Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир

Няма инвестиции, защото няма работна ръка, хората бягат
2 май 2019 19:32, Елка Василева
298
Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир
Снимка: архив, Булфото

Северозападна България е обезлюдена. Селата пустеят. Вместо съседи малкото останали жители все по-често срещат вълци и чакали, се казва в репортаж на Дойче веле от село Крачимир, община Белоградчик.

Наца Иванова предупреждава да внимаваме с нейното куче. То охранява строго старата къща, градината, кокошките и зайците, които са основната прехрана на възрастната жена.

71-годишната жена живее почти сама в село Крачимир и вместо съседи често я посещават чакали и вълци. „Тук има чакали. Една вечер дойде един точно пред къщата. Ние живеем до гората и те слизат чак до селото. По принцип чакалите не нападат хора, а домашни животни. Но когато са цяла глутница и са гладни, нападат всичко“, казва тя.

Крачимир е едно от многото изоставени села в Северозападна България. Тук има безброй порутени къщи, пробити покриви, разрушени плевни, изкорубени огради и запустели улици. Отворените врати на къщите и плевните откриват гледката към един отдавна отминал живот: стари мебели, прашни рафтове с книги, ученически чинове, ръждясали трактори.

Пенсия от 140 евро след 40-годишен трудов стаж

Наца Иванова е самотна. Освен язвата я мъчат страхове от тъмата: „Преди две години и половина почина мъжът ми. Децата ме уговаряха да се пренеса при тях в Белоградчик, аз обаче не мога да оставя тази къща на произвола на съдбата“, споделя тя.

Все пак някак тя се справя, дори със смехотворната пенсия от 140 евро, която получава за 40 години трудов стаж. Социалната служба ѝ носи хляба, зеленчуците растат в градината, кокошките снасят яйца, а синовете ѝ от града я наглеждат. Току-що са заколили седем от зайците. Наца Иванова слага месото в голяма жълта тенджера.

Северозападна България винаги е била беден регион. Навремето обаче тук е имало големи масиви с насаждения от ягоди и малини, в които е работила и Наца Иванова. По-късно се е трудила в една закрита вече фабрика за телефони в Белоградчик.

Кметът на Белоградчик Борис Николов също познава възрастната жена и проблемите на 17-те околни села. Там няма лекар, улиците са в окаяно състояние, животът е замрял. Въпреки че туристите посещават Белоградчишките скали, общинските каси са празни.

11 000 души са живели тук преди промените. Сега са останали около 6 500. Кметът казва, че регионът е спечелил много от членството в ЕС. Полицейското управление, пожарната, спортната и концертната зала са санирани с пари от европейски проекти.

„От 30 години живеем в една парадоксална ситуация. Тук не идват инвеститори, защото вече няма работна ръка, дори и за нискоквалифицирана работа. Поради липсата на инвестиции хората масово напускат региона. Това е омагьосан кръг“, казва кметът Борис Николов и подчертава, че не желае връщането на комунизма. Но неолибералната приватизация след промените била съсипала държавните структури и важните общински предприятия.

Липса на работни места

Не се създават и нови работни места, оплаква се кметът: „Днес е много трудно да се възстанови всичко. Тук цари пълна анархия“, казва кметът.

Все пак община Белоградчик е собственик на много гори и дървеният материал може да се добие изгодно. По този начин евтино се продават дърва за огрев в околните изоставени села.

От тях купува и Наца Николова. Тя копнее по предишния живот на село и пак се връща към къщата: „Свекърът и свекървата са я построили с тежък труд при голяма бедност. Сърце не ми дава да я изоставя“, казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
68
 
! Отговори
6666 преди 5 години
Не е лесно да жив в страната на чалгата.Тази територия е прокълната.
174
31
 
