2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата

Издръжката на живота скочила – заради скока в цената на ток, гориво, вода
25 яну 2019 15:53,
266
2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата
Снимка: Dnes.bg

2410 лева са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство от двама родители и две деца, става ясно от сметките на КНСБ. Данните бяха оповестени от президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров, който обобщи основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последните три месеца на 2018 година.

Средствата покриват разходите за храна, образование, транспорт, здравеопазване, жилище, почивка. Осредненият размер за издръжката на живота на едно лице е в размер на 602.52 лв. Средната работна заплата за страната представлява 71.9% от необходимия размер за издръжка на живота.

Пламен Димитров заяви, че нетното трудово възнаграждение е по-ниско с около 28% от средните стойности, необходими за издръжката на живот. Той изтъкна, че от началото на 2018 г. общата стойност на издръжката на живота се е увеличила близо с 85 лв. на човек.

Още по темата

Става ясно, че въпреки ръста на работната заплата, само 30% от българите получават средна или по-висока работна заплата от средната за страната. Констатира се задълбочаване на диференциацията на възнагражденията по области. Най-голямо е изоставането във Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил. Разликата между най-високодоходните дейности и най-нископлатените е шест пъти.

Сред факторите, които са повлияли на нарастването на издръжката на живота през 2018 г. е увеличението на цените на петрола, природния газ, питейната вода и топлоенергията. Задържането на високите цени на пшеницата и зеленчуците на международните борси и регистрирания ръст в цените на хранителните стоки на годишна база при хляба и зърнените храни с 9.7%, при млеката с 0.9% и 9% при зеленчуците. Влияние оказва и динамиката в цените на бензина и горивата за транспорт.

Разходите за храна достигат 40% в потребителската кошница при бедните домакинства, от което следва, че техният живот поскъпва относително повече в резултат на поскъпването на храните. В същото време при тях темпът на нарастване в заплащането е значително по-бавен.

Близо две трети от разходите на домакинските бюджети са за храна, отопление, осветление и транспорт.

От КНСБ очакват увеличението на декемврийските сметки да достигне близо 40%. Очакванията на синдикалистите са през 2019 г. да нарасне броят на домакинствата, живеещи в бедност и риск от социално изключване. Данните за подоходното разпределение за последното тримесечие на 2018 г. показват, че 23.7% от домакинствата или 1.710 млн. души живеят с общ доход на едно лице до 321 лв., което е официалната линия на бедност за 2018 г.

Други 3.325 млн. души или 46.1% от хората в България са с доход от 321 лв. Едва 30.2% или 2.178 млн. души са с доход от 602 лв. В изследването се констатира, че хората в тази група са се увеличили в сравнение с 2017 г. с около 173 хиляди души.

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания заяви, че през 2019 г. нарастват цените на природния газ, тока в индустрията, очаква се ново увеличение на цените на хляба, на месните и млечни продукти. Затова очакванията са делът на енергийно бедните домакинства да се увеличат. По данни на Евростат през 2017 г. 36.5% от българските граждани нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че и през тази година синдикатът ще настоява за трицифрено увеличение на работните заплати във всички икономически дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
9
 
! Отговори
6ууеуе7 преди 5 години
То не само цените на храните са ни европейски, че и от горе, а тока и водата са в пъти по скъпи от западна Европа, горивата също са от най високите. С герб и бсп нямаме бъдеще за нещо по добро.
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
93,да, лъжа, за да те дразня. Сега олекна ли ти?
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посочи ми един който е забогатял по този начин, само един.Добре, за какви пари говорим? Колко пари те правят богат?
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-големи заплати взимат, си показват колко са грамотни...
89
3
 
4
 
! Отговори
Fen преди 5 години
Само 30% плащат данъци върху истинските си заплати най-вероятно.
88
4
 
