Ще търсите работа през бюрата по труда? Предлагат средно 727 лв. заплата

Най-високото предлагано брутно заплащане е било за системен анализатор - 4 000 лв.
Обновена: 26 яну 2019 10:27 | 26 яну 2019 09:56, Елка Василева
110
Ще търсите работа през бюрата по труда? Предлагат средно 727 лв. заплата
Снимка: архив, Булфото

Средната брутна заплата за 8-часов работен ден за свободните работни места в бюрата по труда за цялата 2018 г. е 727 лв. Това сочи преглед на отворените данни за обявите за свободни работни места на Агенцията по заетостта между четвъртото тримесечие на 2017 г. и четвъртото тримесечие на 2018 г., пише "24 часа".

През 3-ото тримесечие на 2018 г. средната заплата възлиза на 755 лв. или 67,5% от средната заплата за страната (1117 лв. по данни на НСИ за третото тримесечие на 2018 г.)

През последното тримесечие на 2018 г. тя вече достига 757 лв., което е с 8% над осреднената заплата по обявите за същия период на 2017 г. Този темп на нарастване е в унисон с наблюдавания в икономиката (между 7 и 8% в различните тримесечия).

В условията на бързо нарастваща минимална работна заплата (надхвърля 45% от средната) не е изненадващо, че относителният дял на обявите за работни места с такъв тип заплащане остава значителен. През 2018 г. 27% от разгледаните обяви в бюрата по труда са за минимално заплащане, а едва 6-7% са за заплата, близка или над средната за страната.

Сред най-нископлатените професии, за които има търсене в бюрата по труда, са охранители, машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, пощальони и куриери, продавачи на пазари, други видове неквалифицирани работници, включително за селското стопанство, и различни видове помощен персонал.

Най-високото предлагано брутно заплащане е било за системен анализатор - 4 хил. лв., но в бюрата по труда през 2018 г. са се търсили и десетки ИТ специалисти (при средно заплащане 2254 лв., но достигащо 2900 лв. при някои позиции), оператори в контактни центрове, също техници, инженери и административен персонал с над 1500 лв. средна предлагана заплата.

Делът на обявите за машинни оператори и монтажници и квалифицирани работници и занаятчии е най-голям - двете групи формират по около 23% от свободните работни места. Прави впечатление, че вакантните позиции, които не изискват специална квалификация (11%), надвишават тези за специалисти (едва 10%).

Размерът на средната предлагана заплата в бюрата по труда варира от 893 лв. в столицата до 561 лв. в област Кърджали.

На втора позиция по най-висока предлагана заплата е област Търговище, която регистрира рекорден коефициент на заетост през третото тримесечие на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтояновТи що си мислиш, че в чужбина хората са по-различни? Ама там им ги дават тия пари, а тук не. :) И съответно всеки който знае нещо и е по-смел и няма болни родители за които да се грижи, си хваща самолета или автобуса и отива на запад. Това е!
52
13
 
6
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
Налице е масово надценяване на възможностите и компетентността на търсещите работа!Всеки идва и казва :аз съм такъв и такъв,велик съм,образован съм и искам не по-малко от 2000 лв стартова заплата плюс куп екстри?! За тези пари минимума от печалбата за работодателя трябва да поне двойна,но малко хора си дават,дали са способни да произведат подобна принадена стойност! Да не говорим,че някои дори не могат да си изработят и минималната заплата!
51
5
 
