Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.


404
Още от Страната
ИДИЛ, вербовки... България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
0
 
0
 
! Отговори
... преди 4 дни
Хайде да видим колко човека ще кажат, че правителството реално не е направило супер противната постъпка да не обяви на време на народа какво се е случило. Няма значение какви са последствията. Можело е или да кнформират хората или да рискуват хората да си увредят здравето в пъти повече от колкото ако се вземат елементарни предпазно средства. Избрали са воторото. И ако Русофилите се върнат на власт, пак биха го избрали!
328
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На 1 май 1986 г. не бях на прословутата манифестация, но доста щъках насам-натам из града под ситния дребен дъждец, който валеше него ден, както хиляди други софиянци. Носех шапка и явно тя ме е спасила от размекване на главата, каквото са получили някои съфорумци участници в тая манифестация. Нито на този ден, нито след това - слава богу - вече трийсет години не съм почувствал някакви симптоми от този дъждец. Нито съм срещнал някой софиянец, който да се е оплакал, че на втори май 1986 г. е паднал болен от лъчева болест. Хайде, с по-малко спекулации
327
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Дори когато човек изпушва една цигара получава някаква минимална доза радиация. Дори тухлените или бетонните стени вкъщи излъчват някаква минимална радиация. Така че човек годишно получава някаква доза, с която организма се справя без проблем. Тука един разправя как негови роднини яли марули в Искърското дефиле на 1 май 1986 г. и т.н. , и т. н. (сякаш само те са яли марули).В Искърското дефиле са Своге и Лъкатник, пък няма ни един човек регистриран с лъчева болест по това време. Все пак България е на 1500 км от Чернобил.
326
0
 
3
 
! Отговори
набор 1969 преди 6 дни
До Футурологичния

А бе ти да ни си бил със знаме против инвазията на руснаците през 1968г. или си бил в таша ,ите на баща ти?
Нито един българин служил при бай Добри няма да каже лоша дума за него.
Само такива джендъри като теб могат да бъдат дебели.
325
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.
............
Това е една от лъжите. Не помня кога пристигна съобщението, но не беше след по-малко от седмица.
А радиоактивният облак се насочи първо към Швеция, а над нас мина силно разреден.
Всъщност единственият доказано пострадал от случилото се е Григор Стоичков. Ако бях на мястото на близките му щях да съдя до гроб държавата за това, че 2 години беше в затвора само за това, че каза истината.
324
0
 
1
 
! Отговори
vdch преди 6 дни
До До vdch

Никой в България не може да се разболее веднага след инцидента (според мен атентат). Дори в Чернобил си живеят много хора незасегнати. Всъщност единственият орган засегнат при радиацията е щитовидната жлеза. Това всеки онколог ще ти го каже.
Анонимен - 323 нагли и цинични са само лъжите ти!
323
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До vdch
Dinosaurus,
с колко от тази манифестация контактуваш днес? И въобще познаваш ли
някой със здравословни проблеми заради "страшния радиоактивен дъжд".
---------
Аз познавам или по-точно познавах няколко от тези хора и намирам въпроса ти нагъл и циничен. Засрами се!
322
2
 
1
 
! Отговори
Футуролог преди 6 дни
1968 като обърнем числата се получава 1986 и Чернобил

Генералчо Добри Шмекер Джурасик парков е издавал сумати заповеди на българската АРМИЯ намираща се в ЧЕХОСЛОВАКИЯ през 1968

То от там и омразата им към МВР защото Чехия и Словакия бяха две държави обединени в една и изглежда че обединението на Левски със Спартак чак през следващата година и то на онова 7:2 също от предишната година им напомняло подсъзнателно за тяхната собствена червена инвазия в Чехия и Словакия

Тъй че ни ми го хвалете
321
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 дни
По време на войната вЮгославия американците изстреляха тонове патрони с обеднен уран .
При пръскането на патрона, при удар в бронята, той развива висока температура за части от секундата, изпарява бронята, но и урана се разпрашава едва ли не като аерозол. Но оня уран е демократичен, дето го хвърлиха с тонове , и вятъра довя прахоляка и у нас, в едно с азовете от взрив на конвенционални боеприпаси, и горенето на бомбардираните обекти.СДС демократите как те опазиха, дадоха ли информация?Не, нали?
320
1
 
