Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите

Новата стратегия за децата още нямало да бъде приета
216
Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите
Снимка: Pixabay

След като родителите излязоха на протест срещу проекта на новата стратегия за детето, социалният министър
Бисер Петков обяви, че засега документът няма да бъде приеман от правителството.

Според родителите в стратегията се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Още по темата

Заради тези критики Петков обяви, че проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

"Ние не казваме ,че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни той.

Според него е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него като целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи.

Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

"Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков.

"Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел", подчерта той.

Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни.

Той увери, че стратегията не е нормативен документ, не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава.

"Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", разясни Петков.

Той допълни, че съдът е този , който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях.

Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
27
 
! Отговори
Край преди 5 години
Държавата не е решила много по големи обществени проблеми и не трябва да си пъха гагата в нормалните семейства
27
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие луди ли сте все още има родители които пребиват децата си за нещо незначително с оправданието ,че това е нормално и така се възпитава.А всъшност си избиват комплекса за безпомошност и простотия.
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18защо все ревете,че в училище някой учител потупнал някое дете !---защото той НЕ може да го тупа! той е НИКОЙ за детето, за му посяга. а аз да му посегна?докато аз мога и имам право да му плесна два шамара, ако има защо!
25
1
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Знаете ли ?Този Проект е от ЕС , има изплатена сума в размер от 100 милиона Евра - разделена е от 5 човека в Министерствата . Очаквайте Прокуратурата на ЕК да се задейства след Евроизборите .
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и жените трябва да се бият от време на време да имат уважение . Кво е това сега разпусната работа . Силикони джуки муки ,мъжът да имал за тях по 5 бона на месец да им купувал парцалки пък едни яйца не могат да изпържат ,камо ли да му изперат нааканите ***.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме ги дали на Турци ще ги дадем на ***.Още малко ще ви изтраем и всички у реката.
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРЕМЕНЕН МЪЖ НЯМА И НЯМА ДА ИМА. Ако ще и да си разпорите халките ненормалници такива, болестта ви няма да се приеме. Много скоро хомосексуализма ще бъде признат за болест!Плюя в очите всеки дръзнал да сложи минус! А който го изтрие.... син да му се роди зет да му доведе!
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичаме ние реда и дисциплината, същински прусаци на Балканите. Особено сме горди, че в казармата (на 18 и нагоре години) са ни научили да ставаме рано, да се бръснем, да се къпем редовно и да си оправяме леглото след ставане. Все сложни неща, дето не ги възприемаме преди пълнолетие.
20
0
 
27
 
! Отговори
8 преди 5 години
Цялата врява е, защото няколко НПО-та прoдажници отчаяно искат да лапат пари, сякаш ще ги носят в гробищата. И понеже чичко Тръмп почти им отряза клона за парите на американския данъкоплатец сега искат да продадатподхвърли някой сребърник. Така е като се продадеш, губиш всякакво чувство за мярка, както в конкретния случай. Чиновниците са само параван, тях ги оправят с някой друг апартамент. Жалка картина адови изчaдия
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой и друг шамар действат доста положително на децата , разбира се в разумни граници щото другото вече си е тормоз
18
5
 
29
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
Тази т.нар. "стратегия за детето" е продължение на историята с истамбулската конвенция - натрапват ни диктата на морално деградиралите "развити" страни-членки на ЕС.Възниква въпросът кое е ни е по-ценно - източените еврофондове или моралът и ценностите на народа ни.
17
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу осиновителската мафия с държавно участие! Пазете си децата!
16
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aйде,какво наскачвате като ч?рвеи на всеки проект.Разбира се,че един такъв закон не може огрее всички.Целта му е НЕ да ви диктуват как да възпитавате децата си,а срещу явен физически тормоз!Никой няма да ви вземе детето за един,два шамара.Никой съвестен родител не пребива децата си всеки ден.И да знаете,че в цивилизования свят има такива закони ! И като сте такива добри възпитстели,защо все ревете,че в училище някой учител потупнал някое дете !Угодия няма .
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е добре!
14
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бях в детската градина шамари се раздаваха на килограм и имаше ред и дисциплинаАко могат да ти внушат ред и дисциплина само с шамари, значи толкова си можеш.
13
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тихомълком ще бъде узаконенана както много неща досега. Знаехте ли че ще плащате за пренос превоз на тока. Знаехте ли че черноморието ще бъде бетонирано. Знаехте ли че тока ще ви го вдигат всяка година, знаехте ли че след като ви приемат в ЕС ще станете още по мизерни. Знаехтели че ще ви унищожат заводите и ткзс-ата знаехтели че колкото повече ви говорят за свобода толкова поевче ви я ограничават. Не нищо незнаехте оставиха ви пред свършени факти а вие гледахте като телета у желзница.
12
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бях в детската градина шамари се раздаваха на килограм и имаше ред и дисциплина . Сега възпитателките трябва да търпят малките *** лайненнца да правят каквото си искат , щото загубените им родители вдигат врява до небесата ако и косъм падне от лигавите им отрочета
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяха го приели, скачаш срещу властта и те удрят по най-милотоЩото досега беше едно скачане срещу властта... Около НС даже заграждения няма, революция страшна :)
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, да, лотарийните билети също. Те са важен стълб на българщината.
9
4
 
37
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Тези джендърски подходи,да си ги прилагат другаде!В Скабдинавието не смеят на децата си да кажат гък,защото социалните веднага ще ти вземат детето.Идеята за разрушаване на семейството и от там на националното самосъзнание ,се финасира от неправителсвени организации.Създава се една прослойка на социални работници,които,колкото повече деца отнемат,толкова повече пари,ще получат от тези организации и държавата.Кой ни налага приемането на такива закони?Естествено радетелите на Новия Световен Ред!