Равенство между половете! А разликите в заплатата?

Вицето Йотова: Лукс да се говори за човешки права
97

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Момичета от цялата страна отново ще имат възможност да изразят вижданията си по общественозначими теми в рамките на инициативата "Посланик за един ден", която беше представена днес от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Великобритания Ема Хопкинс в библиотеката на президентската институция.

Осъществяващата се за втора година инициатива е свързана с Международния ден на жената - 8 март, и има за цел да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по значими социални въпроси.

Инициативата е в партньорство с вицепрезидента, жени посланици в София, както и жени лидери в обществото, посочи посланик Хопкинс. Състезанието е национално, насочено към момичета от 15 до 19 години, и цели да ги насърчи да мислят амбициозно за бъдещето си и да спомагат за социална отговорност сред младите. Конкурсът се популяризира на страницата на британското посолство във Фейсбук. Момичетата трябва да напишат в съчинения от около 250 думи на български или на английски език отговорите си на въпроса как биха използвали своята собствена сила и влиянието си като евентуален посланик за осъществяването на положителни промени в обществото. Победителките ще имат възможност да работят с една посланичка в продължение на ден, но тази година ще има и нов елемент - те ще могат да работят и с жена ръководител на гражданска организация.

Финалът ще бъде в София на 7 март, когато победителките, заедно с посланичките и жените ръководители от гражданския сектор, ще участват в заключително събитие, на което ще говори и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Искаме да насърчим амбиция и възможности за момичета от различни места в България, от малки населени места. Вярваме, че амбицията и потенциалът нямат ограничения и искаме състезанието да е приобщаващо", каза посланик Хопкинс.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разказа за включването си в инициативата миналата година, като посочи, че при разговорите й със спечелилите състезанието е била впечатлена от техните виждания върху проблеми като равенството между половете, за това как младите момичета търсят мястото си в живота и кариера, особено в по-отдалечените краища на страната.

Йотова обясни и желанието си да се включи тази година още от самото начало на инициативата. Тя постави реторичен въпрос - дали характерната за времето ни обща несигурност, свързана с различни проблеми като престъпност, миграция, липса на достатъчно и сигурни работни места, е достатъчно основание, за да се отказваме сами от защитата на собствените си човешки права, да се примиряваме със суспендиране на права, когато това става пред очите ни.

"Днес като излишен лукс се смята дори дискусията на тема човешки права", посочи Йотова, която засегна редица проблеми, свързани и с възможностите за равен старт и добро образование, домашното насилие.

"Темата за равенството между половете ще продължи в месеците на инициативата, както беше и миналата година", добави вицепрезидентът.

"За съжаление тази тема липсва изцяло в публичното пространство, институциите мълчат, а трябва да признаем, че "стъкленият таван" го има, било по отношение на кариера, на доходи, на възможности за участие в ръководни институции, в политиката. Като основен акцент в тазгодишната кампания разчитам на темата за лидерството", каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
1
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
В моето мнение номер 88 съм напраивл НЕОСЪЗНАТА грешка- НЕ съм хомосексуалист, А съм ХЕТЕРОСЕКСУАЛЕН!

Грешката , която съм направил е поради бързане,а не поради моята НОРМАЛНА ХЕТЕРОСЕКСУАЛНА привързаност!
83
2
 
2
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До От 79

" Зададох ти въпрос, но ти пак се измъкна и тръгна да се караш с №81.
Това те прави много съмнителен "

Глупчо, имам жена, семейство и деца- като всеки обикновен и нормален ХЕТЕРОСЕКСУАЛЕН човек! Нещо против мене и мненията ми? Ако се съмняваш- твоя работа

До Анонимен 87

" до кога ще се делят хората като са принудени да ползват мъжки или дамски тоалетни.тази несправедливост веднага трябва да бъде премахната."

Това е мнение на Т.Р.А.В.Е.С.Т.И.Т, не се хабете да спорите, нормални хора
82
2
 
3
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До От 79

" Зададох ти въпрос, но ти пак се измъкна и тръгна да се караш с №81.
Това те прави много съмнителен "

Глупчо, имам жена, семейство и деца- като всеки обикновен и нормален хомосексуален човек! Нещо против мене и мненията ми? Ако се съмняваш - твоя работа

До Анонимен 87

" до кога ще се делят хората като са принудени да ползват мъжки или дамски тоалетни.тази несправедливост веднага трябва да бъде премахната."

