2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата

Издръжката на живота скочила – заради скока в цената на ток, гориво, вода
25 яну 2019 15:53,
266
2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата
Снимка: Dnes.bg

2410 лева са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство от двама родители и две деца, става ясно от сметките на КНСБ. Данните бяха оповестени от президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров, който обобщи основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последните три месеца на 2018 година.

Средствата покриват разходите за храна, образование, транспорт, здравеопазване, жилище, почивка. Осредненият размер за издръжката на живота на едно лице е в размер на 602.52 лв. Средната работна заплата за страната представлява 71.9% от необходимия размер за издръжка на живота.

Пламен Димитров заяви, че нетното трудово възнаграждение е по-ниско с около 28% от средните стойности, необходими за издръжката на живот. Той изтъкна, че от началото на 2018 г. общата стойност на издръжката на живота се е увеличила близо с 85 лв. на човек.

Още по темата

Става ясно, че въпреки ръста на работната заплата, само 30% от българите получават средна или по-висока работна заплата от средната за страната. Констатира се задълбочаване на диференциацията на възнагражденията по области. Най-голямо е изоставането във Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил. Разликата между най-високодоходните дейности и най-нископлатените е шест пъти.

Сред факторите, които са повлияли на нарастването на издръжката на живота през 2018 г. е увеличението на цените на петрола, природния газ, питейната вода и топлоенергията. Задържането на високите цени на пшеницата и зеленчуците на международните борси и регистрирания ръст в цените на хранителните стоки на годишна база при хляба и зърнените храни с 9.7%, при млеката с 0.9% и 9% при зеленчуците. Влияние оказва и динамиката в цените на бензина и горивата за транспорт.

Разходите за храна достигат 40% в потребителската кошница при бедните домакинства, от което следва, че техният живот поскъпва относително повече в резултат на поскъпването на храните. В същото време при тях темпът на нарастване в заплащането е значително по-бавен.

Близо две трети от разходите на домакинските бюджети са за храна, отопление, осветление и транспорт.

От КНСБ очакват увеличението на декемврийските сметки да достигне близо 40%. Очакванията на синдикалистите са през 2019 г. да нарасне броят на домакинствата, живеещи в бедност и риск от социално изключване. Данните за подоходното разпределение за последното тримесечие на 2018 г. показват, че 23.7% от домакинствата или 1.710 млн. души живеят с общ доход на едно лице до 321 лв., което е официалната линия на бедност за 2018 г.

Други 3.325 млн. души или 46.1% от хората в България са с доход от 321 лв. Едва 30.2% или 2.178 млн. души са с доход от 602 лв. В изследването се констатира, че хората в тази група са се увеличили в сравнение с 2017 г. с около 173 хиляди души.

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания заяви, че през 2019 г. нарастват цените на природния газ, тока в индустрията, очаква се ново увеличение на цените на хляба, на месните и млечни продукти. Затова очакванията са делът на енергийно бедните домакинства да се увеличат. По данни на Евростат през 2017 г. 36.5% от българските граждани нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че и през тази година синдикатът ще настоява за трицифрено увеличение на работните заплати във всички икономически дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
WTF бе ...Аз с под 1500 лева живея на ръба на мизерията, ти ми казваш, че 4ма ще изкарат с 2400 лева... ХАХАХААХААХАХХАХАХАХАХАХХАА
172
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де е тая България дето живеят тия хорица е. Аз виждам друга България. Заплати не мърдат, по 12 часа сме на работа, някой като е болен искат да взимаш неговите смени без да ти плащат и неговите пари за дните дето го няма. Тока, водата, хляба и останалите продукти скачат нагоре,Прекласификация минавах пак същия заплатката дори няма и 560 лв. 12 часа работя за ток, вода, храна, технологиите не ги смятам, щото аз искам да имам технологии. Де е тая България ще вида пак гео. картата да няма още една.
171
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В днешно време всеки с нормално-поне средно образование може да изкарва по честен и законен начин не по-малко от 1000 лв.чисто! При добро желание и работа на още едно място или упражняване на друга професия в рамките на не повече от 20 часа седмично,поне допълнителни 500 лв. са ви сигурни.Не говоря за Столицата!Обаче овече искат редовна смяна 8 часа,от които поне 4 да минават в клюки,пиене на кафета и пушене и висене в Интернет!Ами просто така няма никога да стане и така пари не се печелят!Об
170
6
 
