Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир

Няма инвестиции, защото няма работна ръка, хората бягат
2 май 2019 19:32, Елка Василева
298
Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир
Снимка: архив, Булфото

Северозападна България е обезлюдена. Селата пустеят. Вместо съседи малкото останали жители все по-често срещат вълци и чакали, се казва в репортаж на Дойче веле от село Крачимир, община Белоградчик.

Наца Иванова предупреждава да внимаваме с нейното куче. То охранява строго старата къща, градината, кокошките и зайците, които са основната прехрана на възрастната жена.

71-годишната жена живее почти сама в село Крачимир и вместо съседи често я посещават чакали и вълци. „Тук има чакали. Една вечер дойде един точно пред къщата. Ние живеем до гората и те слизат чак до селото. По принцип чакалите не нападат хора, а домашни животни. Но когато са цяла глутница и са гладни, нападат всичко“, казва тя.

Крачимир е едно от многото изоставени села в Северозападна България. Тук има безброй порутени къщи, пробити покриви, разрушени плевни, изкорубени огради и запустели улици. Отворените врати на къщите и плевните откриват гледката към един отдавна отминал живот: стари мебели, прашни рафтове с книги, ученически чинове, ръждясали трактори.

Пенсия от 140 евро след 40-годишен трудов стаж

Наца Иванова е самотна. Освен язвата я мъчат страхове от тъмата: „Преди две години и половина почина мъжът ми. Децата ме уговаряха да се пренеса при тях в Белоградчик, аз обаче не мога да оставя тази къща на произвола на съдбата“, споделя тя.

Все пак някак тя се справя, дори със смехотворната пенсия от 140 евро, която получава за 40 години трудов стаж. Социалната служба ѝ носи хляба, зеленчуците растат в градината, кокошките снасят яйца, а синовете ѝ от града я наглеждат. Току-що са заколили седем от зайците. Наца Иванова слага месото в голяма жълта тенджера.

Северозападна България винаги е била беден регион. Навремето обаче тук е имало големи масиви с насаждения от ягоди и малини, в които е работила и Наца Иванова. По-късно се е трудила в една закрита вече фабрика за телефони в Белоградчик.

Кметът на Белоградчик Борис Николов също познава възрастната жена и проблемите на 17-те околни села. Там няма лекар, улиците са в окаяно състояние, животът е замрял. Въпреки че туристите посещават Белоградчишките скали, общинските каси са празни.

11 000 души са живели тук преди промените. Сега са останали около 6 500. Кметът казва, че регионът е спечелил много от членството в ЕС. Полицейското управление, пожарната, спортната и концертната зала са санирани с пари от европейски проекти.

„От 30 години живеем в една парадоксална ситуация. Тук не идват инвеститори, защото вече няма работна ръка, дори и за нискоквалифицирана работа. Поради липсата на инвестиции хората масово напускат региона. Това е омагьосан кръг“, казва кметът Борис Николов и подчертава, че не желае връщането на комунизма. Но неолибералната приватизация след промените била съсипала държавните структури и важните общински предприятия.

Липса на работни места

Не се създават и нови работни места, оплаква се кметът: „Днес е много трудно да се възстанови всичко. Тук цари пълна анархия“, казва кметът.

Все пак община Белоградчик е собственик на много гори и дървеният материал може да се добие изгодно. По този начин евтино се продават дърва за огрев в околните изоставени села.

От тях купува и Наца Николова. Тя копнее по предишния живот на село и пак се връща към къщата: „Свекърът и свекървата са я построили с тежък труд при голяма бедност. Сърце не ми дава да я изоставя“, казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банани ,банани ,нали има ? И демокрация ,да ти се п.връща !
154
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото знам, работещите в селското стопанство не са се осигурявали преди 1989 година, но получаваха така наречената земеделска пенсия, която беше малка, но всички си имаха плодове и зеленчуци собствено производство. При демокрацията всичко бе унищожено, а който отглежда нещо в двора си, накрая нищо не обира - едни, знаете кои, минават и обират всичко, до което се докопат. Не знам как сега плащат пенсии на жена като тази, която може и да е работила 40 години, но не се е осигурявала, ако не за
153
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези 140 евро дето правят 275 лв ! Не можеш първо да си платиш тока водата и лекарства да си вземеш !
152
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократите окрадоха не само България, но и бъдещето ни, а имат нахалството да казват, че други са ни откраднали живота.
151
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при демокрацията и пазарната икономика - мизерия, бедност, демографска катастрофа и загиващи села и градове. Вие нещо друго ли очаквахте?
150
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 години да работиш и накрая да се подиграват с тебе с тези мизерни пенсии
149
8
 
