Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора

Расте в йерархията от муле през въртач до организатор на фамилната банда
20 апр 2019 07:30, Елка Василева
199
Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора
Снимка: архив, Dnes.bg

На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Още по темата

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Само доказаните случай на измами от този Бобито са за над 2 млн лв. А колко още има за които прокуратурата не знае. Мислите ли че Следствие и прокуратура след като знаят че има някъде над 1 млн лв скрити няма да му предложат сделка от която всички ще бъдат доволни освен клетите ни пенсионери!
153
1
 
8
 
! Отговори
Toto преди 1 година
Ще го подържат в затвора 4-5 месеца и пак ще го пуснат, такава му е договорката с тези които му подсигуряват чадъра, иначе ако се разприказва, ще трябва или да го пречукат, или много магистратски глави да хфръкнат.
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До привет от Германия 142

На някои от тези измамници ромският акцент им проличава веднага.
Други сравнително добре говорят, но когато се наложи да поприказва малко повече, се усеща от кои е.
151
1
 
2
 
! Отговори
Ало, редакцията преди 1 година
Не мога ли да поздравя МВР за успешната акция?
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде се дянаха коментарите?
149
1
 
14
 
! Отговори
Ххаххахаха преди 1 година
След толкова много измами, през 2017 присъдата му е отменена на втора инстанция
148
0
 
18
 
! Отговори
Рашо преди 1 година
След всички тези измами и да е още навън?! Мирише ми на корумпирани магистрати, направо смърди.
147
2
 
13
 
! Отговори
Огнян преди 1 година
Този при татово време до сега щеше да е в мините за уран!
146
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя бос на ало измамниците. Е работел с чадър от полицията. Но дега чадъра и прибран. МВР си чисти "двора". И може да свърши като Чората в предишната статия. Почнели да се чисти двора . За да няма приказки е така.
145
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рибата се омирисва от Главата,НАС НИ ЛЪЖАТ ДИРЕКТНО ОТ НАИ ВИСОКО НИВО,ПОСЛЕ СЕ ЧУДЕМЕ 6ТО МНЯКОИ ПОЛЗВАТ ИЗМАМИТЕ ДА ПРЕЖИВЯВАТ
144
3
 
26
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
Умните и работните нямат шанс в България (засега). В нашата родина телефонните измами са най-голямата "индустрия". Няма никакво производство при нас и всичко е дребен алъш вериш.
143
0
 
28
 
! Отговори
Този не подлежи преди 1 година
на вразумяване, нито някога ще се поправи.
Вариантите са само два - или толкова крути наказателни мерки, подкрепени със закон, че да го е страх дори да си помисли за нови измами, или възстановяване на смъртната казън.
Престъпление срещу целия народ ще бъде, ако трябва да го хрантутим в затвора!
Ако бъде така наказан отначало, че да му се вземе страха,после може 20 г. да работи тежък физически труд принудително, за назидение. Цялото им богатство да се конфискува, за да бъдат обезщетени измамените
142
2
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 година
""Осъждан 8 пъти, и само вижте колко е кежал, все пуснат предсрочно ... и така.
Скапана държава и такива гниди са много""

Много са и тенденцията е да се увеличават.Ама вие какво очаквате,разбира се ,че ще го пускат,първо той е важен електорат и консуматор на социалните програми,второ всички правителства до момента са нео.либералисти и демократи,трето,шорос.овите представители като:БХК,"Отворено общество","Америка за България"-тези са за бой здрав,възпитаващ ,изграждащ характера
141
14
 
7
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Ами така ще е, докато в България още има комунисти...
140
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осъждан 8 пъти, и само вижте колко е кежал, все пуснат предсрочно ... и така.
Скапана държава и такива гниди са много
139
2
 
35
 
! Отговори
Тъ. п народ преди 1 година
Познавах една детска учителка, която се върза на подобна щуротия. Звънят и, че синът и се сбил с някой на работа и бил арестуван и трябвало да се оправят нещата с пари. Тя патката хукнала да тегли от картата си. Колеги я убедили да звънне на сина си все пак. Той изумен си работи и го обяснява на маминка по телефона. Тя, обаче, му вика 'Нищо, аз все пак ще им дам парите, че то не се знае!' Едвам я спряли приятелите и. Изумителнито е, че това е действаща детска учителка, не баба с деменция
138
4
 
15
 
! Отговори
Този е за НАТФИЗ преди 1 година
Малко трудно ще ми е жал за глупави хора, които мятат пачки от терасите. Дори ми е трудно да го възприема като измама. Ако тези бабушкери са невменяеми мястото им е в лудница и толкоз. Но те не са освидетелстване, счита се че са нормални. Просто решили да метнат една торба пари от терасата
137
3
 
6
 
! Отговори
Веднага да бъде преди 1 година
припознат от някоя партия /най-ще му приляга от ГЕРБ/ и издигнат за кандидат депутат!?!?Както умее да лъже и мами,особенно възрастни дядовци и баби /по-примера на БСП/,цена няма да има?!?!На нас,българите точно такива ни трябват,които не пурвите 45,но и следващите близо 30 години да ни лъжат,мамят,убеждават,увещават,че ще ни направят живота цветя и рози,че ще потекат реки от мед и масло,и докато ние прогресивно обедняваме и опросточаваме,те прогресивно забогатяват на наш гръб!?!?
136
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип телефонната измама е трудна за доказване, а и винаги можеш да кажеш, че просто си се майтапел.
Освен това принуда, в общоприетия смисъл, няма.
Просто някакви мало умници искат да участват във филм, в който фърлят пари от балкона.
135
0
 
20
 
! Отговори
Ужасите преди 1 година
Десетки пъти хващан за извършени престъпления и... пускан. Това ни е проблема на цялата държава и това ще ни затрие... Факт!