5
 
! Отговори
Гунчо Дърмонски преди 5 години
До Анонимен 43"Не знам кой какво си мисли, но в София няма хора за никакви позиции"- Баце, от две седмици съм безработен, понеже ми писна от работата на смени и на слушалка. За тия две седмици бях на десетина интервюта. Предлагат някакви абсурдни заплати от по 700-800 лв. чисти при стандартна работна седмица и моите квалификации (те са висше хуманитарно+английски С1 и руски В2+първо ниво дигитални умения). Как нема хора? За да прелагат такива заплати-значи имат тълпи кандидати.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е умрела и са забравили да я погребат ...
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Къде е най- добро заплащането и къде има свободни работни места, се вижда в Джобса и сайта на БТ."Това не е вярно. Сигурно не ти е идвало дори на ум, че много компании използват платформата на Джобс-а за да си направят реклама, а не, че чак толкова им трябват хора. Разбира се, ако Супермен или Батман си пуснат CV-то при тях, щя ги разгледат и вероятно ще ги вземат. Но иначе хора не се търсят. Едни и същи обяви са от години. И като напишат, че уж дават високи заплати, се правят на "стабилни".
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България НЯМА хора, които да са достатъчно подготвени за длъжността "Системен анализатор".Проблемът обаче е, че същите тия хора биват селектирани от хора т.нар. "специалисти човешки ресурси", които в повечето случаи са малoyмни. СЧР в повечето случаи са някакви пикли, завършили ЧР, Икономика, Психология, Философия, Филология. Те си нямат дори най-малка представа каква е разликата между "Системен анализатор" и "Системен администратор" и "Бизнес анализатор". А разликата е ОГРОМНА! Три различни!
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е най- добро заплащането и къде има свободни работни места, се вижда в Джобса и сайта на БТ. За град, където на ден се обявяват 1-2 свободни работни места на МРЗ или около МРЗ и за град, който все повече се обезлюдява, да се пише, че бил много напреднал, е меко казано некоректно. А работата на БТ няма да коментирам.
46
0
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
хахаха наср-ахте се да лъжете мам-ка му... пропаднала страна и бандитско управление... но много скоро ще попълните затворите или ще запълните ония дупки от по 2 метра в земята...
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Търговище специално е толкова зле положението, че е абсурдно изобщо да се пише, че било на 2. място по предлагана висока заплата. Масовата заплата е МРЗ.И какви раб. места има в Търговище, че най- висок бил коефициентът на заетост?!
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До в бюротоЩом си юрист и си стигнал до БТ,значи си некачествен юрист!А щом пишеш висше без "с",а имаш претенции за образованост,няма какво повече да говорим!
43
6
 
8
 
! Отговори
А преди 5 години
44, имаш пет правописни грешки и няколко липсващи запетайки, объркан словоред. Ти наистина ли си юрист?
42
1
 
8
 
! Отговори
БачкаторЪт преди 5 години
напраооо... ще си скина дрейте !
41
3
 
30
 
! Отговори
в бюрото преди 5 години
В бюрата по труда предлагат само робски длъжности! Ходил съм хиляди пъти в град Враца, човек с више, стаж и 2 езика и ми казва някав: ,,Има за озеленяване! Или по водния цикъл да копаш дупки!,, Викам пич, аз съм юрист, подограваш ли ми се? А оня някав сериозен: ,, Ами аз съм сериозен и предлагам. Ако ми откажеш 3 пъти те отписваме от борсата,, Е емигрирах разбира се. В Лондон ме оцениха!
40
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кой какво си мисли, но в София няма хора за никакви позиции. И това се дължи на много фактори.1. Всеки ти се подиграва. Например, ако си хигиенист, всеки те гледа есе едно си ***. Това в чужбина го няма, там трудът се уважава, няма значение какво работиш.2. Ниското заплащане.3. Хаоса в България.4. Връзкарството.5. Липса на условия за реализация.6. Липсата на нормална трудова среда на работното място, вече всеки втори е пиян или дрогиран.7. Кражбите. Честен човек не би издържал.
39
0
 
24
 
! Отговори
аде бе преди 5 години
Хубаво ама какво ме интересува мене бруто? Държавицата си прибира доста и какво остава за нас от минимална 560 взимаш 450 и от тия средно 760 колко ще вземеш....650 има няма?!? Така...ще им дам на тия тупани в парламента 500лв кеш и ще им кажа хайде с тия пари виждате ли ги гледайте дете, плащайте сметки и живейте нормално!
38
0
 
32
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Стига сте спекулирали с т.н. Средна заплата. Тя е един среден пръст за голямата част от работещите.
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е шега...
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 37 Само да вметна че брат ми се умори вече от скитане по чужбина..на 47 години е взимаше като фаянсаджия в Гърция по 2500 евро преди 15 години и по 4000 евро в Германия като такъв допреди 5-6 години.Умори се и се прибра.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Първо - не може. Второ- 1500 лева са ЖАЛАКА СУМИЧКА
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 35 Лека поправка...не ти трябва да имаш подходящо образование, а само креативност и да си кадърен и да не те мързи. Аз завърших висше..индустриален мениджмънт и предприемачество но вече 10 години съм шофьор на бус и сега блъскам за 1200 лева. Брат ми ако искаш вярвай няма средно образование( не можа да си вземе държавния изпит навремето и не се опита повече де) е фаянсаджия и взима 2000 лева на месец.

Спонсорирани публикации