Психично болно момче... отритнато дори от гледачите си. Защо?

Момчето е пример за това как държавата може да осакати едно дете
8 яну 2019 16:15,
35
Психично болно момче... отритнато дори от гледачите си. Защо?
Снимка: pixabay

В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Ловеч е настанено 14-годишно момче, нежелано обаче от персонала на центъра. Те се оплакаха от тормоз.

Според съдебно решение момчето трябва да бъде преместено на място, където да получи подходяща за него социална грижа. Засега момчето остава отхвърлено и нежелано от всички. Лично омбудсманът Мая Манолова се зае със случая и вчера тя беше в Ловеч.

Управителят на Центъра за настаняване от семеен тип в Ловеч Диана Лалева обясни: "14-годишното момче е с проблемно поведение. Консултиран е няколкократно в Александровска болница от психиатрия. В момента терапията е доста редуцирана, просто да поддържа неговото психично и емоционално състояние. Има моменти, в които съумява да спазва реда и правилата в жилището. С неговото проблемно поведение той смущава спокойствието на останалите потребители. Обикновено той се опитва да се налага и иска да показва превъзходство".

Ева Жечева, която отговаря за правата на децата към омбудсмана Мая Манолова, смята, че екипите в центровете трябва да се подкрепят. Според нея тази услуга не е подходяща за момчето: "Целият този процес на закриване на домовете беше с цел да върнем тези деца в общността и да получат адекватни грижи и най-важното – социализация. Как ще го социализираме? Винаги ще се оплаква персоналът от неговите действия. Това е дете с проблеми, той е сред деца, с които не може да комуникира. Общината трябваше много по-рано да инициира среща, да покани всички институции", коментира Жечева пред БНР и обяви, че предстои такава среща, инициирана от омбудсмана Мая Манолова.

Манолова заяви, че 14-годишното момче е пример за това как държавата може да съсипе и психически да осакати едно дете.

"Очевидно е, че неговото място не е тук. Очевидно е, че институциите си прехвърлят отговорността. Това дете има нужда от помощ и подкрепа. Най-важното е да бъде намерено подходящото място за него. Услугите се правят като че ли, за да запълнят дефицити на общините по отношение на заетост, на финансиране, а не с оглед на конкретните интереси на хората с проблеми. Няма как да няма място за него. Не е нормално да няма подходяща институция, която да го поеме и подкрепи", смята омбудсманът.

"Чувствам се ужасно виновна пред това дете от името на цялата държава и институции. Не може да го прехвърляш като вещ от едно място на друго. Не е нормално да има центрове, които да отказват да приемат едно такова дете. Това означава, че цялата ни система за закрила е пародия", заяви още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Венцислав Касамски преди 2 седмици
Вкарах няколко колеги в лудницата, защото бяха прости шизофреници да им еб.а майката и ми пречеха на кариерата. Да разберат кой съм аз...
31
4
 
38
 
! Отговори
А преди 5 години
Може да пробваш и друго. *** при родителите на журналистката, която убиха в Русе, и ги питай: Според вас това момче дали дето уби дъщеря ви агресивно ли е? Я го вижте горкото как се е свило и навело главица и плаче и съжалява за това което без да иска е сторил......Ама както искате, продължавайте да либералствате, тя сметката идва и либералите и философите също ще я платят.
30
2
 
37
 
! Отговори
А преди 5 години
Много е лесно. Като пратиш детето си на училище и то се прибере със пукната глава и каже: Тате, Иванчо дойде и без да му правя нищо ме събори и ме ритна три четири пъти в главата за удоволствие защото му е скучно понеже повтаря вече три пъти втори клас, а на Марийка запали косата а на Гошко бръкна в окото с молив и му се смя че го боли... И като се окаже че от години Иванчо така обича да прави тогава какво да правим? За това, като четеш новините, 8 от 10 са за лудница, само те останаха в Бг.
29
2
 
33
 
! Отговори
мдааааа преди 5 години
До А 28 А как ще се определя кой е луд и агресивен , като чета новините - то 8 от 10 трябва да бъдат затваряни и държани там .
28
4
 
