Ще търсите работа през бюрата по труда? Предлагат средно 727 лв. заплата

Най-високото предлагано брутно заплащане е било за системен анализатор - 4 000 лв.
Обновена: 26 яну 2019 10:27 | 26 яну 2019 09:56, Елка Василева
110
Ще търсите работа през бюрата по труда? Предлагат средно 727 лв. заплата
Снимка: архив, Булфото

Средната брутна заплата за 8-часов работен ден за свободните работни места в бюрата по труда за цялата 2018 г. е 727 лв. Това сочи преглед на отворените данни за обявите за свободни работни места на Агенцията по заетостта между четвъртото тримесечие на 2017 г. и четвъртото тримесечие на 2018 г., пише "24 часа".

През 3-ото тримесечие на 2018 г. средната заплата възлиза на 755 лв. или 67,5% от средната заплата за страната (1117 лв. по данни на НСИ за третото тримесечие на 2018 г.)

През последното тримесечие на 2018 г. тя вече достига 757 лв., което е с 8% над осреднената заплата по обявите за същия период на 2017 г. Този темп на нарастване е в унисон с наблюдавания в икономиката (между 7 и 8% в различните тримесечия).

В условията на бързо нарастваща минимална работна заплата (надхвърля 45% от средната) не е изненадващо, че относителният дял на обявите за работни места с такъв тип заплащане остава значителен. През 2018 г. 27% от разгледаните обяви в бюрата по труда са за минимално заплащане, а едва 6-7% са за заплата, близка или над средната за страната.

Сред най-нископлатените професии, за които има търсене в бюрата по труда, са охранители, машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, пощальони и куриери, продавачи на пазари, други видове неквалифицирани работници, включително за селското стопанство, и различни видове помощен персонал.

Най-високото предлагано брутно заплащане е било за системен анализатор - 4 хил. лв., но в бюрата по труда през 2018 г. са се търсили и десетки ИТ специалисти (при средно заплащане 2254 лв., но достигащо 2900 лв. при някои позиции), оператори в контактни центрове, също техници, инженери и административен персонал с над 1500 лв. средна предлагана заплата.

Делът на обявите за машинни оператори и монтажници и квалифицирани работници и занаятчии е най-голям - двете групи формират по около 23% от свободните работни места. Прави впечатление, че вакантните позиции, които не изискват специална квалификация (11%), надвишават тези за специалисти (едва 10%).

Размерът на средната предлагана заплата в бюрата по труда варира от 893 лв. в столицата до 561 лв. в област Кърджали.

На втора позиция по най-висока предлагана заплата е област Търговище, която регистрира рекорден коефициент на заетост през третото тримесечие на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Че тогаз що "бизнесът" реве , че нема кадри? И иска да внася от Молдова и Виетнам?"Пиччч, ти не си "кадър" в този смисъл на думата. Ти си просто бройка. Поредния завършил НИЩО, който иска да му дават 5000 лева заплата, защото говорил езици, които тъй или иначе всички други говорят.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГунчоВ Англия са с лири глyпчо, не с евро. Продължавай да си фантазираш, че работиш в Англия... и въобще, че на някой западняк му трябва тая балканска "ала-бала", която си я завършил.
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГунчоMдааа, много си прав! Определено най-смисленото мнение което прочетох е твое. Обаче някак си, ти убягва, че с хуманитарката си си същия клоyн и в чужбината. Дори и там инженерите и програмистите получават по-добри пари. Всъщност в България не е точно така де. В България понеже населението е яко изпpoстяло, хората масово учат хуманитарки понеже е по-лесно. Че ако трябва да вземат 5 математики, 2 физики, 1 химия, 2-3 електротехники и т.н. няма да могат да завършат. Язък за барутя.
70
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГунчоБизнесът няма кадри от ешалона на т.нар. в миналото "Средни техници"със средно специално образование,които са гръбнака на производството. Парите които се дават за тези позиции са сравнително добри-стартова заплата около 800 и до няколко месеца,ако покажат добри умения доста над 1000! Само че работат е тежка и ***,на смени т.н. А у нас всеки новоизлюпен запъртък иска да седне веднага в креслото,ако не на шефа,то поне на главния мениджър,със секретарка,кола платинена кредитна карта!
69
7
 
16
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
И последно, Анонимни, като сте толкова умни, успешни и красиви- посочете ми една-единствена причина да работя за вас?Предлагате ми точно 4.5 пъти по-малко отколкото англичанина за работа в офис. Цените в Бг на храна, дрехи и транспорт са по-високи. Престъпността там е по-ниска. Наемите в София са близки до техните извън Лондон. Защо англичанина успява да генерира печалба от 1800 евро връз моя труд, а вие не?Нали и вие си изпонакупихте западни кетапи?Защо техните фирми пробиват, а вашите не?
68
6
 
