Полудяваме ли? Всеки пети с тревожност, в депресия, с психична криза...

Увеличават се алкохолиците и наркоманите, а тях никой не лекува
142
Полудяваме ли? Всеки пети с тревожност, в депресия, с психична криза...
Снимка: Pixabay

Една пета от българите имат психиатрични проблеми.

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че около 19,5% от българската популация в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство. Това са тревожните и депресивните разстройства, отчетени в изследването от 2007 г.

Още по темата
"Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза", признава обаче шефът на сектор "Психично здраве” в центъра д-р  Захари Зарков пред "Труд".

Последните данни от 2017 г. показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести.

"Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина за съжаление. Има 1-2% хора с шизофрения, отделно са деменциите, личностните разстройства, епилепсиите и т.н", допълва д-р Зарков.

Според него проблемът със зависимостите също е сериозен, още повече, че става въпрос за млади хора.

"Ако говорим за тежките зависимости, има метадонови програми и те са достъпни. Ако говорим обаче за зависимости към алкохол и никотин, там нещата са по-постни. Има една клиника в Суходол и тя не в добро състояние. Организират се и групи за взаимопомощ. Зависимостта се лекува с психотерапия. В България обаче закон за психотерапията няма. При нея има правила, които трябва да се спазват, но това не е регламентирано у нас", обяснява експертът.

Той цитира и изследване отново от 2007 г., което показва, че 3,3% от хората имат зависимост към алкохол или друга субстанция.

Според данните от 2017 г. Процентът вече е скочил на 4,76%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато нямаше демокрация нямаше депресии.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е Луната, че ни пуска да ни падат само психясали упавляващи. А требе да ни дойде една нова стабилна Луна и от нея да ни падат само психичеси стабилни управляващи които да ни обгрижват и да се грижат за нашето психическо здраве за да можем ние народа да се радваме на живота стабилно и да живеем щастливо, но Луната е виновна за всичко.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тоя живот в БГ,как да не полудееш?!
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре сме контролираме се.Всички можем да полудеем ако изгубим контрол над себе си.За сега всичко е нормално.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато ни управляват психари няма как народът да не изперка! Всички мераци в политиката трябва да минават психотест! Щом да караш кола трябва да отговаряш на определени условия, защо за управлението на цяла държава да не се изисква поне психическа годност?
22
1
 
20
 
! Отговори
анонимус преди 5 години
Видими резултати!
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализъм в действие...
20
2
 
39
 
! Отговори
Fck преди 5 години
За каква статистика ми говорите. Абсолютна измислица процента е 4-5 пъти по висок. Повече деменции,атеро склероза ит.н повече наркомани,алкохол се лее с литри,бидони .всеки 2-ри пубер е на тревица в междучасието а около тях ромчета лъхат лепило..в градинките се мяткат амфети и бири,водки всичко. Ние живеем в последните времена. Българина е тотално изперкал . Депресията и психозите са масови. А луди опасни шизофреници се разхождат покрай нас щото няма места в специализираните заведения. Това е.
19
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България обстановката е негативна. С нож можеш да я режеш. Намръщени хора, грозни сиви градове, проблеми още от сутринта. Хората откачиха! Това са повече от 30 год. То не бяха режими на токове, купони, после мутри и бандитизъм, хипер инфлации, престъпност, несигурност, сега в последните години лоша храна и въздух! Цялата тази агресия идва от това че докараха хората до примитивните си инстикти за преживяване!
18
24
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Навсякъде е пълно с комунисти.
17
2
 
23
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Ако се добави в тази статистика и процента изтрещели от анаболни стероиди и "меки" стимуланти "свръхактивни" маниаци които всеки ден избиват комплекси на пътя, така наречените "хиперактивни" дечица "възпитавани" по способа Монтесори - нещо като да заплашваш лаещо куче със салам, то отдавна сме в добрия стар "Полет над кукувиче гнездо". Така мили хора.
16
7
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
E .. bravo bravo ........ dobro da PRIZNAETE deka site ste BUDALI
15
1
 
2
 
! Отговори
Мислител преди 5 години
Има ли по *** "професия" от таксиметров шофьор?
14
2
 
29
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Хубаво, а къде е държавата в случая? Така наречените "специализирани заведения" са като филм на ужасите. Пари за тях няма, хора с шизофрении и биполярни разстройства тормозят обществото, няма регистри, полицията е безсилна поради скапани закони и на фона на всичко това, милите политици говорят далечно и неразбираемо като медитиращи китайски мъдреци. От прозорците на "Народното" събрание света изглежда някак по благ, уреден и оптимистичен. Скапано.
13
3
 
29
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Капитализма и непрекъснатият стрес който ни налгат води до това.....
12
11
 
17
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК преди 5 години
Това е продукт от CHEMTRAILS. Ежедневно пръскане от самолети хиляди тонове алуминиеви токсични вещества уж да променят климата.
11
9
 
45
 
! Отговори
гарантирано от вожда преди 5 години
Ако продължава "управлението" на ГЕРБ всеки трети ще е изкреизил.
10
5
 
27
 
! Отговори
До каролев преди 5 години
Точно в това е проблема,психиатъра на българина се нарича алкохол,така се самолекуваме ние,вместо при специалист.
9
3
 
42
 
! Отговори
КАРОЛЕВ преди 5 години
Да бе, само 3,3% от хората имали някаква зависимост. Когато и да изляза, няма зима няма лято, няма жега няма студ, няма сутрин ням вечер, поне една осма от нашия блок е долу на пейките с бира или нещо по-сериозно в ръка. Алкохола е също толкова сериозен наркотик, колкото и забранените вещества, но проблемът при него е, че е достъпен. За да си купиш дрога има риск, трябва да се забъркаш с дилър, да се вкараш в някакъв филм, може да попаднеш дори и на нещо фалшиво. А бира само в аптеката няма.
8
4
 
48
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
30 години слободия стрес от сутрин до вечер децата ни се пръснаха по светасъпрузите ни измряха медицина никаква лош въздух вода и храна и какво сеочаква бум на психиатриите