52
 
! Отговори
СТАМАТ преди 5 години
Няма срамен труд, а всеки трябва да има достойни старини! *** и техните отрочета и лакеи окрадоха не само България , откраднаха и бъдещето и! Амин!
148
19
 
38
 
! Отговори
панчо преди 5 години
през соца тези кинти щяха да са с много като себестойност просто защото нямаше какво да си купи човек с тяхднес местата да ги похарчиш са толкова много и за всякакви различни неща и заради това ни се струват малко
147
12
 
33
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
До Анонимен - При демокрацията в кофите има има много остатъци от храна която изхвърлят богатите и пенсионерите при демокрацията могат да роват в кофите за да се хранят.Така е! Пенционерите при демокрацията не са гладни, защото има от къде да ядат. Благодарения на това се виждат с пари и си купуват "мерцедеси"! При кирливия соц лежаха под "масквича" или "заз"-ката! Кога си видял пенционер да кара "мерцедес" при соца!
146
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 142Пенсионерите ровеха в кофите само по времето на Любен Веров и Жан Виденов. От 20 години вече никой не рови по кофите.
145
2
 
49
 
! Отговори
Стар човек-до 148 преди 5 години
Ако ти не си се подиграл със себе си и България и тя няма да се подиграе с теб. Възраста не е привилегия ако не си дал нищо до 60 никой не ти е длъжен.Защо дават социална само защото си на 70 но нито си работил,нито си учил? Да дават парите на тези хора с трудов стаж.А не на търтеи и ,,бедните" от Факултето,Столипиново и други гета?Те са активните по кофите и не ровят за ядене ,а за ,,много неща се намират"-Славчо от Факултето/
144
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на бас че бабека гласува винаги за БСП?Да ходи в Пловдив при Жан Виденов да го пита като хариза заводите на Баневци сега откъде пари за пенсии. И да си поиска дивидентите. Сигурно още си пази боновата книжка от масовата приватизация.Жан Виденов обеща че дивидент ще има, за какво и е пенсия?
143
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131За какво ти е виза за САЩ? Искаш да отидеш при Рафаелчо ли?
142
12
 
48
 
! Отговори
До 139-Един преди 5 години
Зависи колко и къде си се трудил и КАКВИ ДАНЪЦИ СИ ВНАСЯЛ !Неможе хирурга и летеца,да получават колкото неграмотната чистачка и пъдаря. Точно тази 50 годишна уравновиловка и държавно планиране ни доведе до тук.А топлата вода отдавна е открита -винаги е имало успели и неуспели,мързеливи и работливи,хора с постигнати цели и такива случайно попаднали в професията и недоразвили се.Ако до 70 не си постигнал нещо стойностно,ще получаваштолкова колкото заслужаваш. Те и в Столипиново мислят като теб.
141
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При демокрацията в кофите има има много остатъци от храна която изхвърлят богатите и пенсионерите при демокрацията могат да роват в кофите за да се хранят.
140
25
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При демокрацият умните и кадърните са добре, само глупавите и некадърните са бедни и работят само за да си платят храната и сметките.
139
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами в кофите нямаше храна, затова.
138
3
 
40
 
! Отговори
До 133 преди 5 години
Абе ти на колко години си бе ? Знаеш ли колко е социалната пенсия за възраст без 1 ден стаж?Вас човек може да си ви лъже както иска и вие да вярвате и даже да го публикувате.Е гати поколението.....Що не си слушате Джъстин Бийбър и да си играете електронните игри,ами говорите за неща които са супер неверни,невероятни и невъзможни.
137
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
136
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При демокрацията има свобода, всеки е свободен да инсталира решетки на прозорците си и вратите и прозорците са с решетки.