Вече го има у нас: Само бабата разбира български, дъщеря й и внучката – не

50-60 хил. деца не ходят на училище, 87 197 пък са някъде в чужбина
Обновена: 8 фев 2019 08:55 | 8 фев 2019 07:00, Елка Василева
207
Вече го има у нас: Само бабата разбира български, дъщеря й и внучката – не
Снимка: архив, Булфото

Мерки все повече деца да бъдат в училище взима Министерството на образованието.

Това показват данните на образователното министерство. Тази седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи трудово-образователна повинност за децата, които напускат училище, преди да навършат 16 години. Мярката е част от неговата концепция за интеграция на ромите.

От началото на тази учебна година до края на календарната 2018 г. сме върнали в клас 9100 ученици, основно на възраст между 9 и 15 години. Доброволно са се записали около 8000 деца. Това съобщи за "24 часа" Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

1239 екипа от учители, социални работници и полицаи обикалят от началото на учебната година адресите на неходещите на училище деца. Те се насочвали първо към отпадналите от образователната система в последната година и върху ранния обхват на децата - 5, 6 и 7 години. За миналата (2017/2018 г.) учебна година 24 000 деца са върнати обратно в училище. От тях са отпаднали повторно 2100 деца.

Още по темата

“От тях пък за 426 отново правим опит да ги интегрираме в училище. Това е един динамичен процес и ние водим на практика ежедневна битка, за да може тези деца да продължат образованието си”, обясни Сачева.

Най-много актове на родители за това, че не пускат децата си на училище, са издадени в Стара Загора и Сливен. Създадена е и платформа за децата в риск, в която подават информация образователното министерство, Агенцията за социално подпомагане, Главната инспекция по труда и НАП. Отделно МОН имал и споразумение с МВР, а скоро щяло да бъде сключено и с Агенцията по заетостта, която да подава информация за безработни родители. Засилен бил и контролът върху медицинските бележки, с които се оправдават отсъствията от учебни часове.

20% от децата, които ходят на училище, не говорят добре български език. “Проблемът е много дълбок, защото на места има второ и трето поколение неграмотност. Ако отидете в ромската махала на Асеновград и питате едно 8-годишно момиченце как се казва, най-вероятно няма да разбере въпроса. По-лошото е, че и майката няма да го разбере. Единственият човек, който ще може да преведе въпроса, ще е бабата”, обясни Деница Сачева.

Имало места, в които хората не говорят никакъв език, а използват свой хибрид от български, турски и ромски.

82 млн. лв. са предвидени за покриване на таксите на деца от уязвими групи за детските градини. Вторият проект е “Подкрепа за успех” за 130 млн. лв. Той е за допълнителни дейности в училище за деца от уязвими групи и деца със специални образователни потребности.

В София много от децата, които се издирват, за да бъдат върнати в клас, са с адресна регистрация в Майчин дом. Има куриозни случаи на 50-60 деца, чийто адрес е на “Леге” 6, където се намира обредният дом.

Най-честите трудности са свързани с миграцията - както вътрешна, така и външна. Липсват актове за раждане, както и законни настойници. “Очевидно това са деца от ромски семейства, които не са грамотни и като цяло част от родителите имат ниска административна грамотност. Те не знаят към коя институция за какво да се обърнат”, обясняват от МОН.
 


207
Още от Общество
Какви ще са мерките за оздравяване на болниците?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
2
 
! Отговори
комитата преди 1 седмица
давайте им още пари з а помощи да н еплащат з а нищо да си строят незаконни жилища и да н еплащат данъци и после да им давате общински жилища -да се чудиш в каква държава живеем.Пазете ги за изборите и чакайте младите хора които избягаха да се върнат
136
0
 
10
 
! Отговори
Розово бъдеще преди 1 седмица
Спрете им помощите и готово. Няма смисъл да се дават помощи за деца, така само се стимулират да раждат и да ги оставят неграмотни. Като станат повече от българите така и така няма да има с какво да им се плаща, т. е. проблемът само се отлага във времето
135
1
 
