Да се конкурират с тях. Така е при капитализма. Не се чака на държавни пари. Ама строителите научени на държавното.
213
0
 
11
 
! Отговори
Народна Поговорка преди 5 години
В селото на врътоглавите секой ден е панаир!
212
0
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Протестират, поенеже не искали да ги разследват! Кои са следващите? Изнасилвачите, рецидивистите, обирчиите?!
211
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След тях са стройните редици на полицейско-правосъдната мафия, които огласят площада със скандирания: Няма виновни! Никой в затвора!.С бодра крачка се появяват и представителите на паспортната мафия, които за 10 години са продали хиляди документи за българско гражданство.С бели престилки и усмихнати лица манифестира и лекарската мафия. Тяхната група водят директорите на големи болници с по 20 апартамента, 15 къщи и с по 5-10 милиона на влог.Ето ги колоните от Майбаси и Мерцедеси на така наречените индустриалци и работодатели. Те скандират: Кръв повръщам, пари не връщам! 500 ле
210
1
 
11
 
! Отговори
свирчо преди 5 години
И носят плакати "Да живее Боко тиквата и мутренскта му шайка!".
209
0
 
1
 
! Отговори
Neranhi преди 5 години
Ihuuuuu, bg arhitekti i bg stroiteli na slanchevite panoramhi bg balkoni i na bg nebestargachite v Smolyan, Sliven, Stara Zagora, Varna, Burgaz, Yambol, na gara Ardino, gara Srednogorci, gara Devin, gara Narechen, gara Chepelare, autogara panoramen slanchev balkon Sofia....iiihuuuu..na metro gara sofia....za klientite s invalidni kolichki osobeno....
208
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шубето- голям страх!Строителите се страхуват от независими проверки. ЗАЩО?Когато лапат пари от партиите, не протестират. Когато някой иска проверка на работата им, протестират, че това било политически акт.
207
2
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
И като спрех да бегам бате запеях тая песен ама не знам дали е от мене.Мечката се мие, чистивъв потоците сребристи,а България се чистиот крадливи герберисти
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В опакий край, опако всичко отива....Там, където бодковци и гунЮвци са приватизирали Странджата, символ на безкористна служба на народа и солидарност с изпадналите в нужда, не чакай нито истина, нито справедливост! ТАМ настоящето е гнило, бъдещето е невъзможно!За колко сребърника продават интереса на народа си - няма никакво значение!
205
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нека си погледнат ремонтите и строителството - на магистрали, на улици, на санирането където потънаха милиарди, на училища и болници. Плачевно положение с откраднати 2/3 от средствата, които са предвидени за съответния обект. После ще ми протестират. Ето затова няма да се оправим. Видяхте какво стана във Франция, където е люлката на истинското народно недоволство. А тук у нас, на нормални протести ще правят контрапротести и ще обявяват недоволните хора за ***. Какво да коментираме?