1
 
! Отговори
До vdch преди 6 дни
В моето семейство двама млади хора се разболяха непосредствено след злопулучния 1 май и последиците бяха фатални.Те не бяха на първомайската манифестацияа а на вила в Искърското дефиле където ядоха зеленчуци набрани под дъжда.Вината на управляващите тогава беше че те ни пееха същата песен каквато ти пееш сега, докато западните Свободна Европа, ВВС и Дойче Веле предупреждаваха че дъждът е опасен и даваха полезни съвети как да се предпазим.За твоите съмишленици от онова време това беше пропаганда
319
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 дни
До Dinosaurus А партийния, дето ви проверяваше по списъка, не го ри валеше и него дъждеца? Приятелю, покрай войната в Югославия, знаеш ли, че в пограничните села, със бивша Югославия, по нашия край близо 3 години нищо не растеше по градините? Просто почерняваше-нито домати, нито краставици, нито пипер? Но демакратите, тогава на власт, да са говорили нещо за донесените отрови с вятъра от към Югославия тогава?
За паднала ракета до Копиловции Дълги дел, чувал ли си? Не вярвам, спешно я изнесоха.
318
1
 
1
 
! Отговори
vdch преди 6 дни
Dinosaurus, с колко от тази манифестация контактуваш днес? И въобще познаваш ли някой със здравословни проблеми заради "страшния радиоактивен дъжд".
Защото всеки компетентен по въпроса знае, че последствията от инцидента (с недоказани причини) са силно преувеличени. Радиационния фон е бил 0,20 микросийвърта/h при ежедневен около 0,15. Има един пишман-професор Босевски (агент Вихър), който за книгата си "Българския Чернобил" отдавна трябва да е клиент на Прокуратурата за всяване на паника.
317
1
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 дни
Ало, фуражките! Да знаете, случайно, че има и цивилни? Лично аз бях на първомайска манифестация заедно с колегите си понеже бяхме "дежурни по график". И върху нас кротко се сипеше въпросния дъждец, който "свалил радиацията на земята". А парторга проверяваше присъствието по списъка... и после хапвахме агнешко със зелен лук и марулки... докато не ги иззеха от плод-зеленчуците, поне 10 дни по-късно. Плодовете на ябълката в двора имаха по няколко израстъка, всеки с дъно...после дървото изсъхна
316
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 дни
Статията е абсолютно правдиво написана, стоя зад всяка една дума!По това време бях в родната казарма, под 28990.Бил съм "химизиран екипаж", и лично съм бил един от тия, измервали в началото 2 пъти на ден радиацията, с таканаречения Радои Рентгенометър , РР. Радиация имаше само на земята.По-къдсно, когато вече се разбра, бяхме на занятия до с.Дратя Даскалови, с Кънчево, и д, покрай Казанлък.Накараха ни преди да опънем палатките, дето спяхме, да откопаем 10 см пръст ...
315
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
80 годишният "генерал' говори небивалици!Служих 86-89г.Направо ни разказаха играта от занятия,стрелби,марш на скок и т.н.Може генерала да си е спинкал в някой щаб,не знам.Но редовната армия(поне за 3-та съм сигурен,заедно бяхме на лагери) я гонеха по окопите и баирите по учения и стрелби!
314
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен
гербер смачкан данните са на евростат и националната статистика. При Станишев една вафла беше 20 стотинки сега гони лев. Вие от ГЕРБ с инфлацията ли си мерите успехите?
Румъния с ляво правителство отвя крадливия ГЕРБ
313
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 312

Двигателя на блок 70 е съвсем нов, по-икономичен и по-мощен.Китай има 5-то поколение изтребител.На тях подтегнат Су27 не им трябва.
312
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 297 Китай закупи една партида СУ-35 и тези изтребители са добре оценени на Запад. Ако ще купуваме американски самолети, по-добре е да се купят Ф-22 или Ф-35, защото Ф-16 са вече остаряло поколение изтребители с остарял двигател и конструкция, колкото и да се модернизират.
311
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Трябва да се знае, че АЕЦ Козлодуй произвежда годишно 17 милиарда киловатчаса. От тях се изнасят 6 миларда киловатчаса и над 10 милиарда киловатчаса се използват в страната за вътрешна консумация. Така че електроенергията от Козлодуй влиза в микса и го прави поносим като цена, защото американските марици и ВЕИ-тата произвеждат много скъп ток
310
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 308 Не допускайте БеляНЕ! - АЕЦ Козлодуй съществува от 50 години и няма никакви проблеми. Не само това, ако го няма АЕЦ Козлодуй цената на електроенергията ще се увеличи най-малко два пъти. Не трябва да се политизират проекти, които са изгодни за българската икономика. Съвременните руски реактори са усъвършенствани, с френска автоматика и са от типа, който безпроблемно се използва в Козлодуй. Франция има над 40 атомни електроцентрали, САЩ - 99. Много страни строят в момента атомно електроцентрали.