Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни

При тестовете нямало дефекти, настоява министър Аврамова
Обновена: 5 яну 2019 18:12 | 5 яну 2019 18:03,
132
Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни
Снимка: bgtoll.bg

Изпълнителят на тол системата - фирма КАПШ, ще бъде санкционирана заради забавяне на изпълнение на дейности, заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в министерството.

Тя уточни, че следващата седмица ще бъде извършен анализ и ще се прецени в какъв размер да бъдат неустойките. Те се налагат, тъй като фирмата е трябвало да монтира апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата до 31 декември, но това не се е случило.

Още по темата

Системата за електронно таксуване работи, при тестовете нямаше дефекти, такива бяха отчетени след пускането на системата, имаше и нерегламентирани атаки, уточни Аврамова. Имало е софтуерен проблем при таксуването, проблем с актуализирането на винетка след плащане, проблем с банкови преводи - всички те са отстранени.

"Атаките в системата са ежедневни. Вече има и интересен начин за измама - днес беше засечен незаконен софтуер за закупени квитанции за закупени винетки. Но опитът за проникване е неуспешен. Има опити, но няма пробив в системата, тя е сигурна и защитена", увери Аврамова.

"На ГКПП-тата към момента има монтирани апарати, които работят на Отоманци, Гюешево Капитан-Андреево, Дунав мост - Русе, Кардам, Дуранкулак. Монтира се на Калотина, Станке Лисичково, Златарево, Кулата. 5-ти януари е срокът и за Дунав мост - Видин, на 6-ти за Брегово, Връшка чука. До неделя ще има 13 пункта. На Калотина оборудваме и работни места за плащане в брой - там има 2, утре ще има на Кулата, на 7-ми на Дунав мост - Русе и Капитан Андреево", допълни Аврамова.

До момента са закупени 73 хил. винетки за над 5 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година събраните средства са същите, така че няма загуба на средства, уточни тя.

В момента електронни винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1, поетапно на касите на Изипей - от днес се въвеждат. От следващата седмица поетапно започва и в бензиностанциите ОМВ, Петрол и Еко, както и в Български пощи. До месец ще може и чрез около 2 хил. банкомата на Борика.

"Искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за 1 винетка 2 пъти, че средствата ще бъдат възстановени чрез подадено заявление в централно пътно управление. Въпреки хулите и атаките и опитите за извличане на политически дивиденти ние ще доведем системата в състояние до перфектност", посочи Аврамова.

Тя коментира и поисканите от БСП оставки във връзка с проблемите около толсистемата.

"Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме проблем, имат други политически партии. Големият бум очакваме в края на януари. Няма проблем с подаването на оставки, засега сме съсредоточени в това да си свършим добре работата. Очаквахме подкрепа от всички политически сили за въвеждането на толсистемата, защото тя ще генерира приходи за да ремонтираме пътищата в държавата", завърши брифинга регионалната министърка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VТи в Европа ходил ли си ? Или от Шумен не си излизал?
68
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Борисов не беше толкова алчен и искаше да се свърши работа качествено, би следвало да се обади на Плевнелиев и той да го срещне с повечето сайт мениджъри в Бизнес парка. Щяха да му кажат кое и как се прави. Но явно намеренията са други - селска далавера. Загова Борисов да си ходи моментално. Крайно време е да разбере, че времето му изтече.
67
2
 
22
 
! Отговори
V преди 5 години
От тази система няма полза .Пътищата няма да станат по добри .Разходите за контрол са по големи .Само герб ще спечелят като дават поръчки на свой хора ,но това няма да оправи пътищата .Просто се комбинират няколко инфраструктури и няма нужда нито смисъл от винетки ;) Ама между нас да си остане че сметките не излизат ;) Да не събудите народа
66
2
 
24
 
! Отговори
V преди 5 години
Добре де!!! Да направим малко сметки. Ако приемем че два милиона автомобила си купят винетки. Много хора са у чужбина ,семействата с една кола и служебните автомобили трябва да се контролират от тол системата .Това прави 200 милиона лева .Системата за винетки струва 180 милиона е само системата за продажба .А трябват и ченгеджисти за контрол .Отделно за събиране на глоби ,а и коли специални .Ченгетата се пенсионират на 50 год с 20 заплати. ЕЕЕ къде е файдата ??? Единствено мафията герб печели
65
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо нямам думи. Да пуснат някаква калпава система без даже да е организиран кол център предварително. Дебилност! Борисов, спирай тая глупост и всяка банка за два дни ще ти имплементира платеж без да има външен достъп до тол базата данни освен през Борика. Слушай какво казвам. Не си от най-умните....
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ала, бала.. какви атаки каква 5 лв..
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Написала братовчед на входа думата не знам и не мога не съществуват за техни служители а какво могат и знаят питаме ние потребителите
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бро лисиците скачат *** оня на минус 15, кърти у хоремака активно ракия до пет сутринта и после у колите ба опъваи дрегера жица
61
4
 
19
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Хакерите на Корнелия мътят системата на Баце!Иначе всичко е чудесно изпипано...Всичко е саботаж на червените бабки хакерки!!!
60
4
 
16
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Това се прави нарочно, с цел да се изманипулират селските мозъци, че електронното гласуване за избори ,може да се хакне или провали!!!???Агент Пийт Рандемър!ЦРУ!!!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нощес лисиците на минус 15 на Витошка ли са тия не мръзнат ли аиде оревоар
58
0
 
20
 
! Отговори
GURU преди 5 години
Оставете сега хората! Изборът за изпълнител на тая поръчка е политически, като тоя със самолетите Фак 16 в блок 70
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елементарно, както нас ни одитират:- Имало ли е проблеми в системата?- Да, но бяха само 2 и бяха решени в най-кратки...(прекъсват те)- Не ни с слушат измишьотини: имало е проблеми. Системата е податлива на проблеми, проблем с дизайна - препоръчваме екипа разработил системата да мине проверка за компетентност; независима оценка на системата от външен изпълнител; отстранени сте от проекта до получаване на резултатите.** Вътрешен одит при внедряване на нова система, частен бизнес
56
1
 
28
 
! Отговори
Driver преди 5 години
Добре де, а румънците, дето все ни теглели назад в ЕС, как са го направили? На всяка бензиностанция с талона на МПС си плащаш винетка за 2 минути. Може в брой или с карта. Нищо не регистрираш и пререгистрираш. Номерът на МПС влиза в системата и толкова. По пътищата има камери, ако засекат номер без платена винетка, най- близкия патрул спира МПС- то и налага глоба. На КПП-тата също проверяват. И ако има "грешка в системата", показвате хартиената квитанция, която издават при плащане. Сложно, нали?
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всичко това не е ли трябвало да се направи преди да стартира системата
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не почнеме пак да лепим стикерите по прозорците, а? Хахаха : )))
53
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Атаките в системата са ежедневни."***, аз като *** сисадмин съм отнасял 10к атаки на ден и това беше обичаен вторник! И то във не особено популярна организация. А при тия нормалния опит за употреба на сайта им го класифицират като "атака". Калпави и некадърни, но оядени с милиони. Нормална правителствена ситуация - парите ги няма, системата не работи - да видим с какво можем да излъжем народа.
52
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хубаво. Ама защо това не беше направено ПРЕДИ 1-ви януари?Некадърни ***.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой контролира фирмата и фирмите дали за асфалта или за е - винетките, че и за санировето и пр. Къде беха тези от разните министерства, служби и службички. Всичко си трае за заплатката, да не става льош с " чичковците" щото щом е взел поръчката значи е със власта - това.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокуратурата да се самосезира. Но нея няма кой да подреди.