Това е мнение на Т.Р.А.В.Е.С.Т.И.Т, не се хабете да спорите, нормални хора!
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до кога ще се делят хората като са принудени да ползват мъжки или дамски тоалетни.тази несправедливост веднага трябва да бъде премахната.
80
1
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
Бе за какво равенство между половете говорите бе? Жените са си жени, а мъжете - мъже. Двете половини на едно цяло. Всяка от половините е със своите преимущества и недостатъци. Аз например не искам да ме приравняват с жена. Единствените индивиди, които имат нужда от това равенство, са ония обърканите, които ако решат че вече са от другия пол, да имат законово и морално поощрение от обществото, че могат да заемат новата длъжност, абстрахирайки се от угризенията си.
79
1
 
5
 
! Отговори
От 79 преди 2 години
Врабчо,
Зададох ти въпрос, но ти пак се измъкна и тръгна да се караш с №81.
Това те прави много съмнителен.
78
9
 
2
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До 81

Такъв тон ще говориш на твоите родители. Научи се на маниери и възпитание и как да се държиш с другите хора, глупачке. Възпитанието ти е под всякаква критика, сякаш не си възпитавана от родителите ти,а си възпитавана от улицата. НЕ си единствената и НЕ си мисли,че цял свят се върти около тебе.
77
7
 
2
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До 81

Погледни се в огледалото и си виж твоята злобна и грозна физиономия, феминистке. Огледалото може би те ти посочи, че ти си отпадъкът.
76
5
 
3
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До До пилешкия ***

Дали съм ***, не знам, но твоя безсилен и злобен коментар показва, че отпадъкът си ти!

И моля те, недей да налагаш скапаното си безплодно мнение. Обществото не е длъжно да търпи " различни" психичноболни *** като теб.
75
4
 
6
 
! Отговори
До пилешкия отпадък преди 2 години
Снасяй, мъти, каквото ти е на душата това прави. Спри обаче да се месиш в живота на другите, да държиш тон и да търсиш сметка кой как живее и какво има и няма. Това не е твоя работа.
74
5
 
2
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Не е истина: "на въпроса как биха използвали своята собствена сила и влиянието си като евентуален посланик за осъществяването на положителни промени".

Не е истина!

Убедена съм, че отговорът според подобни ИНИЦИАТИВИ,
да родя 3 деца на съпругът си, да готвя, да се грижа за дома, да създам топлина и уют в семейството - ще бъдат грешни.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Врабче 74

При мен всичко си е наред, макар че е само едно. Засега.

А ти не се хващай за думата и не се измъквай. Кажи си честно на колко години си и колко деца имаш?
72
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60 ти си селянката издигнала се до еврокомисарка Габриел заради задните си части и оня френски обратен знаем ви жените какви сте
71
7
 
8
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До Анонимен 71

" Ще имам деца, ама друг път "

Кофти. Жалко за тебе, самата. Ще си кукуваш сама, употребена и изостанала...
70
6
 
7
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До Анонимен 73

" България и човешки права в едно изречение изглежда като свиння и шампанско на една маса!"

Под " човешки права" имаш предвид свободията и наглостта на бездетните ку.ч.ки феминистките ли?

България е добра страна, жалко, че такива феминизирани свине живеят в нея. България не е *** , да знаеш, прасе!
69
7
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Много жени се продават на малко мутри с пари сред който може да са *** сестра ти секретарката келнерката и тнт твоето са глупости .Всяка втора жена е силиконена елитна.... а бедния безработен бг мъж остава недокоснал нито една жена на 70 80 и емигрира за чужда заплата и жена
68
5
 
7
 
! Отговори
Врабче преди 2 години
До Врабчо,

" Я си кажи ти колко врабченца си измътило? "

Мъжките оплождат женските, а женските мътят. Така е при птиците, при хората е следното : мъжът опложда, а жената ражда. Ако при твоя случай е обратен - тогава лошо, много лошо!
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и човешки права в едно изречение изглежда като свиння и шампанско на една маса!
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази да не иска заплата колкото зеления чорап. Ако е така, редно е да намалят на чорапа заплата. Той без това никога не е изкарвал легално 5 цифрена сума. В тази си форма президентската институция е институция на безработните. Никакъв смисъл няма от нея. Харчат се едни пари за издържане на хора, от които нищо не зависи.
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще имам деца, ама друг път