9
 
! Отговори
Пф преди 1 седмица
Ами ако нямаш българско смосъзнание, крадеш, мамиш и не говориш езика, не виждам нито една причина да имаш лична карта на Република България. И не говоря за някакъв определен етнос, това трябва да важи за всички етноси, не мисля че има смисъл да се дава гражданство на такива хора.
134
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 1 седмица
Истината е, че са малко държавите които спонсорират ученето на "майчин език", България е една от тях! НО няма желаещи! Точно така! Няма желаещи роми да учат техния си език, защото това пак е учене, пак е някакво образование, а те нямат никакво желание да мръднат и на една йота от първобитния строй, в който са си свикнали да живеят.
133
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 1 седмица
86
Чакай бре, някой да ги е спрял ромите да учат КАКВОТО И ДА Е!? Другите държави не издържат чуждите училища! Децата учат цялата седмица в училищата и на езика на съответната държава, а в почивните дни и/или ваканциите посещават българското училище, което обикновено са си го изградили сами - от сградата, през учителите, та до хилядата бумаги. Държавата България им помага с учебници, програми и приравняване на дипломите! ТА КОЙ И КАКВО пречи на ромите събота и неделя да учат ромски?!
132
1
 
14
 
! Отговори
Валя преди 1 седмица
Ами идеално,щом само бабата говори български,помощи и пенсия са се отпускат само на бабата.Другите щом не говорят български, без социални помощи,без безплатно лечение и други привилегии.Държавата чиито език говорят да им плаща здравни,соц.помощи и други екстри.
131
0
 
9
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 1 седмица
"82.млн. лв. са предвидени за покриване на таксите на деца от уязвими групи
за детските градини. Вторият проект е “Подкрепа за успех” за 130 млн.
лв."-яко крадене ще пада. Едва ли ще научим къде са отишли парите.
130
0
 
28
 
! Отговори
Краставичарят преди 1 седмица
Мой приятел стана учител в родния ни град. В 9-ти клас учениците не могат да четат и пишат на български език, но ги пускат напред, иначе ще затворят училището. Нема Фючър! Спасявайте се, братя!
129
1
 
8
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 седмица
Това е вашето бъдеще.
128
0
 
7
 
! Отговори
Равносметката преди 1 седмица
.... след 1-2 години - стотици милиони изхарчени и НИКАКЪВ резултат .

Така е когато си на висок държавен пост с неограничен ресурс да харчиш народни пари, *** си кат' *** но искаш да блеснеш с нещо и да имитираш дейност . А и тихичко да заделиш някой друг мил.... хм, лев за себе си .
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bravo, ama vsichki govoriat na ivrit i sa razbirvat!
126
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Вече питахме
Никой и никога от МОН няма да дадат такава информация. Там се интересуват от подобни бомбастични резултати, а какво са няколко милиона изтекли в канавките. Важно е чиновниците да отчитат хилядите успехи
125
40
 
8
 
! Отговори
БГ преди 1 седмица
Каракачанов, ВМРО е терористична организация ,която се прави на партия.
124
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Джак

Не знам дали днес децата имат трудово обучение,каквото ние имахме в миналото и се обучавахме на полезни неща,служещи в живота и ежедневието,а имахме и кръжоци,където също се учеха полезни неща и децата се записваха пожелание,а не насила. Нищо не им пречи да ги въведат отново,ако липсват.
123
7
 
50
 
! Отговори
Джак преди 1 седмица
Някой трябва да го каже: образованието ни е 90% безполезно и не учи децата на нищо практическо.
122
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако са в лоши условия и не учат,прибиране на децата в домове за деца до 18 години,там ще се научат да четат и пишат,може и на занаят+труд да ги научат,а и психолог да им помага.А персонала да се следи,дали се отнася добре с децата и дали се хранят добре децата.
121
2
 
36
 
! Отговори
сара преди 1 седмица
Те и българите в чужбина ще станат така - бабата ще говори български, а майката и внучката - чужд език.
120
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко е лъжа на бандитски управление.
119
1
 
49
 
! Отговори
Вече питахме преди 1 седмица
1. Ще ни информира ли някой КОЛКО ПАРИ се похарчиха от бюджета, за да бъдат върнати тези деца в клас, с кандърми?
2. Чакаме обективна информация относно това КАК СЕ Е ОТРАЗИЛО НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС връщането на тези деца в училище - дисциплината в клас, успеваемостта на останалите деца? Върнатите научиха ли поне азбуката в рамките на тази учебна година?
118
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"След 20 години ромите ще са над 2млн. колкото българите ,и тогава ще се
наложи ромския ,да е втори официален в България.А след още 20
единствения официален!"

Няма да стане, защото няма да има кой да ги храни докато те ги бият. Ще трябва или да почнат да бачкат /невероятно/ или да се преселят в европейския меркел-микронен рай /вероятно/.