45
 
! Отговори
А преди 5 години
Когато някой е луд и агресивен, се затваря в лудница и се държи упоен докато умре, защото в противен случай убива и осакатява нормалните. Може да не е много хуманно за болния но е хуманно за здравите, които създават обществото. Сега ще се пръкне някой дървен философ и ще пита "ами ако съм аз". Ако съм аз- същото и за мен, иначе утре ще срещна на улицата детето на дървения философ и тогава дори дървената му философска глава ще проумее че съм бил прав.
27
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 И.Вазов,Й.Йовков,Пенчо Славейков,ПР.Славейков,П.Яворов,Алеко Константинов,Елин Пелин и др. са преведени на десетки езици!Сега такива хора няма!
26
14
 
38
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Писатели,поети и художници за местна употреба.Отвъд Калотина никой не е чувал за тях.Имаме 3-4 оперни певци и един Кристо,който не говори български.Това ни е културното наследство
25
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи щом си дете,в България може да правиш каквото си пожелаеш!!Наказания няма,само събеседване с психиатър!Ето на това се казва криворазьбрана цивилизация!Дедите ни що бой са ,,изяли"и са станали хора,от които произлезоха,писатели,поети,художници и др. От сегашните галени поколения и ,,*** за зеле" не става!
24
4
 
36
 
! Отговори
Страна на чудеса преди 5 години
Типична Бърлгарска работаНагледахме се над:1/ нечовешкото отношение към кметицата на Младост,2/ очудващото откритие: Сметка от 600 мил.евро неизвестна на ДАНС въпреки вече че 10 години се водели дела за наслество3/ Още по учудващото е че тъзи сума му е подарена на този комсомолец от същата тази държава част от която е същия този ДАНС4/ И ТАКА НАТАТЪК (да не изброявам)
23
3
 
44
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Не знам кой е прав и кой - не, обаче: ГЛЕДАЧИ се наричат тези, които се грижат за животни - кучета, ***...а за тези, които се грижат за деца има друга дума. Ако не я знаете, по-добре питайте за свободни позиции на касите в кауфланд.
22
2
 
45
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Най-вероятно не се налага, да откриваме топлата вода. Предполагам, че и в други страни има подобни случаи. Трябва да се види как са се справили с тях! Най-вероятно има и програма, финансирана от ЕС за такива неща. Ама явно от тези програми не може да се открадне толкова, отколкото от други и затова предпочитаме другите...
21
12
 
49
 
! Отговори
хан Крум алфа-мъжкар преди 5 години
Може да му се помогнеЩом опитва да се налага, да тормози другите деца и да се прави на алфа-мъжкаредин здрав бой, осакатяване, да ходи куц със строшена ръкаи ще остане по-далече от лидерите алфа-мъжкари в обществототова е доказан работещ метод в затворите в цял демократичен свят
20
10
 
32
 
! Отговори
Елиша Онобио Бона преди 5 години
До Анонимендано да полудееш в най тежка форма и от лудницата цял живот да не излезеш
19
4
 
40
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Мммммм, наближават избори и всякакви видове червени *** се активират , за да се покаже как ГЕРБ не стават за нищо, включително и Костинбродската Мая !! Очаквам още доста глупости във всякакви посоки , било то и изтребители и какво ли не ?!?!?!
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма оправия
17
3
 
35
 
! Отговори
не ви е срам преди 5 години
психично болни сте вие бсп,герб,дпс,аман от куковци във властта,*** и педофили,не се казва юлиан,мутри мръсни
16
9
 
55
 
! Отговори
anon преди 5 години
тоз е директен кандидат за тву - ама днешното джендерско общество дори не знае какво е това...затова ще го си го прехвърлят, дундуркат и му уйдисват докато не направи някоя беля (убийство, изнасилване и тн) и не го приберат в затвора. грубата реалност.
15
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най лесно е да прехвърляш на другите и да не носиш отговорност ! Аз съм със автоимунно заболяване от близо 9 години ,младоста ми мина в болниците !...Между физическо и психично заболяване има голяма разлика. Настаняване на агресивен в дом от семеен тип, където застрашава сигурността на останалите, е недопустимо. Как се носи отговорност в такъв случай? Отговорността е именно прехвърлянето в друг тип заведение.
14
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази статия не е доуточнено. Всъщност Манолова е поискала да се създават специални хосписи за такива тежки случаи като това дете, даже вчера имаше статия по въпроса. А не бъдат отхвърляни и нежелани от всички и да ги прехвърлят от институция на институция.
13
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как се социализира един агресивен психар ми е изключително чудно? Те гледачите в лудницата са вдигнали ръце от него, Манолова тръгнала да го пуска на свобода!?