11
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 5 години
До Анонимен"Набивал си крак по комунистически манифестации под чернобилски дъжд"по добре манифестации отколкото гей-паради под Фукушимски дъжд"Събирал си цял живот лихвоточки за миризлива панелка и си се радвал когато някой те повози на москвича"лихвоточки събираха *** - аз бях работник и получих жилише 2 години след казарматапо-добре нов москвич от 15 годипния таралясник който сега караш тиРежима ни го докара украинския еврей Горбачов с "демокрацията си" -1988 г беше
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега какъв живот имаш?
168
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Еврейски Троле173Имал си ти дръжки.Набивал си крак по комунистически манифестации под чернобилски дъжд и с промития си мозък си викал ура и да живей.Събирал си цял живот лихвоточки за миризлива панелка и си се радвал когато някой те повози на москвича.Режим на тока 2 на 2 и си се бил по опашките за портокали.мизерен комуноидник.И си бъхтал на ученически бригади за 40ст на ден за да папат другарите в москва.А за теб - режим на тока.
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам какви ги пишеш, май евреите са те овъртели в кредити до ушите.
166
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един е на 10000 20000 евро заплата други хиляяди са безработни или на 500 600 заплата
165
6
 
9
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 5 години
До Анонимен"Стругарят май и до днес е на 175 лева, затова е толкова нервен."само това ли роди плоския ти мозък !?аз имах щастливо детство и прекрасни младини - аз зная какво значи да имаш обезпечен и достоен живот !ти си имал ку)чешко "демократично" детсво и мизерни младини, сега си кредитен рон на евреите и всеки ден умираш от ужас да не те уволнят - това е живота който заслужаваш - радвай се на "демокрацията" !
164
0
 
5
 
! Отговори
до 171 преди 5 години
Я Виж стругарката Цецка, майка на нацията!!
163
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стругарят май и до днес е на 175 лева, затова е толкова нервен.
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са много тия с над 1000 нето заплата а тия с над 2000нето са много редки случай .В най-развитите европейски държави няма заплата под 2000 3000 евро нето .Българската масова заплата е 500-600бруто извън София и 600-1000 бруто в София.
161
4
 
9
 
! Отговори
пр0р0к преди 5 години
няма страшно, над 50% от хората от Европеидна раса в ЕС са над 65 години. До 10 години няма да ги има, бели деца не се раждат, т.е. са под 1 дете на двойка Мъж и Жена от Европийдната раса в ЕС, до 10 години тези деца ще са една 10 годишни или по-малки и няма да са фунционална част от общедтвото - нито могат деца да имат, нито могат да работянт. Така, че след 10 години Европа и ЕС затварят врати - тука ще е африкански-ислямска джунгла, без остатаци от цивилизация. Числата Говорят - Бог мълчи!!
160
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изхранвате роми и цялата чиновническа ***, която е на пряко подчинение на ГЕРБ. А това са гласоподавателите им, отделно че един депутат взема повече от колкото са необходими за четири членно семейство. Абсурдите в държавата на тиквата са много.
159
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова богата държава ли сме, че храним 600 000 държавни чиновници? И от нашия джоб им дават бонуси с хиляди, даже крият размера на бонусите.Какво стана с електронното правителство?Човешкият ресурс в администрацията е лесно заменим.
158
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление търтеите в държавната администрация прогресивно растат нагоре и парите отиват при тях. А народа кучета го яли.
157
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Още много трябва да работим за Бойко, ако искаме повишение на заплата!
156
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще кажа само едно, щом има такъв интерес към статията и коментарите под нея, значи нещата не са наред. Никой не се оплаква и не търси справедливост, ако се чувства щастлив. Ха сега ме попитайте добре ли живеем, щастливи ли сме, изучаваме ли децата си, обработваме ли земята си, имаме ли свобода и брака ни щастлив ли е
155
4
 
19
 
! Отговори
Неа преди 5 години
600 лв на едно лице ли ? А тогава защо минимална е 560 бруто или 400 лева нето ???? Излиза че един човек не може да се издържа със собствената си заплата ...
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех ,бойчо мили ! Ти главен белодробен трансплантант в патриаршията ТИИИИИИИИИ !

Спонсорирани публикации