60
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Целият соц се крепеше на експлоатацията на евтин селски труд. Комунистите наследиха от Царска България послушни и трудолюбиви селяни, поставиха ги в невъзможност да избягат от село - със закона за жителството и 40 години ядоха и пиха без пари. Чиновниците в града бяха доволни на колкото им се даде, само да не се върнат при гумените *** и гюбрето. Единствено на шапкарите се даваха по 400-500 лв заплата, за да държат стадото в страх. Когато селяците-бачкатори се свършиха, соца умре.
173
3
 
51
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-178,*** тези 360тона,колко човека ги обработват,или и ти като любимата ти тиква се правиш на Батман,може за една смяна да ги обработиш.
172
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЪПРОС,*** ,не мисли с мозъка си,който го нямаш,починалия дядо може да е получавал ,пенсия от 170лева в България %за вдовишка пенсия е 26%,по нататък ,изчисленията ги прави ти, щом си толкова отворен, а в "изостанала"Турция е 90%от пенсията на починалия ,за преживелия и наследил съпруг или съпруга.
171
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите които берат ягоди в Англия получават мизерни заплащания и живеят като животни.
170
32
 
47
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
И не виждам какво я оплаквате жената - нито е гладна, нито е останала сама, и дървата са и безплатни, и лекарствата. Да дава Господ на секи на 71 години да гледа градина и зайци.
169
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дневната норма за транжиране на телешко трупно месо в Германия е 360 тона на смяна за 12 часа при 9 евро на час плюс безплатно жилище - апартаментите в Хановер са с по три стаи, като във всяка има по 6 легла на 2 етажа - българите живеят по 12 души в стая. С обща баня и една тоалетна. Иначе сирийците и афганистанците - бежанци са със специален статут, настанени са в самостоятелни фамилни къщички в предградията, Германия им плаща на човек по 600 евро на месец и по още 180 евро за всяко дете.
168
33
 
50
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Знаете ли колко беше заплатата на бабите, които беряха малини в ТКЗС? Аз съм ходил на бригада за малини и знам. 40-50 лв - на месец, а не надница. Ако работиш за 40-50 лв, не можеш после да искаш пенсия 500 лв. Това е положението, да си търсят парите на Позитано 20, или в Руското посольство.
167
2
 
53
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Беден и неук народ лесно се управлява,само преди изборите ще ви будалкат за европейска пенсия
166
22
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - За кого ще гласувате сега на 26 май ?Иска ли питане! За ГЕРБ разбира се, за кого другиго!
165
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах как се осигурявала женицата! Нли пенсията е резултат от години трудов стаж и вноски върху дохода?
164
11
 
48
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Ако питате половината коминтирали тук-беден е края, защото всички, включително и тая баба, са мързеливи, по нашия край, не са предприемчиви, не въртят по някоя далавера, магазинче, проектче с евро пари...Много е мързелива тая баба....
163
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онези, които строиха гладуват, а тези, които рушиха царуват. Но яслата вече е празна и пиявиците засмукаха от Европа. Докато си намерят майстора. Скоро!
162
1
 
32
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
До до анонимен 55Ти осъзнаваш ли какво пишеш изобщо?
161
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кого ще гласувате сега на 26 май ?
160
0
 
107
 
! Отговори
един -до 148 преди 5 години
Аз съм лекар с 20 години стаж. Независимо колко мога и знам, аз не мога без медицинската сестра, без санитарката, без лаборантка. Всички тези хора са необходими, за да функционира една структура. И за 20 години практика, не съм видял човек с 3 стомаха или с 5 дебели черва. Всеки един, който се труди, заслужава да живее достойно и да има спокойни старини, без значение дали е летец, военен, овчар или мие улиците
159
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЪПРОС Охо ! Заспи ?
158
24
 
37
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Нещо на бабата не се връзва размера на Пенсията .Няма човек в България с 40 години трудов стаж , с починал съпруг пенсионер от който наследява 26% и да взима 280 лева . тази баба май е метнала Журналиста .
157
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Доколкото знаеш ,нищо не знаеш . Плещиш ,врели ,кипели !
156
9
 
53
 
! Отговори
ДемокраД преди 5 години
Не е важно, че България загива, важноото е банани да има.