Седем или девет ястия сложете, Бъдни вечер посрещнете!

Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение
24 дек 2018 08:45,
8
Седем или девет ястия сложете, Бъдни вечер посрещнете!
Снимка: архив, Булфото

Бъдни вечер е! Празникът е семеен, наричан още Малка Коледа. Според библейското предание тогава започват родилните мъки на Дева Мария. Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение.

На празничната трапеза има постни ястия (седем или девет), вярва се, че колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове.

След четене на молитвата питата се разчупва и първото парче от нея се оставя пред иконата за Богородица, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.

На най-възрастните в семейството се пада да разчупят празничния хляб, в който е скрита и сребърната пара. Мъжът и жената трябва едновременно да държат питата високо над главите си. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.

Здраве и щастие очакват и този, който пръв кихне на Бъдни вечер. Останалите гадаят за бъдещето си през новата година по ядките на орехите – всеки край масата трябва да счупи по един.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите. На сутринта храната се дава на птичките – да я отнесат нависоко.

На този ден тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата.

Малките коледарите обикалят през деня на 24 декември. Въоръжени с дрянови тояжки - коледарки, и с торбички те тропат по вратите и влизат в къщите. Домакинята ги дарява с кравайчета, орехи, парче сланина или кървавица.
Водачът приема даровете и изказва своята благословия за семейството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои ще сложат 1, 3 или 5, други ще сложат 11 , 13 или 15 постни ястия, средностатистически се получава по 7 или 9 постни ястия на масата.
4
5
 
10
 
! Отговори
Някоя преди 5 години
До 3А моята свекърва и досега слага пържоли. Постните ястия ги възприема като майтап някакъв. Веднъж като и гостувахме, ме остави гладна цялата вечер, редейки пред мен меса и руски салати, правейки се, че не вижда, че не ги докосвам. Беше смешна ситуация - не и се сърдя, и никой не е умрял от една вечер глад. Какво да ги правиш промитите мозъци - старата школа си е стара школа...
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръвките ги оставете за утре, стига с това плюскане.
2
2
 
23
 
! Отговори
Лилка преди 5 години
Бобена чорбица, туршийка, содена питка , ябълки, червено винце , орехи и печена тиква са ястията за святата нощ за пенсионерите и много български семейства. Бъдете здрави ! Нека надеждата и вярата в по добри дни за нас и децата ни да са живи в душите и сърцата на обикновения българин !
1
6
 
8
 
! Отговори
3 преди 5 години
Екс-Свекърва ми слагаше луканки и пържоли, за да е още по-богата годината.Аз ще сложа: ядене, салата и десерт - три.