12
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
До 57"Ами "баце", за твойте умения толкова. Има купчина хора като тебе"Че тогаз що "бизнесът" реве , че нема кадри? И иска да внася от Молдова и Виетнам? Все едно от Молдова и Виетнам са тръгнали тълпи програмисти, съгласни да бачкат за 1000 лева бруто.Колкото до моите умения- намерих си им приложение в чужбина, там им допадна и образованието ми, пък и уменията. Върнах се в Бг, направих една година, погледах как клавиатурните анонимковци взимат 1500 се мислят за богове и интелектуалци и..
67
7
 
8
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
До 60: Е ти имаш хуманитарно образование, колко искаш да получаваш. Виж, ако кажеш, че знаеш китайски, арабски, хинди, тогава е друго..И кво хумантирарно висше+ "неатрактивен език"- 800 лв. Средно образование колко? Основно колко? Все па искате да ви се бачкури за без пари, а? Ниската работна заплата- основна притегателна сила за инвеститори във визията на ГЕРБ. Само, че откак се наложи тая визия инвеститорите намаляха 14 пъти. И ако си завършил ТУ или ФМИ си бог, а? Хуманитарките у лево?
66
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
горе долу толко е издръжката на 1 куче на запад..
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Веднага мога да ти отговоря : Защото мечтаната от теб чужбина има конвенвентируемо производство,има ресурси,има и пазари!Когато произвеждаш една стока,която струва 1 лев и от този лев 90% са труд,материали и други суровини,а в останалите 10% са включени данъци и печалба,то тази стока е в пъти по-неконкурентна от друга такава,в която всички разходи са в рамките на 50-60%.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Ти верно си много зле, драга!Ако ще четеш, чети докрай с разбиране. Ако не ти се отдава, недей да четеш. Коя си ти, че ще ми държиш сметка за изразено мнение в публичен сайт и ще изискваш подробни разяснения, щото ти не схващаш? И от чие множествено име пишеш- кои сте ВИЕ?Доколкото виждам само ти имаш проблем със схващане на поста ми.Ай, отивай у Мамата там да се изяснявате коя какво имала предвид!
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 4 бона е трудно да се намери системен анализатор, защото се иска много учене.
62
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че Борисов взема 8000 лева и не е чрез бюрото по труда нали, а по втория начин издигнат от мафията. Това е критерият а не измислената от Гуранов и другите ГРЕП робовладелци минимална заплата.
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета постовете под статията- елементарни, никаква функционална грамотност, никакво логично мислене, обаче агресивни, надменни, с претенции... разбирам, че пазарът на труда е много зле. Зле откъм работодатели и кадри.А щом в статията хвалят опустяващ град, нещата са съвсем зле.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да беше ДОпрочел/а написаното, преди да ми се правиш на много компетентен/а"Да беше си написал коректно коментара, вместо да се ежиш. В тоя сайт има стотици хиляди коментари които започват по един начин и завършват по друг начин. Никой не ти е длъжен да ти чете пpостoтиите. Важното е какво послание виждат хората в коментара ти, а не дали в началото си написал, че Гошо е краваp, а в края си написал, че Гошо е кoзаp.
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Да беше ДОпрочел/а написаното, преди да ми се правиш на много компетентен/а и да си цъкаш сам/а плюсове. Толкова си вещ/а, че даже не схващаш смисъла на поста.За каква реклама и какви раб. места от години ми пишеш, след като визирам нещастните 1 или 2 обявени свободни места в областен град? В този град няма даже кой да се "рекламира" в ДЖОБСа или да проучва пазара на труда. А в статията го хвалят като града с голям прогрес.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, чакат ви мъжко хоро в реката, обяснения каква велика нация сме и на всеки човек по държавен служител - я чиновник, я полицай. Всичко това съчетано с европейски цени и африкански заплати, под надзора на поредния спасител за премиер, който ще си натъпче хуууубавичко джобовете.
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гунчо ДърмонскиЕ ти имаш хуманитарно образование, колко искаш да получаваш. Това, че знаеш някакви езици не е кой знае какво. В днешно време дори и малките деца знаят английски език от анимационните филмчета които гледат. Руски език пък говорят 50% от по-възрастните хора плюс сума ти други хора в страната. И хем не е атрактивен, хем достатъчно много хора го говорят, хем с руснак ще се разбереш и без въобще да си учил. Виж, ако кажеш, че знаеш китайски, арабски, хинди, тогава е друго...
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и така наречениет айтита остават без работаоткак пророкуваш краха на ИТ сектора, заплатата ми се удвои :) Давай все така.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, Венецуела... Че там само за последните години са избягали 10% от населението.
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гунчо ДърмонскиПредлагат някакви абсурдни заплати от по 700-800 лв. чисти при стандартна работна седмица и моите квалификации (те са висше хуманитарно+английски С1 и руски В2+първо ниво дигитални умения)-----Ами "баце", за твойте умения толкова. Има купчина хора като тебе, на които не им се учи, но искат много пари, защото са чули, че инженерите и програмистите взимали 5 торби долари, и затова отиват в на Наков софтуерните академийки да им дадат сертификат за 1-2 месечен курс.