4
 
! Отговори
възрастен преди 5 години
От по долу ,,изявилите" се виждам че 90% нямат и ден трудов стаж но всички искат ДА ИМ ДАВАТ И ДА ВЗЕМАТ.Няма по страшно от полуграмотни и полуинформирани хора ,с претенции че всичко им е ясно и говорещи убедително като последна инстанция.В днешното свободно време всеки сам кове съдбата си и да обвиняваш някой друг или системата е признак на як мързел и липса на връзка с реалният живот.Доста ,меко казано ,,сдухано поколение" Не всички но голяма част!!!
87
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам собствен апартамент в София и взимам 2.5К чисто. Не знам тия от КНСБ как ги изчисляват тия неща, ама ако имах деца, пък дори и едно, тия пари грам нямаше да ни стигат. А съм минал възрастта да си пилея заплатата по клубовете и не съм разточителен.Животът страшно поскъпна последната година във всяко отношение, а в същото време по инфраструктурата на града не се прави почти нищо.
86
3
 
1
 
! Отговори
ВКк преди 5 години
До АнонименТеб пък ако ти се разбира изобщо какво си написал.... Ей затова няма да ни се повиши стандарта на живот... от такива неграмотни и мързеливи
85
2
 
7
 
! Отговори
До 81 и 82 преди 5 години
Глупи сте вие,че нападате тия с по-малки заплати.Уж сте умници а те глупави, но показвате само злоба. И за капак някаква маст.. напада човека,че взимала 2к заплата но ,че е проста и злобна си личи.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПосочи ми един който е забогатял по този начин, само един.
83
7
 
7
 
! Отговори
в САЩ преди 5 години
60% от работните места са на минимална заплата - 8$ на час, и за да буде още по-весело, болшинството от Американците работят на 2-3 места за да си докарат поне 8 часа на денспоред новоизлезналата статистика на правителството, за 2018 само 6 % от домакинствата (не заплатите а домакинствата) инат доход над 100 000това е новия световен ред на юдо-масоните - глад и мизерия !
82
2
 
11
 
! Отговори
вентилатори преди 5 години
Миналият месец синдикатите в хор с работодателите искаха улеснение да вкарват чужденци да работят за минималната, сега издръжката на 1 човек надхвърля 600лв?Тия не знаят ден ли е, нощ ли е, най-малкото да защитават правата на работниците.Или говорят накъдето им насочат парите.
81
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
До Анонимен 83Човек може и с 2,и с 200!Тук става въпрос,с колко е нормално да се преживява.
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато нямаш какво да ядеш, мечтата ти е да се нахраниш. Я да питам богаташчетата тук с големите заплати, как стигнахте до тях, мама, татко, братовчет, някоя богата леля, хубаво и елитно училище, после апартаментче, кола, малко наследство, а накрая "Постигнал съм всичко". Кажете честно, сами ли успяхте
79
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатсвото в днешно време се печели с умения, знания и много труд, не само с кражби както пише 83. Факта е 80% от българското население не знае чужди езици, не може да работи с компютър и е мързеливо - и така не може да се интегрира в глобалната икономика освен на най ниските нива. Каквото и да напишат от КНСБ няма да стане ако не е на пазарен принцип. А 300лв между другото са много пари на месец - питайте ги тези в Бангладеш които са със 100 как се живее така че може и още по надолу...
78
0
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
До Анонимен 60Мислил съм за това,но има едно голямо НО,а именно след около 15 г се пенсионирам и трудно/невъзможно дори,ще е да продължа да го изплащам с пенсията!Заминавам си в провинцията,където си имам и къща,и апартамент!
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе заради това са без работа подиграват хората които са си намерили е то вече друг е фактора някои друг какво мисли отгорните с главите ни те са ни сложили
76
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се казва ситият на гладният не вярва, ама на гладният като му писне и извади сопата, да видиш тогава как ситият се лишава от тройната си дажба и вече мисли как да отърве кожата. А за умниците тук, ще кажа.., богатството се печели с лицемерие, номерца, взимане от чуждото, притискане, застраховане (рекетиране) и т.н., все долни и срамни приоми. Да сте видяли добър и богат човек, всеки ще се възползва от него.
75
1
 
1
 
! Отговори
Есе преди 5 години
До До 66 и 72Ми то е видно, глупи. :)
74
1
 
0
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
Ти кое от тях си ? Или по точно в кой клас си и къде си го прочел?

Спонсорирани публикации